Πρόσκληση για τον εμπλουτισμό της Wikipedia

Έπειτα από την αξιολόγηση των προτάσεων από επιστημονική επιτροπή της ΕΕΛ/ΛΑΚ αποφασίστηκε να ενισχυθούν οικονομικά και να προχωρήσουν στην υλοποίηση των προτάσεών τους οι ομάδες από τον Δήμο Λοκρών και Δήμο Ρεθύμνου.

Τα παραδοτέα των 2 ομάδων θα δημοσιευτούν στο WIKI της ΕΕΛ/ΛΑΚ (www.ellak.gr) με άδεια http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.el.

Παραδοτέα

1. Οδηγός σύνταξης και εμπλουτισμού άρθρων της wikipedia που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο από άλλους δήμους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

1α. Οδηγός Δήμου Λοκρών

1β. Οδηγός Δήμου Ρεθύμνου

2. Αναφορά (report) για τον τρόπο που έγινε η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συμμετοχή στον εμπλουτισμό της wikipedia

1α. Αναφορά Δήμου Λοκρών

1β. Αναφορά Δήμου Ρεθύμνου

3. Σύνταξη και βελτίωση άρθρων της Wikipedia σε 6 γλώσσες που αφορούν τις θεματικές ενότητες: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά στοιχεία, γεωγραφικά στοιχεία, θρησκευτική παράδοση, εθνολαογραφεία και γεωφυσικά στοιχεία τοπικών περιοχών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο για άλλους δήμους και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

1α. Λήμματα Δήμου Λοκρών

1β. Λήμματα Δήμου Ρεθύμνου

7/5/2011, Πρακτικό αξιολόγησης των προτάσεων: Πρακτικό Αξιολόγησης

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ

Στο πλαίσιο της πολιτικής διαφάνειας για όλες τις δράσεις που υλοποιεί η ΕΕΛΛΑΚ, δημοσιοποιούνται οι προτάσεις που υποβλήθηκαν για τον εμπλουτισμό της Wikipedia( http://mywikipedia.ellak.gr/ ).

16/4/2011, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:

Δήμος Μαλεβιζίου

1. Πρόταση Δήμου Μαλεβιζίου, Κρήτη pdf

Σχόλια στην πρόταση του Δήμου Μαλεβιζίου:

Αρκετά εμπεριστατωμένη, επικεντρώνεται περισσότερο στα αρχαιολογικά θέματα (ίσως λόγω της ειδίκευσης των συντακτών της). Τα βιογραφικά καταλαμβάνουν περισσότερες σελίδες απο την πρόταση...

Δήμος Λοκρών

2. Πρόταση δήμου Λοκρών (Οπούντιοι Λοκροί), Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας pdf

Δήμος Ρεθύμνου

3. Πρόταση Δήμου Ρεθύμνου pdf

Σχόλια στην πρόταση του Δήμου Ρεθύμνου:

Αρκετά τεκμηριωμένη, και εδώ τα βιογραφικά καταλαμβάνουν δυσανάλογο αριθμό σελίδων σε σχέση με την πρόταση...

Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας

4. Πρόταση Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας pdf

Σχόλια στην πρόταση του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας:

Η πρόταση είναι πολύ συνοπτική, δεν αναπτύσσει τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο εμπλουτισμός, δεν αναφέρει σε ποιές γλώσσες θα μεταφραστεί και γενικώς απαντά στα ερωτήματα με τρόπο τυπικό και τηλεγραφικό που δεν βοηθάει στην αξιολόγηση της πρότασης

Δήμος Ζωγράφου

5. Πρόταση Δήμου Ζωγράφου pdf

Σχόλια στην πρόταση του Δήμου Ζωγράφου:

Και αυτή η πρόταση είναι πολύ συνοπτική και δεν αναπτύσσει επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο εμπλουτισμός και θα κινητοποιηθούν οι τοπικές κοινότητες ώστε να εξασφαλιστεί και στο μέλλον η ενημέρωση της εγκυκλοπαίδειας για τα θέματα της περιοχής - η οποία ακριβώς επειδή διαθέτει πολυάριθμο φοιτητικό κοινό, μπορεί να μεταλαμπαδεύσει το παράδειγμα και σε άλλες περιοχές. Ακόμη, δεν αναφέρει σε ποιές γλώσσες θα μεταφραστεί και γενικώς απαντά στα ερωτήματα με τρόπο τυπικό και τηλεγραφικό που δεν βοηθάει στην αξιολόγηση της πρότασης

Μια μικρή παρατήρηση

Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις προτάσεις του κάθε Δήμου στον βαθμό που δεν είχα τον χρόνο να τις μελετήσω και επιπλέον η διαδικασία αξιολόγησης έχει λήξει. Αυτό που είχα πει κάποτε και πιστεύω ότι θα βοηθούσε θα ήταν η γενικότερη εξοικείωση με τα wikis και το μοντέλο της συνεργατικής κουλούρας ...κάτι που είναι σε κάθε περίπτωση ταιριασμένο απόλυτα με την αυτενέργεια και την αυτοδιοικητική πρακτική. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να δοκιμαστεί σε πειραματικό στάδιο σε έναν δήμο που θα είχε την ανάλογη υποδομή, έστω και ως ένας τρόπος επικοινωνίας ή επεξεργασίας εγγράφων στην αρχή. Κι αυτό με την σειρά του θα μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην συνέχεια σε διάφορα εγχειρήματα ανάπτυξης περιεχομένου, με κύριο βέβαια την Βικιπαίδεια. Δεν έχω βέβαια κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου ή τις λεπτομέρειες του πως θα μπορούσε να δουλέψει, αλλά σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι μια ιδέα που αξίζει να εξεταστεί. Ευχαριστώ — glavkos 2011/05/10 01:32

Πρόσκληση για τον εμπλουτισμό της Wikipedia με περιεχόμενο από τον πολιτιστικό, φυσικό, λαογραφικό, αρχαιολογικό αλλά και ευρύτερα τουριστικό πλούτο της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τον εμπλουτισμό της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia στα ελληνικά, η ΕΕΛ/ΛΑΚ απευθύνει πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην σύνταξη, εάν δεν υπάρχουν, ή την επαύξηση των πληροφοριών που αφορούν τον Δήμο τους και την αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας για την ανάδειξη του πολιτιστικού, φυσικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού αλλά και ευρύτερα τουριστικού πλούτου της.

Με δεδομένο ότι η Wikipedia σήμερα είναι ένας από τους σημαντικότερους και δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους παγκοσμίως και ότι περιέχεται σε αυτήν, αναδεικνύεται στις πρώτες θέσεις κάθε αναζήτησης στο διαδίκτυο, η ολοκληρωμένη παρουσία κάθε Δήμου της Ελλάδας όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στις ξενόγλωσσες εκδόσεις της Wikipedia, πολλαπλασιάζει την δυνατότητα επαφής με το παγκόσμιο κοινό.

Σήμερα κάθε ενδιαφερόμενος να πάρει πληροφορίες για μια περιοχή ή να την επισκεφθεί για τουριστικούς, επαγγελματικούς ή εκπαιδευτικούς λόγους, το κάνει “με ένα κλίκ” στο διαδίκτυο. Βασική πηγή πληροφόρησης είναι η δικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia η οποία είναι διαθέσιμη σε περίπου 270 διαφορετικές γλώσσες. Για τον λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντική η παρουσία κάθε περιοχής στην Wikipedia, με πληρότητα και ακρίβεια. Όχι μόνο στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στη γλώσσα του κοινού που πιθανά ενδιαφέρεται. Ο εμπλουτισμός της Wikipedia με πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή κάθε δήμου και η μετάφρασή τους σε πολλές γλώσσες αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές επενδύσεις που μπορεί να πραγματοποιήσει η δημοτική αρχή.

Η πρόσκληση αφορά

1. Τον εμπλουτισμό της wikipedia στα ελληνικά με θέματα ιστορικού, γεωγραφικού, πολιτιστικού, φυσικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού αλλά και ευρύτερα τουριστικού ενδιαφέροντος για ένα Δήμο.

2. Τον εμπλουτισμό με αυτά τα θέματα, της Wikipedia σε άλλες γλώσσες με προτεραιότητα σε τουλάχιστον 5 από τις γλώσσες: Αγγλική, Γερμανική, Γαλλική, Ισπανική, Ιταλική, Ιαπωνική, Ρωσική, Κινεζική, Ολλανδική, Πορτογαλική. Ο εμπλουτισμός της Wikipedia σε άλλες γλώσσες μπορεί να πραγματοποιηθεί με προσθήκες σε ήδη υπάρχοντα άρθρα ή με μετάφραση των αντίστοιχων από την ελληνική. (Για την διευκόλυνση της μετάφρασης θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μεταφραστικές υπηρεσίες όπως το www.translatum.gr, http://www.translationcentral.com/instant_price_quotation.php , http://www.wordreference.com/engr, http://iate.europa.eu, http://www.lexilogos.com κλπ).

3. Την ενδυνάμωση της κοινότητας των συντακτών της Wikipedia στην ευρύτερη περιοχή ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

4. Την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την χρήση και την αξιοποίηση της εγκυκλοπαίδειας και στην καθημερινή τους ζωή και ως στοιχείο ανάδειξης της περιοχής τους.

5. Την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς της περιοχής ώστε ο εμπλουτισμός και η χρήση της εγκυκλοπαίδειας να συνδυαστεί με την εκπαιδευτική διαδικασία και την πολιτιστική δραστηριότητα, στο πλαίσιο του “Ετους της Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας - 2011” που έχει κηρύξει το Υπ. Παιδείας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να αποστείλουν πρόταση στην ΕΛΛ/ΛΑΚ στο email( proposals @ ellak.gr), έως τις 15 Απριλίου 2011, που να περιλαμβάνει τις παρακάτω πέντε ενότητες :

1. Συνοπτική αποτύπωση της σημερινής παρουσίας του Δήμου στην Wikipedia στα ελληνικά και στις άλλες γλώσσες της Wikipedia στις οποίες θα συνταχθούν, εάν δεν υπάρχουν, ή θα εμπλουτιστούν τα απαραίτητα άρθρα. Καταγραφή των υπαρχόντων άρθρων που περιέχουν πληροφορίες για τον Δήμο και συναφή θέματα.

2. Συνοπτική περιγραφή των άρθρων που θα συντάξετε, εάν δεν υπάρχουν, ή θα βελτιώσετε.

3. Συνοπτική περιγραφή του τρόπου που σχεδιάζετε να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για την συμμετοχή της στον εμπλουτισμό της wikipedia. Αναφορά στους φορείς ή τα πρόσωπα στα οποία θα απευθυνθείτε.

4. Συνοπτικά περιεχόμενα οδηγού σύνταξης και εμπλουτισμού άρθρων που αφορούν ένα δήμο, ο οδηγός θα περιλαμβάνει αναλυτικές οδηγίες για όσους ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν αυτή την δράση σε άλλους δήμους.

5. Συνοπτικά Βιογραφικά της ομάδας και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της πρότασης.

Η επιστημονική επιτροπή της ΕΕΛ/ΛΑΚ μετά από αξιολόγηση θα ενισχύσει οικονομικά την υλοποίηση της καλύτερης πρότασης έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό, την πληρότητα και την ποιότητα των άρθρων που θα συνταχθούν στις 6 γλώσσες( Ελληνικά και τις πέντε Γλώσσες που θα επιλεγούν), η τελική αποδοχή των παραδοτέων της πρότασης που θα εγκριθεί θα πραγματοποιηθεί μετά από γνωμάτευση της επιτροπής αξιολόγησης. Παράλληλα θα αναδειχθούν από την ΕΕΛΛΑΚ καινοτομικές ιδέες και βέλτιστες πρακτικές και από τις υπόλοιπες προτάσεις που θα υποβληθούν.

Όλες οι προτάσεις αυτής της πρόσκλησης καθώς και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιευτούν στο WIKI της ΕΕΛ/ΛΑΚ (www.ellak.gr) με άδεια http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.el

 
eellak/wikipedia_ta.txt (4028 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki