Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου 2007 στο Αμφιθέατρο του ΕΑΙΤΥ η εκδήλωση με θέμα «Το φθηνό μαθητικό laptop: Η περίπτωση του OLPC, τεχνολογικές και παιδαγωγικές προκλήσεις» που διοργάνωσε η επιτροπή πρωτοβουλίας σε συνεργασία με την ομάδα εθελοντών και υποστήριξης του OLPC του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΑΙΤΥ.

Την ομιλία άνοιξε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της σχολής Μηχανικών Ηλ. Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Ερευνητικής Μονάδας 6 του ΕΑΙΤΥ κ. Χρήστος Μπούρας καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και δίνοντας το στίγμα της ομάδας εθελοντών του Πανεπιστημίου Πατρών και ΕΑΙΤΥ.

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Θεόδωρος Καρούνος ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για το OLPC στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στη γέννηση της ιδέας για το OLPC, την αλλαγή παραδείγματος που «φαίνεται στον ορίζοντα» με την κατασκευή του OLPC καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η σωστή απορρόφησή του τόσο από το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και εν γένει την Ελληνική κοινωνία και πραγματικότητα.

Στη συνέχεια τα μέλη της ομάδας εθελοντών Ιωάννης Παππάς και Βασίλης Πουλόπουλος παρουσίασαν το περιβάλλον eToys που υποστηρίζεται από το OLPC καθώς και τις εφαρμογές που έχει δημιουργήσει η ομάδα εθελοντών του πανεπιστημίου πατρών και ΕΑΙΤΥ.

Με την παιδαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και με το απαραίτητο λογισμικό που θα πρέπει να υπάρχει στους μαθητικούς υπολογιστές ασχολήθηκε στην παρουσίασή του ο κ. Βασίλειος Κόμης, Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης, και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστήμιο Πατρών. Τόνισε πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην προσπάθεια ένταξης τεχνολογιών στην εκπαίδευση και ειδικότερα στην Ελλάδα τα αποτελέσματα από τη δημιουργία εργαστηρίων πληροφορικής αλλά και η χρήση αυτών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, μία προβληματική που θα πρέπει να αναλογιστεί η πολιτεία στην προσπάθεια ένταξης του μαθητικού υπολογιστή στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι ομιλίες έκλεισαν με την παρουσίαση του κ. Νικόλαου Αβούρη καθηγητή της σχολής Ηλεκτρολόγων μηχανικών και τεχνολογίας υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο κ. Αβούρης επισήμανε, ως ειδήμονας σε θέματα αλληλεπίδρασης ανθρώπου υπολογιστή, πως οι «οικολογίες» (κοινότητες) μαθητών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα δεν είναι έτοιμες να αποδεχθούν άμεσα έναν υπολογιστή καθότι οι υποδομές δεν είναι οι κατάλληλες. Επισήμανε ιδιαίτερα ποιες θεωρούνται κατάλληλες υποδομές από την πλευρά του εκπαιδευτικού συστήματος για να είναι εφικτή η προσαρμογή σε μία νέα πραγματικότητα ενώ παράλληλα παρουσίασε πως θα πρέπει να δομηθεί και να κατασκευαστεί ένας υπολογιστής που θα περιέλθει στην κατοχή των μαθητών και θα χρησιμοποιείται σαν εργαλείο μάθησης.

Η εκδήλωση έκλεισε με απαντήσεις των ομιλητών σε διάφορα θέματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι και ακολούθησε συζήτηση για τις περεταίρω ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν από την επιτροπή πρωτοβουλίας και τις ομάδες εθελοντών για την ομαλότερη ένταξη του μαθητικού υπολογιστή στην Ελληνική πραγματικότητα.

Τις παρουσιάσεις των ομιλητών μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: Παρουσιάσεις εκδήλωσης Πάτρας

 
ellak/olpc_ekdhlwseis.txt (1909 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki