Δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ανοικτή Πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
05.08.11

EU FlagΔημόσια διαβούλευση για την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία και τη διατήρησή της ξεκίνησε στις 15 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διαβούλευση είναι πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ψηφιακό Θεματολόγιο Neelie Kroes και της Επιτρόπου για την Έρευνα και την Καινοτομία Maire Geoghegan-Quinn.

 

 


Η ελεύθερη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση είναι βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιλαμβάνεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ η πρόσβαση στη γνώση και η επαναχρησιμοποίησή της είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Ψηφιακού Θεματολογίου (Digital Agenda) και της στρατηγικής προτεραιότητας της Ένωσης Καινοτομίας (Innovation Union) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δημόσια διαβούλευση καλούνται να συμμετάσχουν ερευνητές, οργανισμοί χρηματοδότησης της έρευνας, πανεπιστήμια και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς ή και άτομα, και να συνεισφέρουν στον διάλογο για τη βελτίωση της πρόσβασης στην επιστημονική πληροφορία.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2011 τις απόψεις τους για τα εξής σημαντικά θέματα:

    * Πώς μπορούν να γίνουν πιο προσβάσιμα τα επιστημονικά άρθρα στους επιστήμονες και γενικότερα στην κοινωνία
    * Πώς μπορούν να γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα επιστημονικά δεδομένα και πώς μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν
    * Πώς μπορεί να διασφαλισθεί η μόνιμη πρόσβαση σε ψηφιακό περιεχόμενο και ποια εμπόδια ανακύπτουν στο θέμα της διατήρησης του επιστημονικού περιεχομένου



Έως το τέλος του 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να υιοθετήσει μια Ανακοίνωση για την πρόσβαση  στην επιστημονική πληροφορία και τη διατήρησή της. Η Ανακοίνωση αυτή θα συνοδεύεται από Συστάσεις για δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη προκειμένου να βελτιώσουν την πρόσβαση στην επιστημονική πληροφορία. Η τελευταία σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιεύθηκε το 2007.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της πρόσκλησης.


[Εξωτ. σύνδεσμος: http://goo.gl/TdB7X]

 
< Προηγ.   Επόμ. >