Συνέδριο ΕΛ/ΛΑΚ 2011 “Ανοιχτό Λογισμικό, Ευκαιρία Ανάπτυξης” | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η newsletter | |
21.05.11 | |
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διεξάγεται το Συνέδριο ΕΛΛΑΚ 2011. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο συνέδριο προσκλήθηκαν ομιλητές από κοινότητες που αναπτύσσουν ΕΛ/ΛΑΚ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μετά τους απαραίτητους χαιρετισμούς, τον λόγο πήρε η κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ του ιδρύματος για να παρουσιάσει το έργο της καθώς είναι και συνδιοργανωτής του συνεδρίου. Η πρώτη ενότητα είχε σαν θέμα τα ανοικτά πρότυπα και το ανοικτό περιεχόμενο. Συντομιστής της ενότητας ο κ. Πάνος Λουρίδας από το ΕΔΕΤ.
O κ. Halo Vignioli μας μίλησε για το LibreOffice και το Document Foundation. Περιγράφηκε το LibreoOffice και αναφέρθηκαν η οι αποφάσεις που πήρε η κοινότητα από την στιγμή που το OpenOffice πέρασε στα χέρια της Oracle. Η κοινότητα δεν δέχθηκε τις αποφάσεις της εταιρείας σχετικά με το επιχειρηματικό μοντέλο. Πάράλληλα δημιουργήθηκε το Document Foundation, για να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα εφαρμογών και εταιρειών γύρω από το LibreOffice. Η κοινότητα έχει ένα πυρήνα 20 ατόμων που ασχολούνται σε μόνιμη βάση, 40 ανεξάρτητα μέλη και 60 περιστασιακούς χρήστες που βοηθούν στην ανάπτυξη του λογισμικού. Παρουσιάσθηκαν οι τρόποι που μπορεί να βοηθήσει κάποιος για την βελτίωση/εξέλιξη του λογισμικού.
Στην συνέχεια ο κ. Eric Duval ενημέρωσε για το έργο του Really Open Learning. Ο σκοπός του έργου είναι να βελτιωθεί και να αλλάξει ο τρόπος εκπαίδευσης με την βοήθεια της τεχνολογίας. Η εκπαίδευση από απόσταση είναι σε λάθος βάση, γιατί ξεφεύγει και δεν βλέπει τον εκπαιδευόμενο σαν άνθρωπο. Παρ' όλο που έχει δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο με ανοικτό περιεχόμενο, για την ομάδα, αυτός δεν είναι ο στόχος παρά μόνο η αρχή. Για να αξιοποιηθεί σωστά αυτό το υλικό πρέπει να δοθεί βάση στην οπτική γωνία των εκπαιδευομένων.
Στην επόμενη ομιλία ο κ. Ευθύμιος Μαυρίκας μας παρουσίασε ένα έργο σχετικό με την διαχείριση και την τεκμηρίωση ψηφιακών συλλογών πολιτιστικών φορέων. Η χρήση του είναι πολύ σημαντική για να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά τόπων και λαών. Στην συνέχεια ο κ. Αντώνης Ανδρεάτος και ο Σπύρος Κατσούλης παρουσίασαν τις προτάσεις για την διαχείριση ανοικτού περιεχομένου για χρήση στην εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό τοπίο σήμερα είναι πολύ διαφορετικό, καθώς οι ανάγκες απαιτούν συχνές αλλαγές στο εκπαιδευτικό υλικό. Παρουσιάσθηκαν οι έννοιες των ανοικτών εκπαιδευτικών πόρων, του μαθησιακού αντικειμένου, και των μεταδεδομένων. Υπάρχουν δύο ειδών αποθετήρια, τα αποθετήρια του περιεχομένου, και άλλα που περιέχουν μεταδεδομένα και έχουν παραπομπές στο περιεχόμενο. Αναφέρθηκαν κάποια από τα υπάρχοντα αποθετήρια και οι διάφορες μορφές εκπαιδευτικού υλικού. Έχει αναπτυχθεί ένα εργαλείο που ονομάζεται LO finder (learning object finder). Με το εργαλείο αυτό μπορεί κάποιος να βρει υλικό για να δημιουργήσει κάποιο μάθημα από διαθέσιμο ανοικτό εκπαιδευτικό υλικό.
Η πρώτη ενότητα έκλεισε με την ομιλία του κ. Π. Σταθόπουλου, όπου αναλύθηκε το πως μπορεί να δημιουργηθεί μια υποδομή με ανοικτό λογισμικό και ανοικτά πρότυπα για να παρέχει επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο.
Η πρώτη ομιλία της δεύτερης ενότητας από τον κ. Milo Oostergo, αφορούσε το zarafa που έχει γίνει ανοικτό λογισμικό. Παρουσιάστηκαν οι στόχοι, το χρονοδιάγραμμα της μετάβασης που έχει ξεκινήσει από το 2008. Το zarafa περιέχεται στις περισσότερες διανομές και στην τρέχουσα έκδοση έχουν γίνει πολλές προσθήκες από την κοινότητα. Στην συνέχεια παρουσιάσθηκε το SkySQL από τον κ. Βαγγέλη Κατσικάρο. Είναι μιά πλατφόρμα βάσεων δεδομένων που υποστηρίζει διαφορετικές βάσεις και είναι έτοιμη για υλοποιήσεις σε cloud. Στην πλατφόρμα έχουν προστεθεί δυνατότητες από την SkySQL, όπως και εργαλεία παρακολούθησης που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο. Η SkySQL παρέχει εκπαίδευση στους συνεργάτες της για πιστοποιημένη υποστήριξη. Η κα. Χρυσούλα Φλώρου παρουσίασε το FrontAccounting, ένα λογισμικό λογιστηρίου. Ο σκοπός του είναι να υποστηρίζει λογιστήρια με πολλαπλά νομίσματα και πολλά ανεξάρτητα τμήματα εταιρειών. Απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει πολλές δυνατότητες δημιουργίας αναφορών, που μπορούν να είναι διαθέσιμες με πολλές μορφές όπως PDF, αρχεία ODT, κ.λ.π.
Η τελευταία παρουσίαση της πρώτης ημέρας έγινε από τον κ. Ιωάννη Χατζηκωνσταντίνου, και είχε θέμα την Elastic NoSQL. Η Elastic NoSQL, έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται μεγάλο όγκο δεδομένων και έχει δυνατότητες κατανεμημένης επεξεργασίας. Οι βάσεις NoSQL δεν απαιτούν δομή, μπορούν να επεκτείνονται οριζόντια και πολλές είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα. Η ελαστικότητα επιτρέπει την επέκταση ή συρρίκνωση ανάλογα με τις ανάγκες. Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με συζήτηση που είχε θέμα:”Μη κοιτάς μόνο τι κάνεις εσύ για το ΕΛ/ΛΑΚ, αλλά δες και τι μπορεί να κάνει το ΕΛ/ΛΑΚ για εσένα” |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|