Διαχείριση βιβλιοθηκών με το Koha | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
28.07.09

koha-logo-2005-free-library-system.jpg Δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει “εισχωρήσει”, το ελεύθερο και ανοικτό λογισμικό. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι ο χώρος των βιβλιοθηκών. Η διαχείρισή τους απαιτεί οργάνωση και στον τομέα των μελών που δανείζονται βιβλία, όπως και των βιβλίων σχετικά με τα διαθέσιμα θέματα.

 

Ένα τέτοιο λογισμικό είναι το Koha. Το λογισμικό αυτό είναι το πρώτο σύστημα διαχείρισης βιβλιοθηκών που διανέμεται σαν ελεύθερο λογισμικό. Χρησιμοποιείται παγκόσμια και η ανάπτυξή του καθοδηγείται από μια αναπτυσσόμενη κοινότητα βιβλιοθηκών, που συνεργάζονται για να πετύχουν τον σκοπό τους. Το λογισμικό συμπληρώνεται συνεχώς με νέες λειτουργίες για να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών.  

 

Το Koha έχει σχεδιαστεί στηριζόμενο σε δύο ειδών βάσεων δεδομένων (απλού κειμένου και σχεσιακή). Μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να καλύψει το φορτίο οποιασδήποτε βιβλιοθήκης ανεξαρτήτως μεγέθους. Έχουν χρησιμοποιηθεί πρότυπα τέτοια που να επιτρέπουν την συνεργασία με άλλο λογισμικό διαχείρισης βιβλιοθηκών. Η διαχείρισή του γίνεται από περιβάλλον Web (μέσω απλού περιηγητή ιστοσελίδων), και φυσικά η άδεια χρήσης είναι η GPL.

 

Το Koha αναπτύχθηκε αρχικά από την Katipo Communications Ltd στη Νέα Ζηλανδία και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2000 από την Horowhenua Library Trust. Αυτή τη στιγμή το συντηρούν προγραμματιστές από όλο τον κόσμο.

 

Ένα τέτοιο λογισμικό, δεν θα ήταν αδιάφορο στους έλληνες χρήστες. Έτσι έχει ξεκινήσει η προσπάθεια ελληνοποίησης από μια ομάδα ελλήνων χρηστών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετάφραση των εγχειριδίων χρήσης όπως και του περιβάλλοντος χρήσης του λογισμικού. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται από τον Μάρτιο του 2006 στη βιβλιοθήκη του Διεθνούς Κέντρου Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών/ College Year in Athens.

 

Στις εργασίες του Koha Project GR έχουν συμβάλλει η Γεωργία Κατσαρού (ανάπτυξη και διαχείριση ιστοσελίδας, εγχειρίδια, μεταφράσεις). FOAF και η Πανωραία Γαϊτάνου (μεταφράσεις). Περισσότερες πληροφορίες για το έργο στην διεύθυνση http://koha.org/, ενώ για την ελληνοποίηση υπάρχει ο δικτυακός τόπος στην διεύθυνση http://kohaprojectgr.greeklis.org/.

 
< Προηγ.   Επόμ. >