Καμπάνια του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού: «Ελευθερώστε το Android σας» | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
29.02.12

Καμπάνια Free Your AndroidΠαράλληλα με την είσοδο των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) και των tablets στην αγορά, δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε από τη Google ένα νέο λειτουργικό σύστημα, το Android, το οποίο μάλιστα μέσα σε μερικά χρόνια από την εμφάνισή του έχει κατακτήσει την πρώτη θέση στην αγορά.

 

Αν και σχεδιασμένο ως ελεύθερο λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας συνηθίζουν να προσθέτουν δικό τους λογισμικό ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα με το σκεπτικό της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας σε μία συσκευή.

 

 

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, έχει αποδειχθεί πως, αν και το λογισμικό που διαθέτουν είναι δωρεάν, παραβιάζεται το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών καθώς συλλέγονται και αποστέλλονται προσωπικά δεδομένα σε τρίτες εταιρίες χωρίς την επίγνωση ή την επιλογή των χρηστών. Επιπροσθέτως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το λειτουργικό σύστημα που διατίθεται κατά την αγορά της συσκευής είναι κλειδωμένο χωρίς να δίνεται η δυνατότητα προσθήκης νέου ή διαχείρισης του υπάρχοντος λογισμικού.

 

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) ξεκινάει μια καμπάνια με τίτλο «Ελευθερώστε το Android σας» με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών για την ελευθερία στο λογισμικό και το ιδιωτικό απόρρητο δίνοντας τον πλήρη έλεγχο του λογισμικού στον τελικό χρήστη. Με αυτήν την καμπάνια, επιχειρείται η ευαισθητοποίηση των χρηστών για τη σημασία της ιδιωτικότητας (privacy) και της ελευθερίας στον έλεγχο του λογισμικού των κινητών συσκευών.

 

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE) είναι μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην πρόοδο του Ελεύθερου Λογισμικού, η οποία εργάζεται για να προωθήσει την ελευθερία στην αναδυόμενη ψηφιακή κοινωνία.

 

[εξωτ. σύνδεσμος: http://goo.gl/77VKR]

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >