Ανοικτό Λογισμικό στο Δημόσιο | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
03.12.09

Στην ανάγκη "εισαγωγής και ανοιχτού λογισμικού στη Δημόσια Διοίκηση και την εκπαίδευση" αναφέρθηκε πριν λίγο καιρό ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα μιας μεταβολής στη στάση της πολιτείας σε σχέση με τις λύσεις που θα επιλέγονται για το δημόσιο τομέα.   Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει αίσθηση και δημοσιεύθηκαν άρθρα στον τύπο σχετικά με τις επιφυλάξεις των εταιρειών πληροφορικής, όσον αφορά την επιτυχή εγκατάσταση/χρήση και υποστήριξη εφαρμογών ανοικτού κώδικα στο δημόσιο. Δυστυχώς υπάρχουν παρανοήσεις, που οφείλονται στην βαθειά συντηρητικότητα της κοινωνίας μας, που συνήθως βλέπει με "μισό μάτι", κάτι νέο. Μία από τις σημαντικότερες παρανοήσεις είναι ότι το ανοικτό λογισμικό δεν είναι εμπορικό

 

 

Για όλους όσους γνωρίζουν από ανοικτό λογισμικό, αυτό, δεν είναι αληθές. Απλά το μοντέλο αλλάζει, από την πώληση αδειών χρήσης, σε πώληση υπηρεσιών υποστήριξης και εγκατάστασης. Η ίδια παρανόηση, δημιουργεί την ψευδαίσθηση, ότι δεν υπάρχει υποστήριξη στο ανοικτό λογισμικό, ενώ κάλλιστα μπορεί κάποιος ακόμα και σήμερα να συνάψει ένα συμβόλαιο συντήρησης με ελληνικές εταιρείες που πρωτοπορούν στο να παρέχουν υποστήριξη σε ανοικτό λογισμικό.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό neo2.gr έχει την συνέντευξη που δόθηκε από την ΕΕΛΛΑΚ, στον κ. Γιάννη Μπόθο, σχετικά με τις προοπτικές και την δυνατότητα εγκατάστασης και υποστήριξης του ανοικτού λογισμικού στον δημόσιο τομέα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού, και μπορεί να την βρείτε εδώ.

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >