Η ομάδα αυτή αποτελείται από Έλληνες καθηγητές πληροφορικής που χρησιμοποιούν Ubuntu, Ubuntu LTSP Server ή Linux γενικότερα. Ο σκοπός της είναι να προωθήσει την χρήση του Ubuntu, του ελεύθερου λογισμικού, του λογισμικού ανοικτού κώδικα και της χρήσης των ελεύθερων προτύπων στην Ελληνική εκπαίδευση. Επίσης αναπτύσσει δύο έργα ελεύθερου λογισμικού, το ένα αφορά τεκμηρίωση και εκπαιδευτικές ασκήσεις και το άλλο ορισμένα προγράμματα διαχείρισης ειδικά σχεδιασμένα για την Ελληνική εκπαίδευση.
Έργα ανάπτυξης:
—-
Παρουσία και υποστήριξη:
—-
Οι παρακάτω παρατηρήσεις αφορούν την αξιοποίηση του ελεύθερου λογισμικού, του λογισμικού ανοικτού κώδικα και των ελεύθερων προτύπων στην Ελληνική εκπαίδευση. Με το κείμενο αυτό θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις που θα κάνουν την ζωή των εκπαιδευτικών καλύτερη και την εκπαίδευση πιο χρήσιμη για τα παιδιά. Το κείμενο αυτών είναι μια συλλογική εργασία στης Εκπαιδευτικής κοινότητας Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα και απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την Εταιρία ΕΛ/ΛΑΚ.
Παρατήρηση: Θεωρούμε ότι το γεγονός ότι διανέμονται εκπαιδευτικές εφαρμογές, οι οποίες λειτουργούν σε εργαστήρια με συγκεκριμένες δυνατότητες, ως τουλάχιστον άδικο για τα σχολεία που δεν τις πληρούν. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε σχολεία δύο ταχυτήτων που διαχωρίζονται άδικα και ίσως παράνομα λόγω των επιδόσεων των υπολογιστών τους ή των λειτουργικών τους συστημάτων.
Εδώ κάνουμε παρατηρήσεις. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαχείρισης του wiki στείλτε τις παρατηρήσεις στο kaingeo@yahoo.gr
Αναφορικά με τα σχόλια για το Βίβλιο Πληροφορικής Γυμνασίου και το ΕΛΛΑΚ τα μέλη της συγγραφικής ομάδας δείχνοντας για πρώτη φορά σε σχολικό βιβλίο ιδιαίτερη ευαισθησία στη χρήση του ΕΛΛΑΚ.
1. Σε πολλά σημεία του βιβλίου πρόσθεσαν printscreens από ΕΛΛΑΚ (π.χ στη περιήγηση στο Διαδίκτυο, στα Λ.Σ, στην επεξεργασία κειμένου κλπ.) μαζί με ανάλογες δραστηριότητες.
2. Η ενότητα για το δωρεάν λογισμικό αναφέρεται στο ΕΛΛΑΚ όχι μόνο ως δωρεάν αλλά και ως ανοικτό επειτρέποντας αλλαγές στο κώδικα σελ. 47.
3. Για τη Γ’ Γυμνασίου, για τη γλώσσα Logo, προτείνει και εμφανίζει με
printscreens εκτός από το Microworlds Pro και το Χελωνόκοσμο. Επίσης στο blog που διατηρεί η συγγραφική ομάδα προτείνει όλα τα ΕΛΛΑΚ περιβάλλοντα (που είναι εξελληνισμένα).
Παρακαλώ να προστεθεί ως σχόλιο δίπλα στο σχετικό.
Ευχαριστώ
Αριστείδης Αράπογλου
Μέλος της συγγραφικής ομάδας Πληροφορικής Γυμνασίου
Θα ήταν πολύ χρήσιμο για μας να εγγραφείτε στην ομάδα μας, ώστε τέτοιου τύπου συζητήσεις να διεξάγονται μέσω λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
1. Αυτό ήταν μια πολύ καλή προσθήκη στο βιβλίο.
2. Δεν θέλουμε να βάλουμε κατά της συγγραφικής ομάδας μια και το βιβλίο της πληροφορική είναι πολύ καλό, απλά θέλουμε να επισημάνουμε ορισμένες ανακρίβειες, όπως το δωρεάν λογισμικό. Απλά μάλλον θα έπρεπε να γράψετε ελεύθερο λογισμικό αντί για δωρεάν.
3. Μάλλον το Microwolds pro πρέπει να βγει εντελώς από την ύλη. Κανονικά θα έπρεπε να είναι παράνομο το υπουργείο να χωρίζει τα σχολεία με αυτόν τον τρόπο σε σχολεία εξοπλισμένα με λογισμικό και μη. Όπως ακριβώς και με το εκπαιδευτικό λογισμικό που τρέχει σε σχολεία μόνο με καινούργια εργαστήρια.
Καινουργιάκης Γιώργος (kaingeo@yahoo.gr)