Εφαρμογή Διαχείρισης Οργανογράμματος | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ   
29.08.11

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) στο πλαίσιο των δράσεών της, λαμβάνοντας υπόψιν την πολύπλοκη δομή και ιεραρχία των σύγχρονων οργανισμών ενίσχυσε την ανάπτυξη μιας γενικής εφαρμογής για τη διαχείριση οργανογράμματος.

 

Η εφαρμογή του οργανογράμματος βοηθά στο να καταγραφεί η διοικητική οργάνωση, για να αναπαρασταθεί με γραφικό τρόπο ως διάγραμμα. Μία τέτοια εφαρμογή θα πρέπει να μπορεί να αποτυπώσει όλες τις πιθανές δομές διοικητικής οργάνωσης. Υπάρχουσες υλοποιήσεις περιορίζονται στη μοντελοποίηση και καταγραφή της ιεραρχικής οργάνωσης. Αποφασίστηκε να υλοποιηθεί το οργανόγραμμα στην εφαρμογή υπολογιστικών φύλλων των ανοιχτών λογισμικών Open Office / Libre Office (Calc) για να εκμεταλλευτούμε τη δυνάμη του στην αναπαράσταση στοιχείων μέσα από τα κελιά των φυλλών εργασίας. 

Η εφαρμογή αναπτύχθηλε από τους Ηλία Καλαπανίδα και Βασίλη Κλουβάτο και είναι διαθέσιμη ελεύθερα με την άδεια χρήσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, European Union Public Licence (http://www.osor.eu/eupl), η οποία εξασφαλίζει την ελεύθερη αντιγραφή, χρήση και τροποποίησή της από οποιονδήποτε.

 

Στο δικτυακό χώρο της εφαρμογής (http://projects.ellak.gr/projects/orgchart ) θα βρείτε επίσης μαζί έναν αναλυτικό οδηγό εγκατάστασης και χρήσης, καθώς και μία έκδοση του Libre Office, που δεν χρειάζεται εγκατάσταση.

 

Μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής ακολούθησε μία σειρά από παρουσιάσεις της εφαρμογής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Έγιναν συνολίκά 6 παρουσιάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περίπου 100 σπουδαστές αλλά και εκπρόσωποι από επιλεγμένους Δημόσιους Φορείς, στις οποίες έγινε επίδειξη χρήσης της εφαρμογής καλύπτοντας τις εξής βασικές λειτουργίες:

 

  1. Εισαγωγή προσώπων, οργανικών μονάδων, αρμοδιοτήτων και ρόλων        
  2. Εξαγωγή του περιεχομένου του οργανογράμματος σε pdf και οπτικό διάγραμμα     
  3. Επεξεργασία της οποτικής αναπαράστασης του οργανογράμματος και ενσωμάτωση σε ιστοσελίδες

 

Αναλυτικός κατάλογος με όλες τις εφαρμογές που έχει ενισχύσει η ΕΕΛ/ΛΑΚ βρίσκεται εδώ

Tags: , Add more tags...,
 
< Προηγ.   Επόμ. >