Συνέδριο ΕΛΛΑΚ 2010 (ημέρα πρώτη) | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η newsletter | |
15.05.10 | |
Στις 14 Μαϊου ξεκίνησε το συνέδριο ΕΛΛΑΚ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου. Το συνέδριο θα συνεχισθεί στις 15 και την Κυριακή στις 16 θα γίνουν τρία περιφερειακά συνέδρια στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από συνέδρους και την εκδήλωση ξεκίνησε ο κ. Νεκτάριος Κοζύρης, αντιπρόεδρος της εταιρείας ΕΛΛΑΚ, όπου έκανε μια εισαγωγή σχετικά με το ΕΛΛΑΚ. Ο κ. Γκρίτζαλης, Γενικός Γραμματέας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έκανε τον χαιρεισμό και στην συνέχεια την πρώτη ενότητα που αναφερόταν σχετικά με τον Δημόσιο τομέα, ξεκίνησε με συντονιστή τον πρόεδρο της ΕΕΛΛΑΚ κ.Θεόδωρο Καρούνο. Η πρώτη ομιλία έγινε από τον κ. Florian Scieβl, όπου παρουσίασε το Limux, ένα έργο που αφορά την εφαρμογή του ΕΛΛΑΚ στον Δήμο του Μονάχου. Το έργο αυτό δημιουργήθηκε αποκλειστικά με σκοπό την κάλυψη των αναγκών του Δήμου Μονάχου. Αναφέρθηκαν τα πλεονεκτήματα αυτης της επιλογής και η τρέχουσα κατάσταση του έργου. Στην συνέχεια ο κ. Ανέστης Φιλόπουλος παρουσίασε τα οικονομικά του ανοικτού λογισμικού και ο ρόλος του δημοσίου τομέα. Η επόμενη ομιλία από τον κ. Προδρομα Τσιαβό ενημέρωσε τους συνέδρους σχετικά με τα Ανοιχτά Δημόσια Δεδομένα και την Εθνική Πληροφοριακή Πολιτική. Έγινε αναφορά στους ορισμούς του τι είναι δεδομένα και τονίσθηκε η ασάφεια των νόμων όπου πουθενά δεν ορίζεται η έννοια, αλλά υπάρχουν πλήθος νόμοι που εξυπηρετούν κάθε περίπτωση ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες. Η τελευταία ομιλία από την πρώτη ενότητα ήταν του κ. Παναγιώτη Κονταξή που παρουσίασε το έργο Hospital. Το έργο αυτό έχει σαν σκοπό την οργάνωση μιάς Ιατρικής Μονάδας.
Παράλληλα με την πρώτη ενότητα ξεκίνησαν τα εργαστήρια, με αρκετά μεγάλη συμμετοχή. Στο κτήριο της Βιβλιοθήκης σε τέσσερις αίθουσες λειτουργούαν ταυτόχρονα, για να καλύψουν το πλήθος των εργαστηρίων του συνεδρίου.
Η δεύτερη ενότητα (Cloud Computing), ξεκίνησε με ομιλία του κ. Javier Fontan που παρουσίασε το OpenNebula Cloud Toolkit. Παρουσίασε τις διαφορές μεταξύ του να έχει κάποιος μιά υποδομή Cloud, από κάποιον παροχέα, και του να υλοποιήσει κάποιος την υποδομή μόνος του. Αναφέρθηκε στις τρεις μορφές (ιδιωτική, δημόσια και υβριδική). Ο κ. Δημήτρης Ανδρεάδης πήρε τον λόγο και ανα φέρθηκε στο έργο Infinispan που έχει σκοπό να μεταφέρει τον διακομιστή εφαρμογών Jboss σε περιβάλλον Cloud. Η αρχιτεκτονική Eucaliptus παρέχει την υποδομή ενός υπολογιστή (επεξεργαστής, μνήμη, χώρος αποθήκευσης) στο διαδίκτυο. Ο κ. Ευάγγελος Αγγέλου παρουσίασε τα προβλήματα και τις λύσεις που δόθηκαν, ώστε να επιτευχθεί η προσαρμοστικότητα, ώστε κάθε πελάτης μιάς υπηρεσίας Cloud, να προσαρμόζει την υποδομή του υπολογιστή του ανάλογα με τις ανάγκες του. Το Eucaliptus είναι μια ανοικτή πλατφόρμα που υλοποιεί τις υπηρεσίες Amazon Web Services. Την ενότητα έκλεισε ο κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος, που αναφέρθηκε στον υπολογισμό της οικονομίας σχετικά με τα περιβαλλοντολογικά στο έργο e-vigr που υπολογίζει το περιβαλλοντολογικό κόστος μιάς υποδομής ιδεατών υπολογιστών.
Η τρίτη ενότητα αφορούσε το ανοικτό λογισμικό στις επιχειρήσεις, όπου ο κ. Nicolas Roussey παρουσίσε το Επιχειρηματικό Μοντέλο της εταιρίας Openerp s.a. Στο μοντέλο αυτό ο κάθε χρήστης μπορεί να ξεκινήσει από ένα αρκετά περιορισμένων δυνατοτήτων πρόγραμμα για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και στην συνέχεια να το επεκτείνει, ώστε να καλύψει όλη την γκάμα των αναγκών του. Είναι ένα ενδιαφέρον μοντέλο καθώς επιτρέπει σε μικρές εταιρείες, με ένα μικρό κόστος να ξεκινήσουν και στην συνέχεια να επεκτείνουν την εφαρμογή όσο θέλουν. Ακόμα παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης σε τοπικό σύστημα, ή η χρήση της εφαρμογής Online, με πάρα πολύ μικρό κόστος. Η κα. Nora Marcon παρουσίασε το πως λειτουργεί το λογισμικό OpenErp και έδειξε στους συνέδρους κάποιες από τις λειτουργίες του. Στην συνέχεια ο κ. Ναζαρέτ Καζαριάν έκανε μιά ενδιαφέρουσα παρουσίαση του Spring Web Flow, όπου έγινε ενημέρωση σχετικά με την δυνατότητα προσθήκης ροών που να υλοποιούν μια σειρά από ενέργειες, μέσα από μια εφαρμογή Web. Οι ροές αλλάζουν την λογική των ιστοσελίδων ώστε να μην είναι αυτόνομες, αλλά η μιά να ακολουθεί την άλλη με κάποια λογική σειρά, και να μπορεί ο χρήστης να μεταφέρεται σε οποιοδήποτε στάδιο της ροής επιθυμεί, όπως σε μια κανονική εφαρμογή που τρέχει τοπικά.
Η πρώτη ημέρα έκλεισε με συζήτηση που είχε θέμα: Ανοικτό Λογισμικό: Ευκαιρία ανάπτυξης για την Ελλάδα;
|
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|