Συνέδριο δημιουργών ΕΛΛΑΚ ημέρα 2η | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
ΦτωχόΑριστο 
21.06.09

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Δημήτρη Ανδρεάδη που είχε σαν θέμα το πως μπορεί κάποιος να γίνει δημιουργός ανοικτού λογισμικού. Μεταξύ άλλων ανέφερε τις απαιτήσεις και τις ικανότητες που πρέπει να έχει κάποιος για να πετύχει αυτό τον στόχο. Στην συνέχεια ο κ. Φαίδων Λιαμπότης με τον κ. Παναγιώτη Χριστιά έκαναν μια παρουσίαση σχετικά με το πως μπορεί να γίνει διαχείριση δικτύου με λογισμικό ανοικτού κώδικα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε η ανοικτή φιλοσοφία που χρησιμποιείται στην διαχείριση του δικτύου grnet,

 

 

όπως και ότι το 90% των εργασιών γίνεται με εργαλεία ανοικτού λογισμικού. Το υπόλοιπο 10% των εργασιών γίνεται με λογισμικό των κατασκευαστών του υλικού, λόγω απουσίας αντίστοιχου ανοικτού λογισμικού.

Το LuckyBackup είναι μια εφαρμογή που δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας και δημιουργήθηκε από τον κ. Λουκά Αυγερίου. Παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον ίδιο. Ενδιαφέρουσες ιδιότητες, είναι η δυνατότητα σύνδεσης σε απομακρυσμένα μηχανήματα, όπως και η δημιουργία προφίλ χρήστη, ώστε να είναι δυνατή η προσαρμογή στις διαφορετικές ανάγκες των χρηστών. Περισσότερα στην διεύθυνση http://luckybackup.sourceforge.net

Η επόμενη ομιλία αφορούσε το C-icap Server, και έγινε από τον κ. Χρήστο Τσαντήλα, που είναι ο δημιουργός του λογισμικού. Ο στόχος του έργου, είναι η διαδικτυακή ασφάλεια μέσω φιλτραρίσματος ή αλλαγής περιεχομένου.

Ο ασφαλής προγραμματισμός σε γλώσσα C, ήταν το επόμενο θέμα που ανέπτυξε ο κ. Πάτροκλος Αργυρούδης. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε περιπτώσεις συναρτήσεων, που μπορεί να είναι ανασφαλείς, εάν δεν ληφθούν υπ' όψιν κάποιοι παράγοντες κατά την συγγραφή τους.

Η τέταρτη συνεδρία έκλεισε με Panel ερωτήσεων για όλους τους ομιλητές της συνεδρίας.

Παράλληλα με την τέταρτη συνεδρία, στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης έγινε εργαστήριο σχετικά με την Επιχειρησιακή Νοημοσύνη με την χρήση τεχνολογιών Eclipse BiRT. Στο αμφιθέατρο πολυμέσων έγινε εργαστήριο για την ανάπτυξη χωρικών εφαρμογών.

Η πέμπτη συνεδρία ξεκίνησε με την παρουσίαση της πλατφόρμας Open eClass, από τον Κώστα Τσιμπάνη. Παρουσιάσθηκαν ακόμη το Open eClass Babel, που μεταφράζει μηνύματα που είναι σε αρχεία php, και πολυμεσικοί οδηγοί για περιγραφή διαδικασιών και λειτουργίας υποστήριξης της πλατφόρμας.

Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Κασκαμανίδης παρουσίασε τον οδηγό ΕΛ/ΛΑΚ για την εκπαίδευση, που έχει φτιάξει. Ο οδηγός περιέχει πάρα πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς στις διάφορες φάσεις της εκπαίδευσης.

 

 Ο κ. Γιώργος Καινουργιάκης έχει κάνει έναν οδηγό εγκατάστασης Ubuntu LTSP. Αυτή η παραλλαγή του ubuntu, στηρίζεται στην λογική των πολύ μικρών συστημάτων, που ξεκινάνε από το δίκτυο χωρίς να χρειάζεται σκληρό δίσκο, αλλά όλα γίνονται από έναν τοπικό εξυπηρετητή. Μια ιδανική λύση για τα σχολικά εργαστήρια υπολογιστών, που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης.

Η συνεδρία συνεχίστηκε με τον κ. Μανώλη Τσαγκαράκη που έκανε παρουσίαση του λογισμικού GRETL. Το λογισμικό αυτό έχει εφαρμογή στην οικονομετρία. Είχε αρκετό ενδιαφέρον, γιατί είναι ένα εργαλείο που τροφοδοτείται με πραγματικά στοιχεία της οικονομίας για τον έλεγχο των οικονομικών μοντέλων, και τα αντίστοιχα κλειστά λογισμικά δεν επιτρέπουν την χρήση στοιχείων από την Ελλάδα.

Η τελευταία παρουσίαση της συνεδρίας ήταν η ομιλία του κ. Ξενοφώντα Παπαδόπουλου που είχε σαν θέμα την Εφαρμογή Ανάπτυξης Οδηγών Επίλυσης Τεχνικών Προβλημάτων. Τονίσθηκε το πρόβλημα υποστήριξης των εφαρμογών και συστημάτων, και η λύση που προτείνεται είναι η χρήση wizard, για την επίλυση των εκάστοτε προβλημάτων.

Παράλληλα με την πέμπτη συνεδρία έγινε το εργαστήριο Open ERP στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης 1, το εργαστήριο OpenSolaris στο αμφιθέατρο πολυμέσων, και το εργαστήριο δημιουργίας πακέτων Debian, στην αίθουσα τηλεκπαίδευσης.

Η έκτη συνεδρία ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Patrick Malone που αφορούσε την ανάμειξη της Microsoft με το Open Source και τα έργα ανοικτού λογισμικού της εταιρείας. Ανακοινώθηκαν οι πλατφόρμες SilverLight και το Windows Azure. Όπως και η υποστήριξη της γλώσσας php στο λειτουργικό διακομιστών Windows Server.

Στην συνέχεια ο κ. Αντρέας Μπακόπουλος παρουσίασε την εφαρμογή εξυπηρέτησης σπουδαστών από απόσταση. Απευθύνεται στους σπουδαστές, καθηγητές, την γραμματεία, και τους διαχειριστές της εφαρμογής. Υπάρχουν οι περισσότερες λειτουργίες της γραμματείας, όπως διαχείριση βαθμολογιών, μαθημάτων και ανακοινώσεων προς τους σπουδαστές.

Ο κ. Γιάννης Κοροβέσης ακολούθησε με ομιλία για την εκπαίδευση περί ασφάλειας διαδικτύου. Το πρόβλημα ήταν ότι οι φοιτητές, όταν έκαναν τις διπλωματικές τους, τα δεδομένα απλά υπήρχαν χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Χρησιμοποιήθηκε ο όρος “ίχνη μάθησης”, έτσι ώστε οι φοιτητές να αντιληφθούν ότι πρέπει να καταγράφεται πληροφορία, διαθέσιμη για τους επόμενους. Έτσι έγιναν μεγάλα βήματα για την δημιουργία καταγεγραμμένης γνώσης στα θέματα ασφαλείας του διαδικτύου.

Παρουσιάσθηκε η εφαρμογή WiND, που ξεκίνησε από μέλη της ασύρματης κοινότητας AWMN, από τον κ. Νικόλαο Νικαλέξη. Η εφαρμογή έχει σαν σκοπό την οργάνωση και επικοινωνία μεταξύ των μελών της ασύρματης κοινότητας, και βοήθησε πολύ, την ανάπτυξη της ίδιας της κοινότητας.

Ο κ. Μιχάλης Πιτίδης παρουσίασε το έργο Κοινωνικές Μουσικές Βιβλιοθήκες. Το έργο ονομάζεται MusicPool, και λειτουργεί με την λογική του “ανεβάζω την μουσική μου”, στο διαδίκτυο και “μπορώ να την μοιράζομαι”, με όσους ενδιαφέρονται να την ακούσουν. Παρουσιάσθηκαν οι δυνατότητες της εφαρμογής και τα θέματα που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κατά την δημιουργία της.

Επόμενος ομιλητής ο κ. Παντελής Κουκούσουλας, ανέπτυξε τις τεχνολογίες εικονικών μηχανών, Qemu, KVM και Virtio. Παρουσιάσθηκαν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε διαφορετικής τεχνολογίας, και οι σύνεδροι απέκτησαν μια είκονα για την τεχνολογία εικονικών μηχανών.

Τελευταία ομιλία για το scummVM από τον κ. Κώστα Νάκο, που είναι μια συλλογή εικονικών μηχανών για γραφικά παιχνίδια περιπετειών. Η επαναδημιουργία των διαφόρων εικονικών μηχανών, δίνει το πλεονέκτημα του να τρέχουν οι εφαρμογές ταχύτερα και καλύτερα.

Παράλληλα με την έκτη συνεδρία έγιναν τα εργαστήρια πρακτικής χρήσης του git για την ανάπτυξη λογισμικού ΕΛΛΑΚστην αίθουσα τηλεδιάσκεψης. Έγινε εργαστήριο για το PostGIS/UDIG/QuantumGIS, στο αμφιθέατρο πολυμέσων. Παρουσιάσθηκαν ακόμη τα επιχειρηματικά μοντέλα του Open Source στην αίθουσα τηλεδιάσκεψης 1.

Το συνέδριο έκλεισε με τα συμπεράσματα που ανακοίνωσε ο κ. Αλέξης Ζάβρας, και έγινε ένας μικρός επίλογος και ενημέρωση για τις μελλοντικές δράσεις της ΕΕΛΛΑΚ, από τον κ. Θεόδωρο Καρούνο.

 

Το συνέδριο τελείωσε, αλλά η ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού και του λογισμικού ανοικτού κώδικα συνεχίζεται δυναμικά!

 

(πηγή φωτογραφίας: comzeradd

 


Προβολές: 5254

Γράψε σχόλιο
RSS comments

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >