kasioumis
Μέλος
Δημοσιεύσεις: 23
graphgraph
Κarma: 1  
Προβολή του προφίλ του χρήστη
Re:Σκεπτικισμός - 11.10.07 05:19 Η γνώμη σου είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. Με μια πρώτη ανάγνωση, έχω μερικά γρήγορα σχόλια. Έχω κι εγώ χρησιμοποιήσει εκτενώς και χρησιμοποιώ σε περιορισμένη βάση πλέον windows, η εμπειρία μου λοιπόν κινείται πάνω κάτω στα όρια της δικής σου.

Πρέπει καταρχήν να αναλογιστούμε για μια ενδεχόμενη σύγκριση τον κολοσσό δισεκατομμυρίων και (ιδιαίτερα αξιόλογων) προγραμματιστών πίσω από τη Microsoft και τις κοινότητες (ιδιαίτερα αξιόλογων) χρηστών πίσω από τις διάφορες διανομές Linux. Σκέψου επίσης ότι τα windows εδώ και ~15 χρόνια έχουν μια ιδιαίτερα mainstream user-friendly ροπή και φιλοσοφία, κάτι που διάφορες διανομές linux άρχισαν μόλις πριν από λίγα χρόνια να ασπάζονται. Όχι ότι είχαν κάποτε σκοπό να απευθύνονται μόνο σε super-geeks αλλά σίγουρα όχι και σε κάθε προφίλ χρήστη.

Τα windows XP που αναφέρεις θα διαφωνήσω ότι είναι όσο σταθερά όσο λες. Και μπλε οθόνες έχω δει και αδιέξοδα και προβλήματα, τόσο σε δικά μου PC όσο και σε άλλων. Σίγουρα πολύ λιγότερα από τους προκατόχους του και σίγουρα λιγότερα απ όσα είχε όταν πρωτοκυκλοφόρησε 6 χρόνια σαν σήμερα περίπου. Από τότε έχουν όμως περάσει 6 χρόνια real-time χρήσης, βελτιώσεων και 2 Service Packs + αμέτρητες "αυτόματες ενημερώσεις" Πώς λοιπόν μπορείς να κάνεις μια σύγκριση με μια έκδοση μιας διανομής που έγινε πριν από λίγους μήνες ή ακόμη και εβδομάδες? Για παράδειγμα δοκίμασε το uptime ενός debian woody ή sarge ή ακόμη και ενός etch - που κυκλοφόρησε (stable) μόλις τον τελευταίο Απρίλιο. Όσο για το θέμα των ιών, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το βαρύ ιστορικό των windows - ποιός δε θυμάται ας πούμε τον Blaster (?) worm και τα RPC (remote procedure calls)? Εν αντιθέσει για παράδειγμα τον τελευταίο χρόνο τρέχοντας προσωπικά testing debian, δεν είχα παρά ελάχιστα προβλήματα, κι αυτά λόγω δικιάς μου χρήσης (η πλειοψηφία τους με μια κονσόλα κι ένα kill ήταν ΟΚ).

Τέλος ας μην ξεχνάμε και τη βασική διαφορά των δυο λειτουργικών (ή οικογενειών λειτουργικών) η οποία "φέρνει βόλτες" γύρω από τη λέξη ελευθερία. Ελευθερία όπως συχνά για αστείο λέγεται ότι αναφέρεται στον ελεύθερο λόγο και όχι στην ελεύθερη (τσάμπα) μπύρα Θέλω να πω ότι τελικά υπάρχουν πολλοί λόγοι που επιλέγεις ένα λειτουργικό και πρέπει να τους ζυγίσεις καλά πριν στραφείς προς τη μια από τις 2 μεριές.

Σίγουρα δεν έχω σκοπό να αρνηθώ όσα λες (ειδικά τα γεγονότα), και τα θεωρώ ενδιαφέροντα, απλά τα βλέπω και μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Επιφυλάσσομαι για τη συνοχή και πληρότητα της απάντησης μου, το σημαντικό σίγουρα είναι οι χρήστες να προβληματίζονται και να σκέπτονται!
  | | Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του ellak.gr για να κάνετε μια δημοσίευση.

      Θέματα Συντάκτης Ημερομηνία
    thread link
Σκεπτικισμός
noel 09.10.07 22:51
    thread link
thread linkthread link Re:Σκεπτικισμός
kasioumis 11.10.07 05:19