Το λογισμικό OpenProj | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
01.07.09

openproj.pngΤο ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα εμπλουτίζεται συνεχώς. Παράγονται νέες εφαρμογές, που δίνουν όλο και περισσότερες επιλογές στους χρήστες που προτιμούν να χρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή είναι το OpenProj, που είναι αντίστοιχη με το Microsoft Project

Αναπτύχθηκε από την εταιρεία Serena Software και μπορεί να αντικαταστήσει το Microsoft Project, καθώς εκτός από την λειτουργικότητα του, που δεν υστερεί σε σχέση με το αντίστοιχο  κλειστό λογισμικό, έχει την δυνατότητα να διαβάσει και τα αρχεία του. 

 

Έτσι ένας διαχειριστής έργου, εκτός από το γνώριμο σε αυτόν τρόπο λειτουργίας, έχει την δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων με το Microsoft Project.

Είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή με περίπου 60.000 νέα downloads ανά μήνα. Αντικαθιστά ήδη τις εμπορικές εφαρμογές, σε πάνω από 142 χώρες, και έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες. Η Ελληνική μετάφραση φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει. Η εξαιρετική  δουλειά που έχει κάνει η ομάδα (κ. Γεώργιος Μπλάνας, κα. Σταματία Κυλινδρή, και κ. Νικόλαος Μπλάνας) από το ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ, δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες χρήστες να την χρησιμοποιήσουν. Η δουλειά της ομάδας υποστηρίχθηκε από την ΕΕΛΛΑΚ, στα πλαίσια των διαγωνισμών για την Ελληνοποίηση και την Ανάπτυξη ΕΛ/ΛΑΚ.

Το λογισμικό είναι διαθέσιμο στα λειτουργικά συστήματα, Linux, Unix, Windows, και Mac. Από τον περασμένο Μάϊο, έχει ενσωματωθεί στην ολοκληρωμένη εφαρμογή StarOffice. Διατίθεται με την άδεια χρήσης Common Public Attribution License 1.0 (CPAL). Η ελληνοποίηση του, και μια γενική περιγραφή της λειτουργικότητάς του, παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο δημιουργών ΕΛΛΑΚ.

Το λογισμικό υπάρχει στην ιστοσελίδα του SourceForge http://sourceforge.net/projects/openproj/
οι πληροφορίες για την Ελληνική μετάφραση βρίσκονται στο Wiki του ΕΛΛΑΚ http://www.ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=ellak:openproj_project και φυσικά τα αρχεία με την ελληνική μετάφραση, βρίσκονται στην επιλογή “Έγγραφα”, του μαθήματος που έχει αναρτηθεί στην διεύθυνση http://e-class.teilar.gr/courses/DE143/index.php.

 
< Προηγ.   Επόμ. >