Apps.gov Cloud Computing | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 15
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
22.09.09
appsgov.png Σήμερα όλο και περισσότερο ακούγεται ο όρος Cloud Computing. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε διαδικτυακές εφαρμογές που μπορούν να τρέχουν στο διαδίκτυο, εντελώς έξω από τον υπολογιστή μας.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει πλήθος εφαρμογών για τις υπηρεσίες της και αξίζει τον κόπο να ρίξουμε μια ματιά στο τι υπάρχει. Οι εφαρμογές που παρέχονται χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες:

 

  • Εμπορικές εφαρμογές (Business Apps)
  • Υπηρεσίες πληροφορικής (Cloud IT Services)
  • Εφαρμογές ενίσχυσης παραγωγικότητας (Productivity Apps)
  • Εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης (Social Media Apps)

 

Στις εμπορικές εφαρμογές, έχουμε πολλές κατηγορίες εφαρμογών, όπως ανάλυση δεδομένων, διαχείριση παγίων, επεξεργασία εμπορικών δεδομένων, CRM, επικοινωνίες, ERP, ηλεκτρονικό εμπόριο και πολλές άλλες. Τα πλεονεκτήματα αυτής της αρχιτεκτονικής στις εμπορικές εφαρμογές είναι:

Ομοιογένεια των εφαρμογών για την εύκολη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των υπηρεσιών, και αποφυγή επανεκπαίδευσης προσωπικού κατά την μετάθεση από υπηρεσία σε υπηρεσία. 

Στις υπηρεσίες πληροφορικής έχουμε κατηγορίες όπως, διαδικτυακός χώρος αποθήκευσης αρχείων, ανάπτυξη λογισμικού, ιδεατές μηχανές, φιλοξενία ιστοσελίδων. Τα πλεονεκτήματα εδώ είναι:

Αδειάλειπτη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου, διαβαθμισμένη πρόσβαση από οποιοδήποτε σημείο, αυτονόητη τήρηση αντιγράφων ασφαλείας, οργανωμένη και με προδιαγραφές αποθήκευση στον χώρο του δημοσίου τομέα, δυνατότητα αναζήτησης και ομαδοποίησης/ταξινόμησης με πολλαπλά κριτήρια, ομοειδείς υπηρεσίες για τα κρατικά portals. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμιση πόρων, για την δημιουργία και φιλεξενία, ανταλλαγή δεδομένων, συγκέντρωση των ιστοσελίδων του δημοσίου κάτω από κοινές προδιαγραες και υποδομές, εγγενής δημιουργία μηχανισμού ευρετηριασμού στο σύνολο των portal του δημοσίου τομέα.

 Στις εφαρμογές ενίσχυσης παραγωγικότητας βρίσκουμε εργαλεία σουίτας γραφείου, διαχείρισης έργων, λογισμικό που επιτρέπει την συνεργασία μεταξύ ατόμων ή ομάδων (collaboration tools), διαχείριση περιεχομένου και άλλες. Εδώ πάλι έχουμε τα πλεονεκτήματα, της κοινής χρήσης, της ομοιογένειας των εφαρμογών και την αποφυγή επανεκπαίδευσης.

Στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης περιλαμβάνονται τα ιστολόγια, κοινοί σελιδοδείκτες, εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης, χώροι αποθήκευσης φωτογραφιών και Videoπροσβάσιμοι από όλους, και οτισδήποτε είδους αρχείων, πάλι προσβάσιμα από όλους. Η χρήση αυτής της πλατφόρμας, στις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπει την δομημένη διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα (νομοσχέδια, επιτροπές, διαγωνισμοί, προκυρήξεις).

 Η εποχή του Cloud Computing ήρθε, να δούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα πλεονεκτήματα και να αποφύγουμε τις συνέπειες από τα μειονεκτήματά της. Περισσότερα για το Cloud Computing της κυβέρνησης των Ηνωμένω Πολιτειών στην διεύθυνση:https://apps.gov/cloud/advantage/main/start_page.do

 

--

Tags: e-government, λογισμικό, Add more tags...,
 
< Προηγ.   Επόμ. >