Προεγκατεστημένο Ubuntu LTSP σε VM | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
20.11.11

Ubuntu LTSP ServerΟ Ubuntu LTSP Server είναι ένα ΕΛΛΑΚ λειτουργικό σύστημα με στόχο τον κεντρικοποιημένο έλεγχο και δημιουργία ενός δικτύου υπολογιστών όπου το λογισμικό όλων βρίσκεται εγκατεστημένο σε έναν υπολογιστή που παίζει το ρόλο του εξυπηρετητή (server). Στόχος, είναι η μεταφορά των διαδικασιών ελέγχου, συντήρησης και αναβάθμισης του λογισμικού με ενιαίο και οργανωμένο τρόπο. Αυτό ευνοεί τη χρήση τερματικών Η/Υ με χαμηλές προδιαγραφές (thin clients) καθώς πολλές από τις απαραίτητες διαδικασίες του λειτουργικού συστήματος και των εφαρμογών λαμβάνουν χώρα στον εξυπηρετητή.

 

 

 

Σε παλιότερα άρθρα στο ellak.gr, αναφέρθηκε η χρήση του Ubuntu LTSP σε σχολική βιβλιοθήκη γυμνασίου στο Περιστέρι ενώ υπάρχει και σχετικό wiki με οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης του Ubuntu LTSP Server 9.04 και Ubuntu LTSP Server 10.04.

 

Η εγκατάσταση, ρύθμιση και χρήση του Ubuntu LTSP Server φαντάζει δύσκολη και αποτρεπτική διαδικασία για πολλούς χρήστες. Μία προτεινόμενη λύση προκειμένου να παρακαμφθεί το εν λόγω πρόβλημα, είναι η χρήση ιδεατής μηχανής (virtual machine) με προεγκατεστημένο και ρυθμισμένο τον Ubuntu LTSP Server, που μπορεί οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει στον Η/Υ του μέσω μίας εφαρμογή διαχείρισης και χρήσης ιδεατών μηχανών όπως το δημοφιλές ΕΛΛΑΚ VirtualBox. Με τη χρήση του VirtualBox, ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει και να εκτελέσει μια ιδεατή μηχανή (η οποία περιλαμβάνει ένα λειτουργικό σύστημα) σαν να ήταν ένας τελείως ανεξάρτητος Η/Υ, μέσα σε ένα προστατευμένο και απομονωμένο περιβάλλον, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να προκαλέσει ζημιά στο λειτουργικό σύστημα του δικού του Η/Υ.

 

Πρακτικά, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει το VirtualBox, να λάβει την ιδεατή μηχανή με προεγκατεστημένο και ρυθμισμένο τον Ubuntu LTSP Server από αυτή τη σελίδα στο δικτυακό τόπο του Ενημερωτικού Κόμβου της Τεχνικής Στήριξης του Σχολικού Δικτύου και να το χρησιμοποιήσει για πειραματισμούς, δοκιμές ή ακόμη και την έμπρακτη εγκατάσταση δικτύου Η/Υ με τη χρήση Ubuntu LTSP Server.

 

Συνοπτικές οδηγίες για τη διαδικασία εγκατάστασης και χρήσης της ιδεατής μηχανής Ubuntu LTSP Server είναι διαθέσιμες στη σελίδα του τμήματος Τεχνικής Στήριξης του Σχολικού Δικτύου.

 

Να σημειωθεί πως η χρήση ιδεατών μηχανών μέσω των τεχνολογιών εξομοίωσης λογισμικού (software virtualization) απαιτεί σημαντικά περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και πόρους σε σχέση με την πραγματική εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος στον Η/Υ οπότε η εμπειρία χρήσης ενός λειτουργικού συστήματος μέσω εξομοιωτή λογισμικού γίνεται με λιγότερο αποδοτικό τρόπο απ’ ό,τι εάν το λειτουργικό σύστημα εγκατασταθεί στον Η/Υ. Πρακτικά αυτό εκφράζεται με μειωμένες ταχύτητες απόκρισης του συστήματος/ιδεατής μηχανής. Σχετικά με τον Ubuntu LTSP Server, εάν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την πραγματική εγκατάσταση δικτύου Η/Υ, η ιδεατή μηχανή προτείνεται να εγκατασταθεί σε κάποιον αρκετά ισχυρό Η/Υ/εξυπηρετητή.

 

 

[Εξωτ. σύνδεσμος: http://ts.sch.gr/tech/ubuntu-ltsp-vm]

 
< Προηγ.   Επόμ. >