Ημέρες Συνεργασίας: Asterisk - Τηλεφωνία Ανοιχτού Λογισμικού | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
08.06.11

Τα οφέλη και πλεονεκτήματα της τεχνολογίας ΕΛΛΑΚ Asterisk έναντι των παραδοσιακών εμπορικών λύσεων τηλεφωνίας και τηλεφωνικών κέντρων παρουσίασαν και συζήτησαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του ΕΕΛΛΑΚ. Στα θέματα περιλαμβάνονται μύθοι και αλήθειες για τη χρήση του ως εμπορική βιώσιμη εναλλακτική στα παραδοσιακά τηλεφωνικά κέντρα με στόχο την ελαχιστοποίηση του εμπλεκόμενου κόστους, περιορισμοί και πιθανά τεχνικά προβλήματα.

 

Η τεχνολογία Asterisk ήταν το κεντρικό θέμα στην ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΕΕΛ/ΛΑΚ στo πλαίσιo της δράσης της "Ημέρες Συνεργασίας: ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα" στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών το Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011, η οποία ήταν η 4η ανοιχτή εκδήλωση που γίνεται στο πλαίσιο αυτής της δράσης. Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονταν εξειδικευμένοι τεχνικοί, ειδικοί αλλά και απλοί ενδιαφερόμενοι ερασιτέχνες.

Οι παρουσιάσεις αφορούσαν την παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών της τεχνολογίας Asterisk, των δυνατοτήτων της, των πιθανών εφαρμογών σε τοπικό και διεθνές επίπεδο με παραδείγματα οργανισμών και επιχειρήσεων που αντικατέστησαν τα τηλεφωνικά τους κέντρα με υλικό και λογισμικό συμβατό με Asterisk ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα εμπλεκόμενα τηλεπικοινωνιακά κόστη.

Η τεχνολογία Asterisk δημιουργήθηκε το 1999 ως ΕΛΛΑΚ με άδεια GPL αποτελώντας μια εναλλακτική επιλογή λογισμικού για έλεγχο και διαχείριση τηλεφωνικών δικτύων και διασύνδεσης πολλαπλών τερματικών, δικτύων και πρωτοκόλλων με όσο το δυνατόν πιο ανοικτό τρόπο. Εξελίσσεται διαρκώς με στόχο τον εμπλουτισμό του με νέες λειτουργικότητες και την επέκταση της συμβατότητας με όλο και περισσότερες συσκευές και υλικό (hardware).

Μέσα στις βασικές δυνατότητές τους περιλαμβάνεται η επικοινωνία μέσω VoIP (με πολλαπλά πρωτόκολλα επικοινωνίας), ηλεκτρονικών μηνυμάτων email, συνομιλίας μέσω γραπτών μηνυμάτων (chat αλλά και sms), διαδραστικών φωνητικών πυλών και μενού επιλογών, τηλεδιασκέψεις με διασύνδεση πολλαπλών τερματικών, τηλεομοιοτυπίας (fax over IP), διαχείρισης επαφών (contacts), αυτόματη διαχείριση ουράς αναμονής και διαμοιρασμού κλήσεων, προώθηση μεταφορά κλήσεων, ενδοεταιρική επικοινωνία καθώς και πολλά άλλα. Η ανοικτή αρχιτεκτονική του επιτρέπει την επεκτασιμότητα της λειτουργικότητάς του με νέες λειτουργικές-μονάδες (modules) ενώ η διαχείριση και προσαρμογή του μπορεί να γίνεται μέσα από γραφικά περιβάλλοντα. Σαν λογισμικό έχει σχεδιαστεί βασισμένο σε Linux αλλά εξελίχθηκε ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλά λειτουργικά συστήματα (cross-platform).

Ως τεχνολογία, μπορεί να εγκατασταθεί ως ανεξάρτητη λειτουργική μονάδα με εξυπηρετητή (Asterisk server) σε μία επιχείρηση για αντικατάσταση ή προέκταση του υπάρχοντος τηλεφωνικού δικτύου ή μπορεί να παρέχεται ως μισθωμένη υπηρεσία από τρίτες επιχειρήσεις.

Καθότι ΕΛΛΑΚ, ο Asterisk δεν απαιτεί αγορά και ανανέωση αδειών χρήσης, με αποτέλεσμα να εξαλείφει ένα σημαντικό κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά εμπορικά τηλεφωνικά κέντρα. Παράλληλα, η επεκτασιμότητα ενός Asterisk τηλεφωνικού κέντρου με νέες δυνατότητες και τερματικές συσκευές γίνεται με μικρό κόστος και υλικό από τη μεγάλη γκάμα συμβατού υλικού αφού η λίστα υποστήριξης νέου υλικού αυξάνεται διαρκώς.

Ως τεχνολογία, ο Asterisk συνοδεύεται από διάφορους μύθους όπως ότι είναι δύσκολο στην εγκατάσταση, προσαρμογή, χρήση και συντήρησή του, είναι ασύμβατο με τον υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και  δίκτυα, το κόστος συντήρησής του είναι ασύμφορο και μη αποδοτικό. Οι μύθοι αυτοί καταρρίπτονται καθότι ο Asterisk θεωρείται πολύ ωριμότερη λύση σε σχέση με άλλες αντίστοιχες εμπορικές τεχνολογίες σχετικά με την υποστήριξη πρωτοκόλλων επικοινωνίας και υλικού, συμβατότητα με εφαρμογές CRM και ERP, ευκολίας εγκατάστασης, ρύθμισης, χρήσης, συντήρησης, επεκτασιμότητας και τελικά κόστους.  Δεν πρόκειται για λύση ευκολίας. Στόχο έχει την πραγματική αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι ομιλητές παρουσίασαν υπαρκτά παραδείγματα από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων με χρήση Asterisk, επιχειρήσεις που αξιοποιούν τις εν λόγω υπηρεσίες, σενάρια χρήσης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν επιχειρήσεις όπως η EVOIP Networks, η Viva (πάροχος υπηρεσιών τηλεφωνίας με χρήση Asterisk), η Clickdelivery.gr (διασύνδεση τρίτων επιχειρήσεων με χρήση Asterisk) και το 2ο ΣΕΚ Ανατολικής Αττικής όπου τα υπάρχοντα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα έχουν αντικατασταθεί από Asterisk και χρησιμοποιούνται υπηρεσίες και δυνατότητες της τεχνολογίας με πρωτότυπο τρόπο. Αξιοσημείωτα επίσης είναι παραδείγματα όπου χάρη στην τεχνολογία Asterisk, είναι εφικτή η παροχή δωρεάν κλήσεων (αστικών και υπεραστικών τηλεφωνημάτων) από περαστικούς σε διάφορα σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος (π.χ. από ειδικούς τηλεφωνικούς θαλάμους σε εμπορικά κέντρα), ενώ σε άλλη περίπτωση έγινε εφικτή η συμπλήρωση 12.000 ερωτηματολογίων για τη διεξαγωγή δημοσκόπησης μέσα σε 5 μόλις μέρες με πολλαπλές τηλεφωνικές γραμμές διασυνδεμένες σε τηλεφωνικό κέντρο Asterisk.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης εκφράστηκαν απόψεις και προβληματισμοί για πιθανά προβλήματα και περιορισμούς που παρουσιάζονται στην καθημερινή χρήση του Asterisk σε εργασιακά περιβάλλοντα και αφορούν το υλικό (τερματικές/τηλεφωνικές συσκευές, προβλήματα φόρτου δικτύου, ρύθμισης και προσαρμογής του λογισμικού), ενώ ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από υπάρχοντες εγκαταστάσεις τηλεφωνικών κέντρων Asterisk.

Όλες οι παρουσιάσεις από την Ημερίδα και τις προηγούμενες εκδηλώσεις καθώς και περισσότερες πληροφορίες για τη δράση υπάρχουν διαθέσιμες στη σχετική σελίδα του wiki.

[Εξωτ. σύνδεσμος: http://goo.gl/pS2lf]

Tags: asterisk, Add more tags...,
 
< Προηγ.   Επόμ. >