Η κοινότητα adslgr.com | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η newsletter | |
07.09.10 | |
Μια πολύ αξιόλογη κοινότητα που έχει δημιουργηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, άν και δεν ασχολείται άμεσα με τον προώθηση του ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού, ασχολείται με κάτι που είναι το "οξυγόνο" της ύπαρξης του ΕΛΛΑΚ. Ασχολείται με την διάδοση της ευρωζωνικής πρόσβασης, που χωρίς αυτήν δεν νομίζω ότι μπορούμε να μιλάμε για ΕΛ/ΛΑΚ. Οι ταχύτητες που υπήρχαν με τις παλιές μεθόδους "dialup", έκανε χρονικά ασύμφορη οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκτησης λογισμικού από το διαδίκτυο. Εάν δούμε και την ενότητα που υπάρχει για το unix και το linux τότε μπορούμε να πούμε ότι έχει κάποια σημαντική προσφορά στην διάδοση του ΕΛ/ΛΑΚ, γι' αυτό και είναι φιλοξενούμενοι εδώ στον δικτυακό τόπο του www.ellak.gr. Έχουμε μαζί μας τον κ. Κωνσταντίνο Χαμπίδη, Naval Architech and Marine Engineer που είναι και διαχειριστής του adslgr.com.
Πείτε μας δυό λόγια κ. Χαμπίδη, για το adslgr.com, πως και πότε δημιουργήθηκε.
To adslgr.com ιδρύθηκε το 2002 από τον Γιάννη Κουτσούμπα και όπως δηλώνει και το όνομα του ξεκίνησε ως αίτημα να αποκτήσουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα υποδομή για ευρυζωνική πρόσβαση προκειμένου να συγχρονιστούμε από άποψης ταχυτήτων με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η προσφορά adsl υπηρεσιών ξεκίνησε από τον ΟΤΕ δύο χρόνια αργότερα, ωστόσο το αίτημα για ποιοτικότερες υπηρεσίες παραμένει πάντα επίκαιρο.
θα θέλαμε να ακούσουμε σχετικά με την πορεία του μέχρι σήμερα. Από το 2002 μέχρι σήμερα το site εξελίχθηκε σε μία πολυμελή τεχνοφιλική κοινότητα χρηστών με σφαιρική άποψη για την ψηφιακή πραγματικότητα. Το φόρουμ στάθηκε και παραμένει αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας χρήστης με την adsl σύνδεση του, αλλά πέρα και πάνω από αυτό στόχος του είναι η ενημέρωση των επισκεπτών και των μελών του για το σύνολο της τεχνολογικής επικαιρότητας. Έτσι γίνεται μια συνεχής προσπάθεια ανάδειξης θεμάτων που άπτονται την θεσμική λειτουργία του διαδικτύου τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πείτε μας εάν κάνετε κάποιες δράσεις, εκδηλώσεις, ή προσφορές στα μέλη του adslgr.com. Είναι αλήθεια πως δεν υπάρχει μία συστηματική πολιτική προσφορών και δώρων στο site, αν και τόσο στο πρόσφατο παρελθόν όσο και παλιότερα έχουν διοργανωθεί κληρώσεις και διαγωνισμοί. Πιστεύουμε πως η προσφορά του adslgr στα μέλη και τους επισκέπτες του είναι οι βαρυσήμαντες συνεντεύξεις-όπως αυτή της Επιτρόπου V. Reding και του καθ. Ν. Αλεξανδρίδη, οι παρεμβάσεις του στην ΕΕΤΤ και στην Γενική Γραμματεία Επικοινωνιών, τα ερωτηματολόγια προς του παρόχους για σημαντικά θέματα του ελληνικού διαδικτύου, οι παρουσιάσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμών, η ενεργός συμμετοχή του στο Φόρουμ Ευρυζωνικότητας της ΕΕΤΤ το 2007 καθώς και στο Φόρουμ Ψηφιακή Ελλάδα 2020 που ξεκινάει αυτές τις μέρες.
Υπάρχουν κάποια σχέδια ή στόχοι για το μέλλον; Οι στόχοι της κοινότητας για το μέλλον ουσιαστικά παραμένουν αμετάβλητοι: η παρακολούθηση της αγοράς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, η προστασία αλλά και η ενημέρωση του καταναλωτή, η καταγραφή των θεσμικών εξελίξεων, η προώθηση της ευρυζωνικότητας για όλους τους πολίτες, η θεσμική κατοχύρωση της διαδικτυακής ουδετερότητας. Το adslgr.com θα συνεχίσει να αξιοποιεί τα θεσμικά βήματα λόγου που του προσφέρονται προκειμένου να προωθεί όλα τα παραπάνω θέματα. Στα πλαίσια αυτά συμμετέχουμε στην Ψηφιακή Ελλάδα 2020, μία πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνιών, της ΕΕΤΤ και του Γραφείου του Πρωθυπουργού, με στόχο την κατάρτιση ενός δυναμικού εθνικού σχεδίου που θα περιγράφει το ψηφιακό μέλλον της χώρας. Όλα αυτά είναι δυνατά μόνο με την συνεχή παρουσία και την δημιουργική συμμετοχή των μελών η οποία συμμετοχή αυτή μεταφράζεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια μηνύματα.
Από την μεριά σας, σαν κοινότητα που ασχολείσθε με την ευρωζωνικότητα, πείτε μας, πως βλέπετε το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό; Όπως προαναφέρθηκε, η κοινότητα μας δεν περιορίζεται στα ευρυζωνικά θέματα αλλά το ενδιαφέρον της επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της ψηφιακής τεχνολογίας, κάτι που σημαίνει πως το ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό -τόσο ως εργαλείο όσο και ως φιλοσοφία- δεν θα ήταν δυνατόν μας αφήνει αδιάφορους. Έτσι η ενότητα ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού είναι ιδιαίτερα ενεργή ενώ υπάρχουν δεκάδες άρθρα και οδηγοί που προτείνουν ανάλογες εφαρμογές στα μέλη και τους επισκέπτες. Ακόμα περισσότερο οι server του adslgr.com δουλεύουν με ελεύθερο και ανοιχτό λογισμικό (με μοναδική εξαίρεση το forum software) ενώ ακόμα και η επιλογή της κωδικοποίησης του radio streaming (ogg vorbis), στο www.snr.gr το ραδιόφωνο του adslgr, έγινε με γνώμονα την υποστήριξη ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού.
Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας. Το forum της κοινότητας βρίσκεται στην διεύθυνση http://www.adslgr.com
|
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|