Σύστημα διαδικτυακού εμπορίου “OpenCart”

Περίληψη

Στόχος της πρότασης είναι η ελληνοποίηση της php-based εφαρμογής ανοιχτού κώδικα “OpenCart”[1]. Η ελληνοποίηση του λογισμικού αυτού θα συμβάλλει στην υιοθέτηση του δυναμικού συνδυασμού ΕΛ/ΛΑΚ και ηλεκτρονικού εμπορίου από τον επιχειρηματικό χώρο της Ελλάδας. Σύμφωνα με το [2], η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στο η-Επιχειρείν καθορίζεται από παράγοντες όπως η αυτοματοποίηση εσωτερικών διαδικασιών, η μεγαλύτερη χρήση ψηφιοποιημένης πληροφορίας, και η αντιμετώπιση της έλλειψης χρόνου, δυνατοτήτων και κεφαλαίων.

Η ελληνική έκδοση του “OpenCart” θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ελεύθερους επαγγελματίες και ΜΜΕ για την ανάπτυξη και διαχείριση διαδικτυακών καταστημάτων, μεγιστοποιώντας την χρήση ψηφιοποιημένης πληροφορίας και ελαχιστοποιώντας τον περιορισμό του χρηματικού και χρονικού κόστους. Η ομάδα μας, αξιοποιώντας την εμπειρία της σε συναφή έργα στους τομείς της πληροφορικής και της μετάφρασης, φιλοδοξεί να αναλάβει και να διεκπεραιώσει υπεύθυνα, ποιοτικά και με συνέπεια το προαναφερθέν έργο.

Ιστορικό

Παρά την αδιαμφισβήτητη διείσδυση του δικτύου ADSL, οι ελληνικές ΜΜΕ γενικά δυσπιστούν απέναντι στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών [3]. Συνολικά, η κατοχή διευθύνσεων e-mail είναι 30% (88% των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στο διαδίκτυο), ενώ στο 9% είναι το ποσοστό των ΜΜΕ με ιστοσελίδα. Επιπλέον, πολύ χαμηλή διείσδυση καταγράφεται για τις ηλεκτρονικές αγορές (3%) και πωλήσεις (9%), ενώ πολύ χαμηλός είναι και ο βαθμός συμμετοχής σε κάποια ηλεκτρονική αγορά.

Στο [2] αποτυπώνονται προβλήματα και παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την απόφαση των ΜΜΕ σχετικά με την ανάπτυξη διαδικτυακών καταστημάτων. Παράγοντες συγγενείς της πρότασης που καταθέτουμε είναι η δυσκολία στην επιλογή πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συγκεκριμένης ΜΜΕ, το υψηλό κόστος διατήρησης πληροφορικών συστημάτων και εταιρικών δικτυακών τόπων και η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.

Τέλος, σύμφωνα με την [4], οι βασικές αιτίες που οδηγούν μια ΜΜΕ στην ανάπτυξη ηλεκτρονικής αγοράς είναι οι ακόλουθες (α)αποτελεσματικότητα: μείωση χρόνου διαδικασιών αλλά και κόστους,(β)τοποθέτηση: βελτίωση ανταγωνιστικής θέσης της εταιρίας, (γ)διατήρηση σχέσεων με υπάρχοντες πελάτες/συνεργάτες.

Στόχοι

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ σχετικά με την συμμετοχή στο ηλεκτρονικό εμπόριο είναι πολλαπλές και ουσιαστικές. Οι περισσότερες από αυτές όμως μπορούν να αντιμετωπισθούν παρέχοντας στις ΜΜΕ ένα πλούσιο, εύχρηστο και ολοκληρωμένο σύστημα ανάπτυξης η-εμπορίου σε συνδυασμό με ακριβείς, αξιόπιστες και κατάλληλες πληροφορίες για την αξιοποίησή του.

Στόχος της πρότασης μας είναι να συμβάλουμε στην δημιουργία εργαλειοθήκης που θα διευκολύνει τις Ελληνικές ΜΜΕ στην ανάπτυξη και διαχείριση διαδικτυακών καταστημάτων. Κεντρικός άξονας της εργαλειοθήκης αυτής αποτελεί η ελληνοποίηση της εφαρμογής “OpenCart”[1] και η συγγραφή πακέτου εγγράφων που θα περιλαμβάνει αναλυτικό οδηγό χρήσης, ηλεκτρονικά μαθήματα και παραδείγματα ενδεδειγμένων πρακτικών.

Παραδοτέα

Χρονοδιάγραμμα

5/3: Έναρξη εργασιών με κλωνοποίηση των πρότυπων γλωσσικών δομών
5/4: Ολοκλήρωση διαδικασίας μετάφρασης
25/4: Ολοκλήρωση ανάπτυξης οδηγού χρήσης
5/5: Ολοκλήρωση ανάπτυξης αναφοράς ενδεδειγμένων πρακτικών
25/5: Ολοκλήρωση ανάπτυξης ηλεκτρονικών μαθημάτων

Αναφορές

Αναφορά Παράδοσης

Κατεβάστε σε μορφή OpenOffice.org Impress την αναφορά παράδοσης του έργου για την κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ.


Creative Commons License
OpenCart Manual by Konstantinidis Andreas, Margaritis Giorgos, Balasas Antonis is licensed under a Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Greece License.
Based on a work at www.opencart.com.

 
ellak/greek_translation_of_opencart.txt (17 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki