Σύλλογος Ελεύθερου Λογισμικού Ζακύνθου | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η newsletter | |
03.09.10 | |
Το ελεύθερο λογισμικό και το λογισμικό ανοικτού κώδικα συνεχίζει να διαδίδεται στην χώρας μας και συνεχώς δημιουργούνται νέοι φορείς που το υποστηρίζουν και το διαδίδουν. Έχουμε μαζί μας τον κ. Μάριο Στρούζα, διπλοματούχο μηχανικό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πληροφορικής. Ο κ. Στρούζας είναι μέλος του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ και μέλος της κοινοτητας ΕΛΛΑΚ. Ξεκίνησε την προσπάθεια διάδοσης του Ελεύθερου Λογισμικού στην Ζάκυνθο, δημιουργώντας τον Σύλλογο Ελεύθερου Λογισμικου Ζακύνθου. Μέσα από τις απαντήσεις του, σχηματίζεται μιά καλύτερη εικόνα για τον εκεί σύλλογο που αξίζει να έχουμε όλοι μας. Πείτε μας δύο λόγια για την κοινότητά σας, πως και πότε δημιουργήθηκε. Η δημιουργία μιας επιστημονικής ομάδας, εξειδικευμένης στις τεχνολογίες, βασισμένη στη φιλοσοφία του ΕΛ/ΛΑΚ, η ενασχόληση με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του από μεγάλη μερίδα συμπολιτών και, βεβαίως, ο εθελοντισμός, ως θεμελιώδης αρχή, αποτέλεσαν τις πρώτες ύλες για τη δημιουργία της κοινότητας για τη Ζάκυνθο, που θα δρα ως εναλλακτικό μοντέλο τεχνολογικής ανάπτυξης στο νησί και στην περιφέρειά μας. Η ενασχόλησή μας, έως σήμερα, ήταν κυρίως συμβουλευτική και σε προσωπικό επίπεδο. Είχε στόχο την προώθηση και την εναρμόνιση του ανοιχτού λογισμικού σε απλούς χρήστες απαντώντας σε ερωτήματα που μας έθεταν. Προβλέποντας στην πορεία ότι με τη χρήση και ανάπτυξη του ΕΛ/ΛΑΚ, στους τοπικούς δημόσιους οργανισμούς και φορείς, προκύπτουν τεράστια οφέλη και για το δημόσιο συμφέρον, αποφασίσαμε τη δημιουργία της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ για τη Ζάκυνθο. Παρόλο που είμαστε μια νέα κοινότητα, πιστεύουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και η έως τώρα αποδοχή μας δίνει αισιοδοξία για το μέλλον.
θα θέλαμε να ακούσουμε σχετικά με την πορεία της κοινότητας μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο, που αφορά την ενημέρωση και την προώθηση των τεχνολογιών ΕΛ/ΛΑΚ. Προς το σκοπό αυτό, έχουμε ήδη δημιουργήσει το διαδικτυακό μας τόπο (http://www.zantelug.gr) με δυνατότητα εγγραφής νέων μελών, το ιστολόγιο/blog της κοινότητάς μας (http://zantelug.blogspot.com) καθώς και λογαριασμό Twitter και Facebook Παράλληλα, γίνονται συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας με σκοπό την ενημέρωσή τους για τη χρήση και τα οφέλη του ΕΛ/ΛΑΚ, την ανάπτυξη και προώθηση επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στο ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και για τη σταδιακή υιοθέτησή τους ή για τη μετάβασή τους σε αυτά.
Πείτε μας μερικές χαρακτηριστικές δράσεις της κοινότητας το τελευταίο διάστημα Ουσιαστικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε την κατάλληλη υποδομή για τις μελλοντικές δράσεις μας. Έχει ήδη γίνει μια πρώτη ενημέρωση προς το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αλλά και τους θεσμικούς φορείς του νομού μας ,τον βουλευτή και τους δημάρχους. Επίσης προγραμματίζεται μια πρώτη επαφή με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νησιού για τη χορήγηση άδειας ώστε κάποιοι από εμάς να κάνουν μια πρώτη ενημέρωση στους μαθητές των σχολείων για τα οφέλη του ΕΛ/ΛΑΚ.
Υπάρχουν κάποια σχέδια ή στόχοι για το μέλλον; Ο πρωταρχικός μας στόχος, όπως ανέφερα ήδη, είναι να κατανοήσουν οι τοπικοί φορείς και επιχειρήσεις του νησιού μας το σκοπό δημιουργίας της κοινότητας μας, που δεν είναι άλλος από την προώθηση του ΕΛ/ΛΑΚ, την ανάπτυξη και προώθηση επιχειρηματικών μοντέλων που βασίζονται στο ΕΛ/ΛΑΚ, καθώς και την σταδιακή υιοθέτησή τους και τη μετάβασή τους σε αυτά. Επιθυμούμε η κοινότητά μας να αποκτήσει ισχυρή δημόσια παρουσία σε κάθε δυνατότητα εφαρμογής και λειτουργίας ανοικτού λογισμικού στο νησί της Ζακύνθου. Στόχος μας, επίσης, είναι να προσελκύσουμε νέους εθελοντές στο έργο μας, έτσι ώστε η κοινότητά μας να λειτουργεί και ως μια ομάδα εργασίας και συζητήσεων πάνω σε θέματα εφαρμογής και λειτουργίας ανοικτού λογισμικού, ένα κέντρο γνώσης και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών για τη χρήση και τα οφέλη του ΕΛ/ΛΑΚ.
Πως βλέπετε να εξελίσσεται το ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και οι κοινότητες στην Ελλάδα; Παγκοσμίως το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα κερδίζει καθημερινά έδαφος σε σχέση με το ιδιόκτητο κλειστού κώδικα. Ενισχύεται και δυναμώνει η κοινωνικοποίηση και ο εθελοντισμός στην ψηφιακή κοινωνία, απηλλαγμένη από εξώφθαλμες οικονομικές σκοπιμότητες, ματαιοδοξίες και ιδιοτέλειες. Έτσι έχει γίνει και στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι υιοθετούν στην καθημερινότητα τους τέτοιου είδους λογισμικό. Καθημερινά και όλο και περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι το Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα είναι η τελευταία αναπτυξιακή ευκαιρία του τόπου μας, αξιόλογο και ασφαλή και προπαντός… Χωρίς Κόστος.
Αναφερθείτε σε οτιδήποτε επιθυμείτε να διαδοθεί για την κοινότητά σας.
Ανοιχτά και ελεύθερα μοιραζόμαστε. Χωρίς αντάλλαγμα προσφέρουμε. Η κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Ζακύνθου προάγει την ανάπτυξη σε μια νέα εποχή.
Όλο και περισσότερες περιοχές αποκτούν την δική τους τοπική κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση των δράσεων διάδοσης ΕΛ/ΛΑΚ. Η Ζάκυνθος προστέθηκε σε αυτές.
|
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|