Εγκατάσταση Ελληνικών

Η υποστήριξη Ελληνικών είναι ενσωματωμένη στήν τρέχουσα έκδοση του λειτουργικού.

Ενημέρωση λογισμικού στην τελευταία έκδοση

Δεδομένου ότι το λογισμικό συστήματος συνεχώς βελτιώνεται, έχει νόημα να εγκαθιστά κανείς πάντα την πιο πρόσφατη έκδοση. Εξαίρεση: κάποιες εκδόσεις βγαίνουν βιαστικά για να καλύψουν προβλήματα και, ενώ λειτουργούν μια χαρά στους πρόσφατους υπολογιστές, δεν είναι συμβατές με όλα τα παλιά beta πρωτότυπα. Αν, λοιπόν, κάποιος έχει από αυτά τα beta, καλό είναι να ελέγξει αν αναφέρεται τίποτα για ασυμβατότητες.

Σημείωση: η αναφορά σε λογισμικό συστήματος καλύπτει τόσο το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές, όσο και το firmware.

Ο τρόπος αναβάθμισης του λειτουργικού είναι πολύ απλός. Στην ουσία, κατεβάζετε ένα αρχείο (.zip), το κάνετε extract σε ένα USB stick, καρφώνετε το USB στο OLPC ενώ αυτό είναι κλειστό, και το ανάβετε. Το μηχάνημα κάνει αυτόματα boot από το USB, βλέπει ότι υπάρχει νέα έκδοση λειτουργικού, και το εγκαθιστά αυτόματα! (Τι πιο απλό!).

Όλες οι οδηγίες, με αναλυτικά βήματα για το τι πρέπει να κατεβάσετε και πώς να το χρησιμοποιήσετε, βρίσκονται στη σελίδα http://wiki.laptop.org/go/Olpc-update.

Πίνακας Ελέγχου

Εκκινώντας το laptop μας εισάγει κατευθείαν στο κεντρικό μενού (home view). Αν δεν συμβεί αυτό πατάμε το σχετικό πλήκτρο στην κορυφή του πληκτρολογίου για να μεταβούμε στο κεντρικό μενου.

Από εκεί βλέπουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Κάνοντας δεξί κλικ πάνω στο ανθρωπάκι επιλέγουμε την εφαρμογή που μας ανοίγει τον Πίνακα Ελέγχου (Control Panel), απ’ τον οποίο μπορούμε να κάνουμε όλες τις βασικές ρυθμίσεις. Από εδώ μπορούμε να ρυθμίσουμε τη γλώσσα επιλέγοντας Ελληνικά στο σχετικό μενού.

Επιπρόσθετα μπορούμε να επιλέξουμε Software Updates, πάλι μέσα απ’ τον Πίνακα Ελέγχου, για να αναβαθμίσουμε το laptop μας με την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού (απαιτεί internet).

Ελληνικό Πληκτρολόγιο

Για να μπορούμε να γράψουμε ελληνικά, πηγαίνουμε πάλι στο κεντρικό μενού και επιλέγουμε την εφαρμογή Τερματικό (Terminal). Εκεί κάνουμε τα εξής:

nano .kbd

θα μας ανοίξει ένα κενό αρχείο στο οποίο γράφουμε:

XKB_LAYOUT=”us,gr” XKB_VARIANT=”none -option grp:alt_shift_toggle”

πατάμε Ctrl+X και μετα Y για να σώσει το αρχείο και να βγούμε απ’ τον editor.

Κάνουμε restart το Sugar πατώντας Alt+Ctrl+Erase και πλέον μπορούμε να γράψουμε ελληνικά σε όλες τις εφαρμογές πατώντας απλώς Alt+Shift.

Αυτή τη στιγμή, κάνωντας την εγκατάσταση Ελληνικών που προαναφέρθηκε, το μηχάνημα αποκτά:

  • Ελληνικό πληκτρολόγιο, που ενεργοποιείται με Ctrl-Shift
  • Γραμματοσειρές, που περιλαμβάνουν και Ελληνικούς χαρακτήρες
  • Ορθογράφο, για την Ελληνική γλώσσα

Τέλος

Καλή διασκέδαση με το Ελληνομαθές σας OLPC!

 
olpc/el.txt (3565 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki