11ο ετήσιο συνέδριο πληροφορικής και ψηφιακών επικοινωνιών | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
07.11.09

Στα πλαίσια του συνεδρίου, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου η ΕΕΛΛΑΚ υποστήριξε την ενότητα με θέμα “ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ” 

 

Το πρώτο μέρος ξεκίνησε ο καθ. Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διομίδης Σπινέλλης, μίλησε για το ανοικτό λογισμικό και τα ανοικτά δεδομένα.

Ο Πέτρος Καβάσαλης αναπλ. Καθ. Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναφέρθηκε σχετικά με την μοντελοποίηση και αυτόματη ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών. Ο κ. Γιώργος Μπολάνης διευθύνων σύμβουλος του εθνικού οπτικοακουστικού αρχείου για την στατηγική συγκέντρωσης, επεξεργασίας και διάθεσης ψηφιακής πληροφορίας στο ευρύ κοινό. Ο κ. Θανάσης Πρίφτης πολιτικός επιστήμων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέρθηκε στην οργάνωση και διάθεση της πληροφορίας στο δημόσιο τομέα . Η επόμενη ομιλία του κ. Σπύρου Αθανασίου του ΙΠΣΥΠ, Ε.Κ. Αναφέρθηκε στα ανοικτά γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών . Ο κ. Γρηγόρης Χωματάς μίλησε για το BetaConcept που είναι μια πλατφόρμα για την ανάπτυξη εφαρμογών διαχείρισης περιεχομένου και εγγράφων. Τελευταία ομιλία του κ. Δημήτρη Ανδρεάδη επικεφαλής JBOSS Application Server Group Redhat, σχετικά με την ανάπτυξη ΕΛ/ΛΑΚ για το δημόσιο.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την ομιλία ήταν του κ. Γιώργου Κούζα και αφορούσε την επιχειρησιακή νοημοσύνη με την χρήση τεχνολογιών Eclispe Birt. Ηεπιχειρησιακή νοημοσύνη είναι ένα πλαίσιο που παρέχει πληροφορία για την διευκόλυση αποφάσεων σε μία επιχείρηση. Έγινε μια εκτενής ανάλυση για το πως έχει ήδη υλοποιηθεί σε δήμους και πολιτείες των ΗΠΑ, με την χρήση του λογισμικού Eclipse και Birt, που είναι ανοικτό λογισμικό. Η επόμενη ομιλία με τον κ. Γιώργο Καραμανώλη, σχετικά με τα εργαλεία διαβούλευσης, που επιτρέπουν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη, στις διαδικασίες αποφάσεων. Η διαβούλευση, η δημοσιοποίηση και τα ανοικτά δεδομένα, επιτρέπουν να υπάρχει διαφάνεια, και πολύ καλή σχέση κράτους-πολίτη.

Στην συνέχεια ο καθηγητής ΕΜΠ Τίμος Σελλής έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τις ανοικτές βάσεις δεδομένων , και έκανε ειδική αναφορά για την Postgresql και την MonetDB. Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Δρ. Γεώργιος Γούσιος από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ομιλία του είχε σχέση με την δυνατότητα χρήσης του Ubuntu στον δημόσιο τομέα. Αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά του ubuntu, και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του, και έκανε μια σύγκριση μεταξύ windows 7 και ubuntu. Ο καθ. Νεκτάριος Κοζύρης από το ΕΜΠ, παρουσίασε την έννοια του Cloud Computing , και την υλοποίησή του σαν υποδομή όπως η ύδρευση ή η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Με το Cloud Computing, ο χρήστης, δεν χρειάζεται να έχει υπολογιστή δυνατοτήτων, αλλά να χρησιμοποιήσει ένα πόρο του παροχέα σαν ένα κανονικό υπολογιστή. Τόνισε ακόμα την σημαντικότητα στην χρήση ανοικτών προτύπων, καθώς δεν θα πρέπει να υπάρχει εξάρτηση από τον παροχέα του Cloud.  

Τελευταία ομιλία ήταν του κ. Ηλία Αραβαντινού από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ανέπτυξε το τι έχει γίνει σχετικά με τον τρόπο χρήσης του ανοιτκού λογισμικού στην υπηρεσία του . Η ενότητα έκλεισε με πάνελ από τους ομιλητές με συντονιστή τον κ. Θεόδωρο Καρούνο.

 Στο συνέδριο αυτό φάνηκε η επιφύλαξη των εταιρειών πληροφορικής σχετικά με το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό, που απαιτεί δράσεις από την ευρύτερη κοινότητα ΕΛΛΑΚ, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

 

Οι παρουσιάσεις απ' τα δύο sessions: http://ellak.gr/uploads/ict09/  

Tags: EEΛΛΑΚ, Συνέδρια, Add more tags...,
 
< Προηγ.   Επόμ. >