Labs Opengov 4η φάση | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
11.05.11

Την Δευτέρα στις 2/5/2011, έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας), οι παρουσιάσεις των προτάσεων για την 4η φάση του labs.opengov. Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση του έργου που έχει γίνει ως τώρα από την ομάδα labs.opengov, όπως και οι αρχές που βασίζεται η λειτουργία του εργαστηρίου, για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, επηρεάζουν τα νομοσχέδια που προτείνονται και έγινε μια λεπτομερής αναφορά σχετικά με τις παρεμβάσεις αυτές, από τον κ. Γιώργο Καραμανώλη, Στην συνέχεια ο κ. Σπύρος Αθανασίου από την ομάδα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην αξία της συμμετοχής των πολιτών, ώστε να επιτευχθεί μια καλύτερη λειτουργία του δημοσίου τομέα. Η πρώτη ενότητα της ημερίδας, αφορούσε τον τομέα της Υγείας.

 

Η πρώτη ομιλία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα καθώς είχε σαν θέμα την διεξαγωγή ηλεκτρονικών προμηθειών στο χώρο της Υγείας, από τον κ. Τρύφωνα Tσάτσαρο, και τον κ. Χριστοδούλου Παναγιώτη. Τα προβλήματα είναι η επιβάρυνση του κόστους λόγω λαθών και γραφειοκρατίας. Αυτή την στιγμή γίνονται κλειστοί διαγωνισμοί 'η πρόχειροι διαγωνισμοί. Μέχρι το ποσό των 45000 Ευρώ, γίνονται πρόχειροι διαγωνισμοί, που γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες. Πορουσιάσθηκαν τα στάδια και οι αρχές που γίνονται οι δημόσιες προμήθειες και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Οι σύνεδροι πληροφορήθηκαν για το ποιοί φορείς έχουν σχέση με την υγεία, και ποιές είναι οι υποχρεώσεις τους. Προτείνεται το σύστημα των ηλεκτρονικών προμηθειών με την χρήση διαδικτυακών τεχνολογιών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την βελτιστοποίηση της λειτουργίας του συστήματος και μπορεί να υλοποιηθεί΄με λογισμικό ΕΛ/ΛΑΚ. Η ομλία έκλεισε με την παρουσίαση των φάσεων για τις ηλεκτρονικές προμήθειες και τα βήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση του έργου.

Στην επόμενη ομιλία ο κ. Κουναλάκης Δημήτρης, ασχολήθηκε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Παρουσιάσθηκε ο ορισμός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα επιθυμητα στοιχεία που απαιτούνται για να είναι σωστά ενημερωμένα τα πληροφοριακά συστήματα των υπηρεσιών υγείας. Αναφέρθηκαν τα προβλήματα στην υπάρχουσα υλοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όπως οι διάφορες προσπάθειες που έχουν γίνει και το πλάνο πορείας που απαιτείται να χαραχθεί για να έχουμε ένα σωστό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

 

Το πρώτο μέρος που αφορά την υγεία, έκλεισε ο κ. Σφυρόερας Βλάσης από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ ενθαρρυντική καθώς η χώρα είναι δεύτερη στην Ευρώπη στον τομέα υλοποίησης. Παρουσιάσθηκαν οι στόχοι της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που είναι η διασφάλιση της υγείας, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η ανάπτυξη ενός ανοικτού συστήματος. Περιγράφηκε η λειτουργία του συστήματος και δόθηκε έμφαση στην σωστή κωδικοποίηση της βάσης ώστε να είναι ορατά μόνο τα πεδία που αφορούν τον κάθε φορέα. Η ομιλία έκλεισε με την παρουσίαση του χρονοδιαγράμματος για την μέχρι τώρα και την μελλοντική πορεία του έργου.

 
< Προηγ.   Επόμ. >