Άρθρα μελών
Δημόσιοι οργανισμοί και ΕΛ/ΛΑΚ
Γράφει ο/η Δημήτρης Ζαχαριάδης   
04.02.08
Ο πολύ καλός ιστότοπος του Εθνικού Τυπογραφείου και η εφαρμογή αναζήτησης νόμων και τευχών της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως χρησιμοποιούν την πλατφόρμα  CMS (Content Management System) PLONE (ανοιχτό λογισμικό, αν και τρέχει σε λειτουργικό win32).

Ιδού οι HEADERS του διακομιστή του Εθνικού Τυπογραφείου
 Server: Zope/(Zope 2.9.6-final, python 2.4.3, win32) ZServer/1.1 Plone/2.5.2 
Επίσης το Εθνικό Τυπογραφείο χρησιμοποιεί το ανοιχτό πρότυπο SVG για την ελεύθερη απεικόνιση των ΦΕΚ, μαζί με τις μορφές PDF και TXT (με συνδρομή).

Ο ιστότοπος του Πρωθυπουργού www.primeminister.gr χρησιμοποιεί Apache σε λειτουργικό Win32:
Server: Apache/2.0.59 (Win32) PHP/4.4.7 X-Powered-By: PHP/4.4.7
Ψάχνοντας, βρίσκει κανείς κι άλλα:
 (με τη βοήθεια του plugin για Firefox "Live HTTP headers")

Σχόλια (4) , Προβολές: 9898 , Διαβάστε περισσότερα...

 
Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας...
Γράφει ο/η Δημήτρης Ζαχαριάδης   
15.01.08
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονιμικών έχει αναρτηθεί το Σχέδιο Νόμου και η Αιτιολογική Έκθεση για την Κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Microsoft.

Σύνδεσμοι:
Το Σχέδιο Νόμου.
Η Αιτιολογική Έκθεση.

Γενικά σχόλια:

  • Γενικά η συμφωνία αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες και λογισμικό της Microsoft στη Δημόσια Διοίκηση, στην ουσία αποκλείοντας τη χρήση ανοιχτών προτύπων και ανοιχτού λογισμικού, αφού οι τεχνολογίες της Microsoft είναι κλειστές και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ανεξάρτητου λογισμικού πάνω σε αυτές (δες τα πρόστιμα στα οποία υπέβαλε την εταιρεία η ΕΕ).
  • Η εξασφάλιση της μονοπωλιακής αποκλειστικότητας στο Ελληνικό Δημόσιο γίνεται κατ' εξοχήν με έξοδα του Ελληνικού δημοσίου, όπως φαίνεται από τις λεπτομέρειες, κυρίως όμως γιατί η Συμφωνία είναι γενικόλογη, δεν προσδιορίζει τις υποχρεώσεις της MS αλλά προσδιορίζει την υποχρέωση του Ελλ.Δημοσίου να εκταμιεύσει ~100.000.000€ λογαριασμό της MS.
  • Είναι σημαντικό ότι μια από τις στρατηγικές επιλογές της Microsoft είναι η δωρεάν διάθεση του λειτουργικού της συστήματος ώστε να διατηρήσει το υψηλό της μερίδιο στην αγορά και να εξασφαλίσει σταθερή ροή κερδών από άλλο λογισμικό της. Ήδη σε εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής η Microsoft μείωσε ήδη σε σχεδόν δωρεάν ($3) την τιμή των Windows+Office στην Κίνα (πάρα πολλά άρθρα στον τύπο, π.χ. slashdot, tgdaily, CNNMoney). Σύγκρινέ το αυτό με το κόστος του άρθρου 4.5 , δηλ. ~50.000.000€ (μόνο λογισμικό, χωρίς υποστήριξη) με ένα κόστος €210.000 με τιμές που ισχύουν στην Κίνα.


Λεπτομέρειες κατ' άρθρο:


Tags: δημόσια διοίκηση, microsoft, Add more tags...,

Σχόλια (2) , Προβολές: 10357 , Διαβάστε περισσότερα...

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 65 - 66 από 66