GeoDataCamp 2010 | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η newsletter | |
20.11.10 | |
Την Παρασκευή 19/11 και το Σάββατο 20/10 στην Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου διοργανώθηκε το GeoDataCamp 2010. Σκοπός του ήταν να γνωρίσει το κοινό τις εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού για γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, να εκπαιδευτεί στην χρήση τους για να μπορεί να προσθέσει ή να διορθώσει δεδομένα που παρέχονται από τον δημόσιο τομέα, ελεύθερα, μέσω του έργου http://geodata.gov.gr. Eίχαν διατεθεί δύο αίθουσες, όπου στην μία ομιλητές έκαναν παρουσιάσεις, και στην άλλη ήταν το εργαστήριο, όπου μπορούσε να γίνει πρακτική εφαρμογή των όσων παρουσιάζονταν στις ομιλίες.
Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν με την αναφορά στο DVD που διανεμήθηκε και είχε πολύ υλικό από ελεύθερο λογισμικό για γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, από τον κ. Άγγελο Τσώτσο. Μέσα στο DVD μπορεί κανείς να βρεί λογισμικό όπως το gvSIG, Udig, QGIS, OpenJump, Kosmo, SAGA, OSSIM, OsgEarth, ZyGrib, και MB System. Υπήρχαν ακόμα χωρικά εργαλεία όπως το GDAL/OGR, GeoTools, MetaCRS. Στην κατηγορία Generic Mapping tools, ανήκει το λογισμικό Mopnik, MapTiler,R (γλώσσα στατιστικής ανάλυσης), GeoKeetle, OSGeoLive. Δεν ήταν δυνατόν να λείπουν από το DVD εργαλεία GPS όπως το Marble, OpenStreetMap, GPSLive, OpenCPN. Για διαχείριση κρίσεων υπάρχουν τα εργαλεία Sahana και Ushahidi. Λόγω του ότι το κύριο θέμα ήταν τα μεταδεδομένα, στο DVD είχαν προστεθεί τα κατάλληλα εργαλεία για την διαχείριση τους, όπως CatMDEdit, Rasdeman, WktRaster, orfeoToolBox, MoterVerdi, Opticks, MSEG, και GΙMED.. Ο κ. Σπύρος Αθανασίου παρουσίασε το έργο geodata.gov.gr όπου αναφέρθηκε στα προβλήματα συλλογής στοιχείων και τους τρόπους επίλυσής τους. Παρουσιάσθηκε ο τρόπος πρόσβασης μέσω του δικτυακού τόπου και τονίσθηκε η ελεύθερη άδεια χρήσης τους που είναι η Creative Commons v3.0 απλά αναφορά, και δίνει την ελευθερία για οποιαδήποτε χρήση με την υποχρέωση αναφοράς στην πηγή των δεδομένων. Ο κ. Μιχάλης Μπεληγιάννης, παρουσίασε το έργο που έχει κάνει στον ΟΑΣΑ σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου ιστότοπου, που θα διευκολύνει πολύ αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Μετά το διάλειμμα τον λόγο πήρε ο κ. Χρήστος Ιωσιφίδης (chiossif) και παρουσίασε το έργο OpenStreetMap και την πορεία του μέχρι σήμερα σε ότι αφορά τα ελληνικά δεδομένα. Η επόμενη ομιλία από τον κ. Νίκο Αλεξανδρή αφορούσε την χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων και τον υπολογισμό των ζημιών. Παρουσίασε το έργο του που ήταν η χαρτογράφηση των καμμένων της Πελλοπονήσου και πρότεινε την χρήση δημοσίων χωρικών δεδομένων που μπορεί να έχουν μικρότερη ακρίβεια, αλλά ενημερώνονται περισσότερο τακτικά. Ανέφερε την πορεία που ακολούθησε για να δημιουργήσει τους χάρτες και να υπολογίσει τα αποτελέσματα των ζημιών.
Η τελευταία ομιλία του κ. Θοδωρή Βάκκα, αφορούσε την ενημέρωση σχετικά με τα μεταδεδομένα και τον νόμο 3882/2010 που προσαρμόζει την νομοθεσία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Inspire. Ενθαρρύνεται η δημιουργία υποδομών γεωχωρικών πληροφοριών. Παρουσιάσθηκε ο τρόπος πρόσβασης και δημιουργίας/επεξεργασίας των μεταδεδομένων και παρουσιάσθηκε το λογισμικό GIMED. Το GIMED είναι ένα ελεύθερο λογισμικό που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους χρήστες και να κάνει πολύ φιλική την καταχώριση δεδομένων που θα αποθηκευθούν στις βάσεις δεδομένων του Inspire. Μπορεί να λειτουργεί τοπικά χωρίς σύνδεση στο internet και παρουσιάσθηκαν οι οθόνες της εφαρμογής. Για κάποιον που θέλει να καταχωρήσει μεταδεδομένα, θα πρέπει να έχει την γνώση των δεδομένων που εισάγει για να μπορέσει να δώσει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται. Για την καταχώρηση των δεδομένων απατείται πιστοποίηση (που γίνεται από το λογισμικό) ώστε να είναι σίγουρα ότι έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα πεδία.
Για όσους δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν από το πρωί οι ομιλίες επαναλήφθηκαν ξανά το απόγευμα. Την επόμενη ημέρα έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων που παρήχθησαν από το εργαστήριο, στο συνέδριο για Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών (ΕΥΓΕΠ). |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|