Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας... | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Δημήτρης Ζαχαριάδης   
15.01.08
Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονιμικών έχει αναρτηθεί το Σχέδιο Νόμου και η Αιτιολογική Έκθεση για την Κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Microsoft.

Σύνδεσμοι:
Το Σχέδιο Νόμου.
Η Αιτιολογική Έκθεση.

Γενικά σχόλια:

  • Γενικά η συμφωνία αποτελεί δέσμευση της Ελληνικής Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες και λογισμικό της Microsoft στη Δημόσια Διοίκηση, στην ουσία αποκλείοντας τη χρήση ανοιχτών προτύπων και ανοιχτού λογισμικού, αφού οι τεχνολογίες της Microsoft είναι κλειστές και δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ανεξάρτητου λογισμικού πάνω σε αυτές (δες τα πρόστιμα στα οποία υπέβαλε την εταιρεία η ΕΕ).
  • Η εξασφάλιση της μονοπωλιακής αποκλειστικότητας στο Ελληνικό Δημόσιο γίνεται κατ' εξοχήν με έξοδα του Ελληνικού δημοσίου, όπως φαίνεται από τις λεπτομέρειες, κυρίως όμως γιατί η Συμφωνία είναι γενικόλογη, δεν προσδιορίζει τις υποχρεώσεις της MS αλλά προσδιορίζει την υποχρέωση του Ελλ.Δημοσίου να εκταμιεύσει ~100.000.000€ λογαριασμό της MS.
  • Είναι σημαντικό ότι μια από τις στρατηγικές επιλογές της Microsoft είναι η δωρεάν διάθεση του λειτουργικού της συστήματος ώστε να διατηρήσει το υψηλό της μερίδιο στην αγορά και να εξασφαλίσει σταθερή ροή κερδών από άλλο λογισμικό της. Ήδη σε εφαρμογή μιας τέτοιας στρατηγικής η Microsoft μείωσε ήδη σε σχεδόν δωρεάν ($3) την τιμή των Windows+Office στην Κίνα (πάρα πολλά άρθρα στον τύπο, π.χ. slashdot, tgdaily, CNNMoney). Σύγκρινέ το αυτό με το κόστος του άρθρου 4.5 , δηλ. ~50.000.000€ (μόνο λογισμικό, χωρίς υποστήριξη) με ένα κόστος €210.000 με τιμές που ισχύουν στην Κίνα.


Λεπτομέρειες κατ' άρθρο:


  • 3.1 Η σύμβαση αποτελεί δωρεάν διαφημιστική καμπάνια της microsoft με έξοδα του ελληνικού δημοσίου. Οι υποχρεώσεις της Microsoft που φαίνονται στο άρθρο "3.1 Υποστήριξη της Δημόσιας Διοίκησης από τη Microsoft" είναι γενικόλογες, αποτελούν μέρος της συνήθισμένης διαφημιστικής καμπάνιας της Εταιρείας και δεν την υποβάλλουν σε προσδιορίσιμα έξοδα, πλήν αυτών που αναφέρονται παρακάτω.
  • 3.1.1.1 Οι όροι της δημιουργίας του "Κέντρου Καινοτομίας" δεν ορίζονται στη σύμβαση αυτή. Εχει ήδη γραφεί στον τύπο ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει τα έξοδα να χτίσει το κέντρο, δηλαδή ένα τεράστιο μέρος του κόστους του εγχειρήματος.
  • 3.1.1.2 "Επιμόρφωση σε Ψηφιακές Γνώσεις". Δεν προσδιορίζονται υποχρεώσεις, αλλά ακόμα και τον δικτυακό τόπο για την "Επιμόρφωση σε Ψηφιακές Γνωσεις" που θα προπαγανδίζει τις τεχνολογίες της εταιρείας, θα πρέπει να τον κατασκευάσει η Κυβέρνηση.
  • 3.1.1.3 "Εξωτερική Έρευνα της Microsoft". Η Microsoft αναλαμβάνει τα έξοδα για έναν (1)! διδακτορικό φοιτητή, χωρίς να προσδιορίζεται αν είναι τα έξοδα διαβίωσης ή τα δίδακτρα.
  • 3.1.1.4 "Η Microsoft θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να συμμετάσχει στο MSDN Academic Alliance" φρασεολογία απαράδεκτη για σύμβαση, πόσο μάλλον για νόμο. Η "Microsoft συμφωνεί..." θα ήταν η προφανής και συνήθης διατύπωση, αλλά η χρήση της λέξης "επιτρέψει" είναι ενδεικτική της υποτέλειας με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο αντιμετωπίζει τη MS και η προχειρότητα στη συγγραφή της σύμβασης.
  • 3.1.1.7 Η Microsoft θα καλύψει το κόστος της τεχνικής υποδομής για 10 Κοινωνικά Κέντρα Εκμάθησης της Τεχνολογίας (κόστος π.χ. 20 Η/Υ ανά κέντρο x 600€ / υπολογιστή x 10 κέντρα = 120.000€ σύνολο προσφοράς Microsoft. Για το Δημόσιο 10 x 12μήνες x 2000€/ενοικίαση + λειτουργικά έξοδα το μήνα = 240.000€ το χρόνο η συμμετοχή του Δημοσίου, η συμμετοχή της MS καλυπτεται σε ένα εξάμηνο)
  • 3.1.2 Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-Government). 2 πιλοτικά έργα το κόστος των οποίων δεν προσδιορίζεται.
  • 3.1.2.3 Το Visual Studio 2005 Professional με συνδρομή MSDN Premium διατίθεται και δωρεάν (για 180 ημέρες). Η αξία των 50 πακέτων είναι περίπου 23000 €.
  • 3.1.4 Η σύμβαση περιέχει απαράδεκτους υποθετικούς όρους που δεν συνιστούν υποχρεώσεις αλλά ευχολόγιο ("Ανάλογα με το περιβάλλον ανάπτυξης των ΤΠΕ στην Ελλάδα, η Microsoft ίσως εξετάσει την εφαρμογή επιπλέον προγραμμάτων.") και είναι απαράδεκτο να υπάρχουν σε κείμενο σύμβασης, πόσο μάλλον σε κείμενο νόμου.
  • 4.5 Προμήθεια Αδειών Χρήσης Λογισμικού. Είναι το μοναδικό αριθμητικό στοιχείο της σύμβασης και το μόνο άρθρο το οποίο επείγει αφού εμφανίζεται η φράση "...αμέσως μετά την υπογραφή η Ελληνική Κυβέρνηση θα ..." (προμηθευτεί) . Με την παράγραφο αυτή η εταιρεία εξασφαλίζει την πώληση του λογισμικού της στο Ελληνικό δημόσιο σε σύνολο 70000 υπολογιστών μέχρι το 2008. Με τιμές 2008 (χαμηλότερες του 2006 και 2007) μόνον για Λειτουργικό+Πακέτο Γραφείου (€170+€450) = ~€43.400.000 χωρίς κόστος υποστήριξης (για 3 χρόνια=τουλάχιστον 100% στην τιμή του λογισμικού). Η πιο συντηρητική εκτίμηση του κόστους για την απόκτηση αυτών των αδειών με συμβόλαια υποστήριξης είναι της τάξης των ~100.000.000€.
Tags: δημόσια διοίκηση, microsoft, Add more tags...,

Προβολές: 10358

Σχόλια (2)
RSS comments
1. 19-01-2008 11:19
Τι να λέμε
Κατα την γνώμη μου, ήταν εμφανές που οδηγούσε το θέμα ο κύριος Αλογοσκούφης. Άλλωστε το είχε δηλώσει πρίν 2-3 χρόνια. Δέν είναι οπαδός του ανοιχτού κώδικα...
2. 08-06-2008 10:44
Τι να λέμε
Πνίγομαι!!!!!! απ'' όλα αυτά :upset

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >