Η κοινότητα UbuntuCy | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
30.06.10

ubuntucydotorg.png Επειδή ο κόσμος είναι μικρός και λειτουργεί σαν συγκοινωνούντα δοχεία, έχουμε μια αξιόλογη προσπάθεια διάδοσης Ελεύθερου και Ανοικτού Λογισμικού στην Κύπρο. Την προσπάθεια ξεκίνησε μια τοπική κοινότητα που έχει δώσει περισότερο βάρος στην διανομή Ubuntu, αλλά προωθεί το Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό γενικότερα στο νησί. Η κοινότητα ονομάζεται UbunuCy και σήμερα έχουμε μαζί μας τον κ. Θεόδοτο Ανδρέου που θα μας απαντήσει σε ερωτήσεις, για να ενημερωθούμε σχετικά με την κοινότητα και την πορεία της.

 

Πείτε μας δυό λόγια για την κοινότητά σας, πως και πότε δημιουργήθηκε;

 

Η Κοινότητα δημιουργήθηκε για να καλύψει την απουσία Κυπριακής Τοπικής Κοινότητας Ubuntu (Cypriot Ubuntu LoCo Team). Η παρουσία στο Launchpad είναι από της 28 Οκτωβρίου 2007 και ο ιστοτόπος http://www.ubuntucy.org υπάρχει από τον Απρίλιο του 2008. Ο ιστοτόπος φιλοξενεί την ιστοσελίδα, το φόρουμ και το wiki. Για mailing list και IRC χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες του επίσημου Ubuntu. Η πρώτη εκδήλωση (Πάρτι Κυκλοφορίας) έγινε στις 17 Μαΐου 2008 με ευκαιρία της κυκλοφορίας του Ubuntu 8.04 LTS (Hardy Heron). Επίσης παρέχουμε υποστήριξη και για τις υπόλοιπες διανομές Linux (το κατά δύναμιν) καθώς και για Ελεύθερο/Ανοικτό Λογισμικό. 

 

 

θα θέλαμε να ακούσουμε σχετικά με την πορεία της κοινότητας μέχρι σήμερα.

 

Η Κοινότητα εκτός από την υποστήριξη μέσω του φόρουμ αναλώνετε κυρίως σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού για το Linux και το ΕΛ/ΛΑΚ. Οι πλείστες παρουσιάσεις έγιναν σε Πανεπιστήμια (Παν. Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Frederick, Intercollege) και τα θέματα ήταν κυρίως εισαγωγή στο ΕΛ/ΛΑΚ και εφαρμογές στην εκπαίδευση. Κάναμε και δύο παρουσιάσεις, κατόπιν πρόσκλησης, σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και μια παρουσίαση στο Υπουργείο Παιδείας από όπου αποκομίσαμε μόνο αόριστες υποσχέσεις. Επίσης στείλαμε επιστολή καταγγελίας στις εφημερίδες, για την εμμονή του Υπουργείου να επιβάλλει την χρήση Windows Vista ή 7. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αλλάξει την στάση τους προβάλλοντας γελοίες δικαιολογίες.

 

Πείτε μας μερικές χαρακτηριστικές δράσεις της κοινότητας το τελευταίο διάστημα

 

Η τελευταία παρουσίαση που κάναμε ήταν στο ακριτικό Λύκειο Παλλουριώτισσας στην Λευκωσία. Γενικά οι μικροί έδειξαν ενδιαφέρον και πιστεύουμε μπήκαν κάπως στο νόημα. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε το Playonlinux και η δυνατότητα να παίζεις παιχνίδια των Windows σε Linux.

 

Υπάρχουν κάποια σχέδια ή στόχοι για το μέλλον;

 

Στα άμεσα σχέδια μας είναι η εγγραφή την Κοινότητας σαν Σωματείο στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πιο δυνατή φωνή στα διάφορα όργανα του Κράτους. Επίσης θέλουμε σε κάποια φάση να γίνουμε επίσημη Τοπική Κοινότητα Ubuntu Κύπρου αλλά ο πήχης είναι ψηλά και δεν έχουμε τους πόρους και τα άτομα να το πετύχουμε ακόμη. Θα θέλαμε επίσης να εκδώσουμε και το δικό μας περιοδικό αν βρούμε τα άτομα να ασχοληθούν με την σύνταξη, εκτύπωση κτλ. Ήδη έγινε μια προσπάθεια και μπήκαν κάποια άρθρα στο wiki.

 

Πως βλέπετε να εξελίσσεται το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και οι κοινότητες στην Κύπρο;

 

Το Ubuntu φαίνεται να κερδίσει κάποιο έδαφος αφού ακούω αρκετούς από τον κόσμο της πληροφορικής να το χρησιμοποιούν κατά καιρούς. Απλά είναι ο καθένας μόνος του και πολλοί αγνοούν την ύπαρξη μας και ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Όσον αφορά τις εταιρίες κάποιες έκαναν κάποια βήματα υιοθέτησης κάποιων ελεύθερων/ανοικτών λογισμικών αλλά για Desktops ούτε λόγος.

 

Αναφερθείτε σε οτιδήποτε επιθυμείτε να διαδοθεί για την κοινότητά σας.

 

Απλά ότι είμαστε η περισσότερο ενεργή κοινότητα ελεύθερου λογισμικού στην Κύπρο και παρ όλη την προτίμηση μας στο Ubuntu δεν αποκλείουμε κανένα. Όλοι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με ΕΛ/ΛΑΚ είναι ευπρόσδεκτοι. 

 

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστοχώρο της κοινότητας http://www.ubuntucy.org.

Tags: κοινότητες, Add more tags...,
 
< Προηγ.   Επόμ. >