Athens Digital Week 16-18/10 | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
21.10.09

adw.pngΤην Τρίτη ημέρα του ADW, στις 16 ξεκίνησαν οι συνεδρίες για το Open-Source στις 6.00 το απόγευμα. Συντονιστής ήταν ο κ. Βασίλης Βλάχος. Το πρώτο θέμα ήταν “λειτουργικά συστήματα μια ματιά στο παρόν και στον μέλλον”, όπου συζητήθηκαν τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις για τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα. Ομιλητές ήταν οι κ. Κώστας Γκρίτσης από την Microsoft Hellas, κ. Ανδρέας Δράκος, από την Κοινότητα Macephimera, κ. Νίκος Ρούσσος από το Hellug, και κ. Ιωάννης Μπερεδήμας για το OpenSolaris. Στην επόμενη συνεδρία ήταν ανοικτό λογισμικό και ασφάλεια, όπου μίλησαν ο καθ. ΕΚΠΑ  Αγγελος Κιαγιάς, ο δρ. Κώστας Παπαπαναγιώτου από το Ελληνικό Παράτρημα OWASP, ο κ. Κώστας Γκρίτσης από Microsoft Hellas και ο κ. Μάρκος Γώγουλος από το Hellug. Η βραδιά έκλεισε με την σημαίνουσα ομιλία του κ. Δημήτρη Γλέζου μέλους του εννιαμελούς παγκόσμιου συμβουλίου της Fedora.

 

Την επόμενη ημέρα 17 Οκτωβρίου, στις 12, ξεκίνησαν τα εργαστήρια στο Athens Digital Week με πρώτο θέμα Μεταφράσεις στην κοινότητα Fedora (fedora translations), με ομιλήτρια την κα. Θάλεια Παπουτσάκη. Έγινε μια εισαγωγή σχετικά με το πως μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Fedora, και πως μπορεί να συμμετέχει στην μεταφραστική κοινότητα. Παρουσιάσθηκε το Transifex σαν εργαλείο μετάφρασης και χρησιμοποιήθηκε για κάποια επιτόπου μετάφραση με την συμμετοχή του κοινού. Την ομιλία παρακολούθησαν αρκετοί επισκέπτες, και υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από ερωτήσεις.

 

Το επόμενο εργαστήριο με ομιλιτή τον κ. Γιάννη Μπερεδήμα, ήταν για το OpenSolaris και το ZFS που είναι το συστημα αρχείων του Solaris. Παρουσιάστηκε η αρχιτεκτονική του ZFS, τα καινοτόμα χαρακτηριστικά που εισάγει αναφορικά με την διαχείριση αποθηκευτικού χώρου και η υπεροχή του σε σχέση με παραδοσιακές λύσεις (LVM2 και MDADM). Παρακολούθησαν περίπου 25 άτομα και υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον με ερωτήσεις και απορίες.

 

Το τελευταίο εργαστήριο της ημέρας αφορούσε το Gentoo. Ομιλητής ήταν ο κ. Αλεξ Αλεξάντερ.Έγινε μια εισαγωγή στο Gentoo, και στην συνέχεια δόθηκαν παραδείγματα χρήσης του emerge, δόθηκαν οδηγίες για την δημιουργία ebuilds. Υπήρχε αρκετή συμμετοχή και το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με απαντήσεις σε ερωτήσεις και απορίες.

 

Παράλληλα με τα εργαστήρια, στον χώρο των ομιλιών ξεκίνησαν οι ομιλίες γιά τα Ευρωζωνικά δίκτυα και τις προηγμένες υπηρεσίες νέας γενιάς. Η πρώτη ομιλία ήταν του Αν. Καθ.. Νεκτάριου Κοζύρη και είχε θέμα την online αποθήκευση δεδομένων για όλους στον 'ΠΙΘΟ', η επόμενη αφορούσε τις προηγμένες υπηρεσίες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου που παρουσίασε ο Δρ. Σπύρος Μπόλης. Η τρίτη ομιλία έγινε από τον κ. Κώστα Τρούλο και αφορούσε τα Μητροπολιτικά Οπτικά Δίκτυα και το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης Συζευξις ΙΙ.

 

Οι επόμενες ομιλίες ήταν οι ομιλίες των δημιουργών Open Source. Πρώτη ήταν η ομιλία του κ. Ιωσήφ Κανακάρη που αφορούσε το λογισμικό vtiger που είναι ένα λογισμικό CRM που απευθύνεται σε επιχειρήσεις, είναι βασισμένο σε τεχνολογίες web. Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Μπερεδήμας παρουσίασε το Transifex, ένα λογισμικό που βοηθάει πάρα πολύ τις μεταφράσεις λογισμικού. Η επόμενη ομιλία αφορούσε το OpenERP που έγινε από τον κ. Παναγιώτη Κρανιδιώτη, και αυτό το λογισμικό έχει σχέση με τις επιχειρήσεις και είναι ένα ολοκληρωμένο λογισμικό ERP. Αμέσως μετά είχαμε την ομιλία σχετικά με το OLPC, που έγινε από τον κ. Ξενοφών Παπαδόπουλο. O κ. Μανώλης Τσαγκαράκης παρουσίασε το gretl, ένα εργαλείο οικονομετρικής ανάλυσης. Οι ομιλίες έκλεισαν με ένα πάνελ που συμμετείχαν όλοι οι ομιλητές και έγινε συζήτηση με το κοινό που παρακολουθησε τις ομιλίες.

 

Την τελευταία ημέρα του Athens Digital Week, λόγω του καλύτερου καιρού και λόγω της ημέρας (Κυριακή), υπήρξε μεγάλη προσέλευση του κοινού. Τα εργαστήρια της ημέρας ξεκίνησαν με την παρουσίαση του Debian από τον κ. Φαίδωνα Λιαμπότη. Έγινε επίδειξη του τρόπου δημιουργίας πακέτων για την διανομή Debian. Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση του Fedora 12. Η ομιλία έγινε από τον κ. Πιέρρο Παπαδέα. Αναπτύχθηκε η λογική πίσω από την κοινότητα του Fedora Project και έγινε επίδειξη των καινοτμιών και των δυνατοτήτων του Fedora 12. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο Project και έγινε ενημέρωση για τους τρόπους για την εμπλοκή σε αυτό.

 
< Προηγ.   Επόμ. >