Εκδήλωση με θέμα “Open Source GIS” | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
28.09.11

gisΣτην εκδήλωση με θέμα "Open Source GIS" που διοργανώθηκε στα πλαίσια της δράσης Ημέρες "Συνεργασίας: ΕΛ/ΛΑΚ & Επιχειρηματικότητα" στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 στο μικρό αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, συζητήθηκε η προοπτική χρήσης ελεύθερου ανοικτού λογισμικού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, παρουσιάστηκαν ΕΛΛΑΚ υπηρεσίες και εφαρμογές που έχουν αναπτύξει Ελληνικές επιχειρήσεις και δραστηριοποιούνται στον τομέα του λογισμικού γεωπληροφορικής, ενώ ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Κεντρικό άξονα της συζήτησης αποτέλεσε η ωριμότητα της Ελληνικής αγοράς να αποδεχτεί λύσεις ΕΛΛΑΚ λογισμικού γεωπληροφορικής σε αντίθεση με εμπορικές λύσεις. Η Ελληνική αγορά προτιμάει τη χρήση έτοιμων λογισμικών λόγω της απροθυμίας επένδυσης σε περαιτέρω ανάπτυξη πάνω σε ένα ανοικτό λογισμικό. Αντίθετα στηρίζεται στη φήμη των εμπορικών λογισμικών και της τεχνικής υποστήριξής τους από τις κατασκευάστριες εταιρίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, τα λογισμικά μπορεί να προσφέρουν υπερπληθώρα δυνατοτήτων σε σχέση με τις ανάγκες του χρήστη. Αντίθετα, τα ΕΛΛΑΚ λογισμικά, ακόμη κι όταν δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο ποσότητας και ποιότητας δυνατοτήτων και υπηρεσιών από την αρχή, είναι δυνατή η ανάπτυξή τους και η προσαρμογή τους, από τρίτους, στις ανάγκες των χρηστών. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει ο περιορισμός της εταιρίας που θα αναλάβει την ανάπτυξη του λογισμικού. Τα δημοφιλέστερα ερωτήματα περί χρήσης ΕΛΛΑΚ λογισμικού, σε αντιπαράθεση με το εμπορικό, έχουν να κάνουν με την ποιοτική ωριμότητα των λογισμικών, με οργανωτικά/επιχειρησιακά θέματα και διαδικασίες που μπορούν επιλύουν και φυσικά με την υποστήριξή τους.

 

Η συζήτηση κινήθηκε και γύρω από τον τομέα των ΕΛΛΑΚ λογισμικών γεωπληροφορικής (GIS) με έμφαση στα είδη αδειών χρήσης των λογισμικών και τις ιδιαιτερότητές τους σχετικά με τη χρήση τους από ιδιώτες και δημόσιους φορείς. Αξίζει να επισημανθεί πως η ιδιαιτερότητα των αδειών χρήσεων αφορά τόσο τα ίδια τα λογισμικά αλλά και τα γεωγραφικά δεδομένα (χάρτες, αεροφωτογραφίες, κ.α.).

 

Τονίστηκε επίσης πως στην Ελληνική αγορά υπάρχει ελλιπής ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη των ΕΛΛΑΚ λογισμικών έναντι των εμπορικών λογισμικών. Ως παράδειγμα, αναφέρεται η εκμετάλλευση του γνωστού συστήματος Google Maps, που νοείται από πολλούς χρήστες ως ελεύθερο και δωρεάν λογισμικό. Στην πραγματικότητα όμως, η άδεια χρήσης είναι τόσο περιοριστική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελέγχου στον τελικό χρήστη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ΕΛΛΑΚ υπηρεσίας γεωπληροφορικής, είναι υπηρεσία που προσφέρει δωρεάν προς τους πολίτες το Κτηματολόγιο Α.Ε. η οποία διατίθεται δωρεάν προς τους πολίτες.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με ανοικτή συζήτηση όπου εκφράστηκαν απόψεις και σκεπτικισμοί σχετικά με την εμπορική βιωσιμότητα, την ποιότητα, την υποστήριξη και νομικά θέματα του ΕΛΛΑΚ λογισμικού πληροφορικής. Επιπλέον, έγινε σύγκριση των αδειών χρήσης ΕΛΛΑΚ λογισμικών σε σχέση με τα εμπορικά λογισμικά γεωπληροφορικής.

 

Τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης μπορείτε να τις βρείτε στο wiki.

 

 

 

   

 
< Προηγ.   Επόμ. >