Αναβάθμιση του προγράμματος για Μηχανικούς EngLab

Περίληψη

Το EngLab είναι ένα εργαλείο για μηχανικούς το οποίο αναπτύσσεται από μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές. Στόχος είναι να εμπλουτιστεί με όσο το δυνατόν περισσότερες βιβλιοθήκες συναρτήσεων, όπως και να δημιουργηθεί ένα Graphical User Interface φιλικό προς το μέσο χρήστη. Η γλώσσα που δημιουργήθηκε το EngLab είναι η C++ και η γλώσσα με την οποία προγραμματίζει ο χρήστης μοιάζει με την C. Το EngLab είναι καταχωρημένο στο Sourceforge στο FreshMeat και διαθέτει αποθετήρια για debian based λειτουργικά. Τέλος το EngLab διανείμεται υπό την άδεια χρήσης GPL.

Ιστορικό

Το EngLab έχει ήδη δύο χρόνια ανάπτυξης και προσπαθεί να δώσει μία open-source εναλλακτική πρόταση εργαλείων λογισμικού για μηχανικούς, σε σχέση με άλλα υπάρχοντα projects ή και εμπορικά προγράμματα. Το EngLab είναι cross-compile ώστε να λειτουργεί σε όσο το δυνατόν περισσότερα λειτουργικά.

Ο στόχος του EngLab είναι να εμπλουτιστεί με όσο το δυνατόν περισσότερες συναρτήσεις (βιβλιοθήκες) που δίνουν έτοιμες λύσεις σε προβλήματα μαθηματικών, φυσικής και γενικότερα οποιουδήποτε άλλου επιστημονικού πεδίου, δεδομένης της δυσκολίας χειρωνακτικής επίλυσής τους.

Παρόμοια λογισμικά είναι το open-source Octave και το εμπορικό Matlab. Τα μειονεκτήματά του Matlab είναι ότι η γλώσσα προγραμματισμού του είναι μη επιστημονική, η σχετικά αργή ταχύτητά του και οι μεγάλες απαιτήσεις του σε μνήμη. Επίσης το Octave, αποσκοπεί στο να είναι μία open source υλοποίηση του Matlab. Αντίθετα εμείς πιστεύουμε ότι οι open-source πρωτοβουλίες πρέπει να εισάγουν καινοτομίες στο αντικείμενό τους.

Στόχοι

Το EngLab είναι υπό ανάπτυξη εδώ και δύο χρόνια. Διαθέτει ένα βασικό σύνολο μαθηματικών συναρτήσεων. Επίσης υπάρχουν δύο εκδόσεις του, η έκδοση της κονσόλας και η έκδοση με γραφικό περιβάλλον, στηριγμένη στη βιβλιοθήκη wxWidgets.

Στόχοι μας είναι:

 • Η μετάβαση από τα wxWidgets σε Qt4, το οποίο θεωρούμε ότι είναι περισσότερο λειτουργικό και φιλικό προς το χρήστη.
 • Ολοκλήρωση porting του πυρήνα και της γραφικής έκδοσης από Linux σε Windows.
 • Υλοποίηση βιβλιοθήκης γραφικών παράστασεων.
 • Υλοποίηση βιβλιοθήκης αναλογικών και ψηφιακών φίλτρων.
 • Υλοποίηση βιβλιοθήκης χειρισμού αρχέιων ήχου διαφόρων μορφών.
 • Υλοποίηση EngLab deamon με προσανατολισμό την παράλληλη εκτέλεση εργασιών σε έναν server.

Τα παραπάνω θα δώσουν επιπλέον εργαλεία στους χρήστες ώστε να λύνουν ευκολότερα τα προβλήματά τους.

Χρονοδιάγραμμα

 • 30/2/2009 : Υλοποίηση toolbox αναλογικών φίλτρων.
 • 15/3/2009 : Υλοποίηση toolbox ψηφιακών φίλτρων και χειρισμού αρχείων ήχου.
 • 30/3/2009 : Υλοποίηση toolbox γραφικών παραστάσεων. Υλοποίηση του

deamon για εφαρμογή σε server.

 • 15/4/2009 : Υλοποίηση του porting από wxWidgets σε Qt4
 • 30/4/2009 : Υλοποίηση του porting από Linux σε Windows
 • 15/5/2009 : Συγγραφή documentation

Γιατί εμένα

Η ομάδα ανάπτυξης του EngLab έχει μεγάλη εμπειρία στον προγραμματισμό σε C++ όπως και σε άλλες γλώσσες (C, PHP, MySQL, assembly και άλλες). Ήδη το EngLab έχει μία δημοσίευση και δύο αναφορές στο ελληνικό Linux Format, μία αναφορά στο PC Magazine και πολλές διαδικτυακές αναφορές. Δύο από τα μέλη της ομάδας είναι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλοι δύο είναι προπτυχιακοί φοιτητές. Ένας ακόμη είναι υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Αναφορές

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Τσαρδούλιας Εμμανουήλ

Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών και υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο τμήμα. Πολυετής εμπειρία σε προγραμματισμό στις εξής γλώσσες: C, C++, Php, SQL, Java και Assembly. Έχω εμπειρία στα frameworks Qt και wxWidgets. Ασχολούμαι με την ρομποτική και στον ελεύθερο χρόνο μου με την ανάπτυξη του EngLab.

- e-mail: etsardou@auth.gr

Σερένης Χαράλαμπος

Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών και υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο τμήμα. Πολύ καλή γνώση C/C++. Επαρκής γνώση lex, yacc, assembly 8086. Γνώσεις hardware: assembly για AVR, FPGA. Στον ελεύθερο χρόνο από το διδακτορικό μου ασχολούμαι με την ανάπτυξη του EngLab.

- e-mail: chsereni@auth.gr

Παραστατίδης Νικόλαος

Τελειόφοιτος φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εκτενής εμπειρία στον προγραμματισμό σε γλώσσες όπως: C, C++, Assembly, HTML, PHP, SQL, Java και Pascal. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με ηλεκτρονική και μικροεπεξεργαστές και με το Englab.

- e-mail: nparasta@auth.gr

Χιονίδης Ιωάννης

Τελειόφοιτος φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Εμπειρία στον προγραμματισμό σε γλώσσες όπως: C, C++, Java, Assembly, HTML, PHP και MySQL . Ασχολούμαι με μικροεπεξεργαστές (AVR), ρομποτική και με το Englab.

- e-mail: nparasta@auth.gr

Γαββες Ευστρατιος

Παραδοτέα

Απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Υποψήφιος διδάκτορας στο τμήμα επιστήμης των υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ. Πολύ καλή γνώση: C/C++, Qt. Επαρκής γνώση: Java, bison, flex, AVR assembly, PhP. Ασχολούμαι με επεξεργασία εικόνας και με την ανάπτυξη του Englab.

- email: egavves@uva.nl, egavves@ee.auth.gr

 
ellak/ellak_contest_upgrade_englab.txt (10 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki