Εξαγορά της SUN από την Oracle - Τι θα γίνει με τη MySQL | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η V KOUTSIKOS   
03.05.09

Το νέο της εξαγοράς της SUN Microsystems από την Oracle , έναντι 7,4 δις. Δολαρίων, πριν από λίγες ημέρες, εξέπληξε πολλούς. Ακόμη και ο συνήθως "ευφραδής", Steve Ballmer, CEO της Microsoft, κατάπιε τη γλώσσα του: "Πρέπει να το σκεφτώ λίγο" , φέρεται να δήλωσε από τη Μόσχα, όπου τον βρήκαν τα νέα.

Προς τι η έκπληξη; Η Oracle, γνωστή από το πανίσχυρο λογισμικό βάσης δεδομένων, είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο η οποία, ως προχτές, είχε κάθε είδους εφαρμογές στο portfolio της, εκτός ίσως από λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές γραφείου (τύπου Office). 

Από την άλλη η SUN θεωρούνταν από πολλούς (λανθασμένα όπως θα δούμε στη συνέχεια) κυρίως εταιρεία hardware. Όμως, αν σκεφθεί κανείς ότι χάρη στη SUN απολαμβάνουμε λογισμικά όπως τα OpenOffice (StarOffice) , Java/JavaEE , Solaris , VirtualBox και τελευταία τη MySQL (μετά την εξαγορά της εταιρείας που την ανέπτυξε, από τη SUN), τότε η κίνηση της Oracle δεν ήταν και τόσο έκπληξη.

Σε προηγούμενο άρθρο του με τίτλο «Επιχειρηματικό Λογισμικό:Τιτανομαχία ή Δαυίδ/Γολιάθ; », ο υπογράφων, είχε προδιαγράψει την πορεία των εξελίξεων. Η Τιτανομαχία των γιγάντων του εμπορικού λογισμικού θα μπορούσε να έχει θύματα στους Δαυίδ του ανοιχτού λογισμικού.

Και εξηγούμε: η συγκεκριμένη εξαγορά, πέραν του ότι σηματοδοτεί την ακόμη σκληρότερη απ’ευθείας σύγκρουση της Oracle (114 χιλ. υπάλληλοι και 107 δις δολάρια χρηματιστηριακή αξία) έναντι της Microsoft (91 χιλ. υπαλλήλους και 185δις δολάρια χρηματιστηριακή αξία), αφού πλέον διαθέτουν σχεδόν την ίδια γκάμα προϊόντων, θέτει ορισμένα βασικά ερωτηματικά σχετικά με την κατεύθυνση που θα πάρουν τα Open-Source λογισμικά που είχαν ξεκινήσει ή είχαν βρει τη στέγη τους στη SUN.

Φυσικά αναφερόμαστε κυρίως στη MySQL, (καθώς το OpenOffice έχει πλήρως απογαλακτιστεί από τη SUN) δεδομένου ότι η Oracle δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού, παρά τα βήματα που προσπαθεί να κάνει τα τελευταία χρόνια. Για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η MySQL «κατέτρωγε», τα τελευταία χρόνια, όχι αμελητέο μερίδιο αγοράς από την Oracle, κυρίως στην πλατφόρμα LINUX που εξακολουθεί να αναπτύσσεται στην αγορά των Servers με ταχύς ρυθμούς.

Η SUN αντίθετα, ξεκινώντας από την επιτυχία της πλατφόρμας Java, ήταν ίσως η μόνη εταιρεία στο χώρο της πληροφορικής που είχε καταφέρει να παντρέψει τόσο επιτυχημένα την  Έρευνα και Ανάπτυξη (R& D) της με το κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού στο επιχειρηματικό μοντέλο της, δημιουργώντας όλα τα προϊόντα λογισμικού που αναφέραμε πιο πάνω.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και ενός εκ των προτεργατών της MySQL Michael Widenius -ο οποίος είχε αποχωρήσει πρόσφατα λόγω διαφωνιών από τη SUN για να ανοίξει τη δική του εταιρεία που θα αναπτύσσει έναν κλώνο της MySQL- οι επιλογές της Oracle για τη MySQL θα είναι:

Α) Να την εξαφανίσει (είτε εξ’αρχής, είτε σταδιακά δίνοντας λιγότερο βάρος στην ανάπτυξη και την υποστήριξή της)

Β) Να πουλήσει την οργανική μονάδα της MySQL, είτε διότι δεν της χρειάζεται, είτε για να αποφύγει τυχόν μπλοκάρισμα της εξαγοράς της SUN, λόγω των αντιμονοπωλιακών νόμων ή

Γ) Να αγκαλιάσει την κοινότητα και την εμπειρία της MySQL και να εξακολουθεί να την αναπτύσσει ως δημοφιλή δωρεάν εναλλακτική λύση λογισμικού βάσης δεδομένων

Ωστόσο οι νόμοι της αγοράς είναι σκληροί και ρομαντισμοί δεν χωρούν. Η άποψη ότι η Oracle θα δίνει χρήματα για να αναπτύσσει ένα προϊόν που όχι μόνο πωλείται δωρεάν, αλλά της παίρνει και μερίδιο αγοράς από το προϊόν ναυαρχίδα της, τη δική της βάση δεδομένων, είναι παντελώς ουτοπική και επιχειρηματικώς ανεφάρμοστη. Εκτός αυτού, η MySQL ακολουθούσε τα βήματα της Oracle στην τεχνολογία των βάσεων δεδομένων κι όχι το αντίστροφο.

Γνώμη του υπογράφοντος είναι ότι το καλύτερο σενάριο για τη MySQL θα ήταν να αποσπαστεί από την Oracle ή να αποδοθεί από αυτήν χωρίς δεσμεύσεις στην κοινότητα του ανοιχτού λογισμικού, εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

Σε περίπτωση που η Oracle προσπαθήσει να θανατώσει τη MySQL –πράγμα καθόλου εύκολο πλέον αφού μεγάλο ποσοστό του Development αυτής γίνεται από την κοινότητα Open Source- θα διακινδύνευε την όποια αξιοπιστία και καλή φήμη έχει έναντι της κοινότητας ανοιχτού λογισμικού και θα ταυτιζόταν με πρακτικές που εως σήμερα τις έχουμε δει μόνο από την Microsoft.

Και η πορεία προς την τελική αναμέτρηση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ του Ανοιχτού με το Εμπορικό λογισμικό συνεχίζεται...

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τη φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού και τις σχέσεις με τη βιομηχανία πληροφορικής στο www.vassikou.gr

Tags: MySQL, Oracle, sun, Add more tags...,

Προβολές: 7194

Γράψε σχόλιο
RSS comments

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >