Πρόσκληση για συγγραφή οδηγών ΕΛΛΑΚ | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 12
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Admin   
06.04.09
Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ ) προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει πρόταση για την συγγραφή εκλαϊκευμένων οδηγών με πρακτικά παραδείγματα που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις, εκπαιδευτικούς και απλούς χρήστες  στην καθημερινή χρήση εφαρμογών ελεύθερου λογισμικού.

 

Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης θα επιλεγούν συγγραφικές ομάδες για τους παρακάτω τρεις οδηγούς:

1.ΕΛ/ΛΑΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
2.ΕΛ/ΛΑΚ για την εκπαίδευση.
3.ΕΛ/ΛΑΚ για τον υπολογιστή μου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν συνοπτική περιγραφή και τα προτεινόμενα περιεχόμενα του οδηγού που προτίθενται να αναλάβουν.

Οι οδηγοί θα διατίθενται σε ηλεκτρονική και έντυπη έκδοση με άδεια Creative Commons .

Η πρόταση πρέπει να συνοδεύετε από σύντομα βιογραφικά που θα τεκμηριώνουν την σχετική με τον προτεινόμενο οδηγό εμπειρία και θα περιέχει το όνομα, επώνυμο το ΑΦΜ, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, e-mail, κλπ) του ενδιαφερόμενου ή της ομάδας.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η συγγραφή κάθε οδηγού μπορεί να έχει αμοιβή έως 3.000 €.

Οι προτάσεις υποβάλλονται έως και την Δευτέρα 13 Απριλίου 2009, στο info ΑΤ ellak DΟΤ gr

Απαντήσεις σε γενικά ερωτήματα που έχουν τεθεί: 

Οι οδηγοί πρέπει να έχουν παραδοθεί το αργότερο έως τις 25 Μαΐου 2009.  
 
Οι οδηγοί πρέπει να καλύπτουν εκλαϊκευμένα αλλά συνολικά το αντίστοιχο αντικείμενο, πχ πως καλύπτονται με ΕΛΛΑΚ λογισμικά συνολικά τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού, επιχειρηματία, απλού χρήστη με παραδείγματα και παραπομπές ισοδύναμων λύσεων-- για παράδειγμα δείτε τον πίνακα: http://www.ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=ellak:pinakas_2008_2009 Επίσης μπορείτε να αξιοποιήσετε τα λογισμικά που έχουν επιλεγεί για Ελληνοποίηση και Ανάπτυξη, δείτε τον πίνακα: http://www.ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=eellak:foss_diagonismoi_apotelesmata

 
Οι οδηγοί θα διατίθενται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και θα είναι κοινή έκδοση του ΕΔΕΤ και της ΕΕΛΛΑΚ.  
 
Σε κάθε οδηγό θα αναγράφεται το όνομα του συγγραφέα και θα κατοχυρώνονται τα πνευματικά δικαίωμα σύμφωνα με την άδεια http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/gr/deed.el  
 
Κάθε οδηγός θα καλύπτει με επάρκεια το αντίστοιχο θέμα και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10.000 λέξεις. Βασικό κριτήριο επιλογής σε επίπεδο προτεινόμενων περιεχόμενων θα είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών της κοινότητας χρηστών που απευθύνεται και θα μπορεί να συνοδεύεται από CD( πχ EDUBUNTU ). Οι οδηγοί θα αποτελέσουν εκλαϊκευμένες εκδόσεις με παραπομπές για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στο θέμα.

 

--

Tags: EEΛΛΑΚ, προσκλήσεις, Add more tags...,

Προβολές: 8694

Σχόλια (11)
RSS comments
1. 06-04-2009 01:28
Περισσότερες λεπτομέ
Καλησπέρα, 
 
Θα ήθελα να έχω περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την θεματολογία της 1ης κατηγορίας [B]1.ΕΛ/ΛΑΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις[/B]. 
 
Επειδή ασχολήθηκα, σε ερασιτεχνικό πάντα επίπεδο, με το GNU/Linux κι εργάζομαι εδώ και χρόνια στην οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση, μπορώ να εντοπίσω πάρα πολλούς τομείς τους οποίους θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αναλύσω σε μια απλή εργασία, αλλά μάλλον κι άσχετο. 
 
Από την στιγμή που δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη λύση για την εμπορική & λογιστική διαχείριση μιας ΜΜΕ δεν βλέπω τι νόημα έχει να αναλύσεις οτιδήποτε άλλο.  
 
Δεν αναφέρομε σε συστήματα ERP αλλά σε απλά, Ελληνικά συστήματα διαχείρισης: Λογιστηρίου, Αποθήκης, Εμπορικής διαχείρισης καταστημάτων (Pos-alike) και τιμολόγησης προϊόντων φυσικά. 
 
Οπότε, αν μπορείτε να είστε λίγο πιο σαφείς σε τι ακριβώς θέλετε να αναφερθεί το κείμενο θα ήταν καλό. 
 
Ευχαριστώ
2. 06-04-2009 18:59
Περισσότερες λεπτομέ
Καλησπέρα, 
 
Εγώ ενδιαφέρομαι περισσότερο για το σκέλος 3. Ωστόσο, θα ήθελα να δώσει κάποιος 1-2 παραδείγματα από παλιότερες παρόμοιες δουλειές, για να καταλάβουμε καλύτερα το πνεύμα των οδηγών που θέλουμε να προτείνουμε. Υπάρχει τέτοιο υλικό κάπου για να δούμε; 
 
Επίσης, υπάρχουν κάποιες προδιαγραφές αναφορικά με την εμφάνιση, των αριθμών ίσως των σελίδων ή ο,τιδήποτε άλλο που πρέπει να ακολουθηθούν; 
 
Ευχαριστώ.
3. 06-04-2009 19:39
Περισσότερες λεπτομέ
Σημείωση: Δε σχετίζομαι με την πρόσκληση. Ωστόσο θα μπορούσα να σκεφτώ κάποια παραδείγματα προτάσεων. 
 
Έχουμε χρήστες που δουλεύουν σε εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ πάνω σε Windows και χρήστες που δουλεύουν σε πλήρη πλατφόρμα ΕΛ/ΛΑΚ (με διανομή Linux). 
 
Για τους χρήστες με εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ σε Windows, θα μπορούσα να φανταστώ ένα απλό οδηγό που να εξηγεί πως μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει με απλά πρακτικά παραδείγματα εφαρμογές ΕΛ/ΛΑΚ για τις τυπικές δουλειές. Δηλαδή, OpenOffice.org (αντί MSOffice), 7Zip (αντί WinRar, WinZIP, κτλ), GIMP (αντί Photoshop), VLC (αντί media player), PDF Creator, κτλ. Ο οδηγός θα αναφέρει με απλό τρόπο τη διαδικασία λήψης και εγκατάστασης, ενώ θα περιγράφει λίγα πράγματα από τη χρήση, στο βαθμό που είναι εφικτό για το κάθε πακέτο. 
 
Γενικά, υπάρχουν αρκετά αξιόλογα πακέτα ΕΛ/ΛΑΚ, για Windows και Linux, που μπορούν να επιλύσουν τεχνικά προβλήματα. Ωστόσο, οι χρήστες δεν έχουν απλούς οδηγούς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τυπώσουν ή να διαβάσουν από την οθόνη (PDF). Οδηγός χρήσης του Firefox 3 που να εξηγεί τις δυνατότητες και μια σειρά από καλά πρόσθετα, οδηγός για OpenOffice.org Writer, Calc, Impress, κτλ.
4. 06-04-2009 22:40
Περισσότερες λεπτομέ
Σίμο, πρώτα από όλα σε ευχαριστώ για την απάντηση. Αλλά κατά την γνώμη μου, δεν είναι αρκετό αυτό για μια μικρομεσαία επιχείρηση. Λείπει το βασικό στοιχείο, ένα εμπορικό πρόγραμμα & λογιστικής διαχείρισης. 
 
Αυτή είναι η άποψη μου φυσικά, γιαυτό θα ήθελα κάποιον υπεύθυνο να διευκρινίσει λίγο παραπάνω το θέμα.
5. 07-04-2009 19:35
Περισσότερες λεπτομέ
(Δε σχετίζομαι με την πρόταση. Ό,τι γράφω, είναι προσωπικά σχόλια) 
 
@Παναγιώτης Α.: Καλύτερα ρώτησε άμεσα στο info ΑΤ ellak DΟΤ gr. 
 
Το δικό μου σχόλιο πάντως θα ήταν: αν υπάρχει ήδη κάποιο πακέτο ΕΛ/ΛΑΚ για λογιστική διαχείριση, τότε μπορείς εύκολα να γράψεις μια πρόταση για οδηγό που να περιγράφει πως να χρησιμοποιήσεις το πακέτο αυτό στα ελληνικά. 
 
Δεν γνωρίζω από λογιστική διαχείριση και τις ανάγκες που υπάρχουν. Αν χρειάζεται να γίνουν ρυθμίσεις σε κάποιο υπάρχον πακέτο (π.χ. λέμε τώρα, το gnumeric), τότε αυτό θα ήταν ένα έργο για τον προηγούμενο διαγωνισμό που ζητούσε προτάσεις για προγραμματισμό και εξελληνισμό. Με τη βάση αυτή (π.χ. gnumeric στα ελληνικά και με υποστήριξη για το ελληνικό λογιστικό σύστημα), θα είσαι σε θέση να γράψεις τον οδηγό.
6. 07-04-2009 20:26
Περισσότερες λεπτομέ
Παναγιώτη νομίζω ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει σιγά σιγά.  
Προσωπικά χρησιμοποιώ το vtiger crm για τις επαγγελματικές επαφές μου, τα ραντεβού μου, το helpdesk των πελατών αλλά επίσης έχει ένα πολύ ωραίο interface για να διατηρώ την αποθήκη μου και τις παραγγελίες μου. Για το τελευταίο (τα προϊόντα δηλαδή) προφανώς το crm δεν είναι η καλύτερη εφαρμογή, αλλά για μια ελληνική πολύ μικρή επιχείρηση είναι ιδανικό. Βέβαια ΔΕΝ συνεργάζεται με φορολογικό μηχανισμό.  
 
Από εκεί και πέρα αυτό τον καιρό υπάρχει επανα - δραστηριοποίηση πάνω σε ένα open source ERP το OpenERP (πρώην TinyERP) του οποίου η μετάφραση κατά 99% θα έχει τελειώσει σύντομα και το κυριότερο ότι είναι πολύ κοντά στην υλοποίηση του η συνεργασία της συγκεκριμένης εφαρμογής με φορολογικό μηχανισμό.
7. 07-04-2009 21:27
Περισσότερες λεπτομέ
Εντάξει, όλα καλά αυτά... Σίμο το πρόβλημα δεν είναι το λογισμικό αυτό καθεαυτό. Υπάρχουν ERP/CRM ή ακόμη κι απλά προγράμματα (GNUCash) τα οποία θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμα για μια μικρομεσαία. Ξέρω εταιρίες που κρατάνε τα καθημερινά έσοδα-έξοδα σε χειρόγραφο βιβλίο. 
 
Το μεγαλύτερο κόλλημα είναι το μηχάνημα της εφορίας: Δεν μπορείς να εκδόσεις παραστατικά χωρίς ένα πρόγραμμα που λειτουργεί με αυτό το Ελληνικό έκτρωμα, τον φορολογικό μηχανισμό. 
 
Όταν λοιπόν μια ΜΜΕ θα αγοράσει το πρόγραμμα για τον φορολογικό μηχανισμό της Singular Logic, αναγκαστικά πάει σε μια πλατφόρμα Windows-based και σε πληρωμένες λύσεις γιατί κοντά στο έξοδο αυτού του λογισμικού ( (από 2000+ ) πακέτου, το κόστος των Windows, MS Office, κλπ θεωρείτε μηδαμινό. Εκτός αυτού, τους πιάνει χειροπόδαρα η ΧΥ εταιρία και πλέον δίνει όλες τις λύσεις που την ενδιαφέρουν. 
 
Η αρχή για ουσιαστική στροφή πρέπει να είναι ένα module που να δίνει την δυνατότητα σε αυτά τα ERP να εκδίδουν παραστατικά που να παίζουν με αυτόν τον μηχανισμό. 
 
Ίσως αυτό να είναι και η καλύτερη ιδέα... σαν project και να αξίζει όλα τα χρήματα που θα δώσει το ΕΛ/ΛΑΚ μαζί...
8. 08-04-2009 17:38
Περισσότερες λεπτομέ
@Παναγιώτης Α.: 
 
Όταν αναφερόμουν παραπάνω στο gnumeric, εννοούσα το gnucash (όπως έγραψες πριν λίγο). 
Για το gnucash υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης για το τοπικό φορολογικό σύστημα, και νομίζω ότι θα ήταν μια πρώτη αρχή. Υπήρξε ενδιαφέρον από το Νίκο Χαρωνιτάκη για τη παραμετροποίηση του gnucash. Αν είναι κάτι που ενδιαφέρει κάποιον, μπορεί να επικοινωνήσει, π.χ. μέσω της λίστας http://lists.gnome.gr/listinfo.cgi/team-gnome.gr 
Ο στόχος με το gnucash θα ήταν να καλύψει τις πολύ απλές ανάγκες ατόμων, που δε χρειάζονται ERP ακόμα. 
 
Σχετικά με CRM ή ERP, υπήρχε η ευκαιριά για χρηματοδότηση από την ΕΕΛΛΑΚ πριν από δύο μήνες περίπου. Μπορεί να υπάρξει παρόμοια ευκαιρία στο μέλλον. Δε γνωρίζω τεχνικά στοιχεία για αυτά τα πράγματα (CRM, ERP) και ελληνικές φορολογικές προδιαγραφές. Αν είναι να γίνει κάτι στο μέλλον, αυτό που μπορεί να συζητηθεί τώρα είναι πως θα υλοποιηθεί αυτός ο φορολογικός μηχανισμός, κτλ, οπότε η πρόταση θα είναι τουλάχιστον έτοιμη.
9. 06-05-2009 02:08
Απαντήσεις σε γενικά
Απαντήσεις σε γενικά ερωτήματα που έχουν τεθεί: 
 
Οι οδηγοί πρέπει να έχουν παραδοθεί το αργότερο έως τις 25 Μαΐου 2009.  
 
Οι οδηγοί πρέπει να καλύπτουν εκλαϊκευμένα αλλά συνολικά το αντίστοιχο αντικείμενο, πχ πως καλύπτονται με ΕΛΛΑΚ λογισμικά συνολικά τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού, επιχειρηματία, απλού χρήστη με παραδείγματα και παραπομπές ισοδύναμων λύσεων-- για παράδειγμα δείτε τον πίνακα: http://www.ellak.gr/index.php?option=com_openwiki&Itemid=103&id=ellak:pinakas_2008_2009  
 
Οι οδηγοί θα διατίθενται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή και θα είναι κοινή έκδοση του ΕΔΕΤ και της ΕΕΛΛΑΚ.  
 
Σε κάθε οδηγό θα αναγράφεται το όνομα του συγγραφέα και θα κατοχυρώνονται τα πνευματικά δικαίωμα σύμφωνα με την άδεια http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/gr/deed.el  
 
Κάθε οδηγός θα καλύπτει με επάρκεια το αντίστοιχο θέμα και δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10.000 λέξεις. Βασικό κριτήριο επιλογής σε επίπεδο προτεινόμενων περιεχόμενων θα είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών της κοινότητας χρηστών που απευθύνεται και θα μπορεί να συνοδεύεται από CD( πχ EDUBUNTU ). Οι οδηγοί θα αποτελέσουν εκλαϊκευμένες εκδόσεις με παραπομπές για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν στο θέμα.
10. 09-04-2009 06:50
Απαντήσεις σε γενικά
Παναγιώτη, Σίμο (και Παναγιώτη, και υπόλοιποι...) 
όπως μπορείτε να δείτε από τον πίνακα των έργων, αυτήν την περίοδο η ΕΕΛ/ΛΑΚ ενισχύει οικονομικά όχι μόνο έργο για την ελληνοποίηση του λογισμικού, αλλά: 
[LIST] 
[*] έργο για την προσαρμογή του OpenERP στις ανάγκες της Ελληνικής πραγματικότητας (νομοθεσίας και αγοράς), και 
[*] άλλο έργο γισ την υποστήριξη φορολογικών μηχανισμών (επίσημα ΕΑΦΔΣΣ: Ειδική Ασφαλής Φορολογική Διάταξη Σήμανσης Στοιχείων). 
[/LIST] 
 
ως εκ τούτου, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον :)
11. 09-04-2009 13:12
Περισσότερες λεπτομέ
Γεια σου Αλέξιε. 
 
Τώρα είδα το [URL=http://www.openeafdss.gr/screenshots]ΕΑΦΔΣΣ[/URL], και είναι πραγματικά αξιοσημείωτο project που μπορεί να σημαίνει την πηγή τεράστιων εσόδων για το ΕΛΛΑΚ αλλά και την εξάπλωση του ελεύθερου λογισμικού στις ΜΜΕ. 
 
Παρόλα αυτά, από ότι βλέπω είναι σε πρώιμο στάδιο. Αφού υπάρχει από την άλλη, πάλι καλά να λέμε. 
 
Θα ρίξω κι εγώ μια ματιά στα links που μας έδωσε ο Θόδωρος κι αν βρω κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να προκαλέσει ενδιαφέρων θα γράψω έναν οδηγό. 
 
Καλή συνέχεια.

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved