ΕΛΛΑΚ στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η newsletter | |
11.12.09 | |
Την Τετάρτη στις 9 Δεκεμβρίου, έγινε στο ξενοδοχείο Κάραβελ, ημερίδα σχετικά με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση με θέμα: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: η πρόκληση ΕΣΠΑ, η εμπειρία Μεγάλων Οργανισμών οι δυνατότητες του ανοικτού λογισμικού.Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του κ. Στέφανου Γκρίτζαλη, Γενικού γραμματέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν ο Καθ. Διομήδης Σπινέλλης Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ο κ. Θεόδωρος Καρούνος από το γραφείο του Πρωθυπουργού, και ο κ. Γιάννης Θεοδωρόπουλος A' εκτελεστικός αντιπρόεδρος Δ.Σ. “ΣΕΠΕ”.
Η πρώτη ενότητα της ημερίδας είχε σαν θέμα “Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: Στόχοι, Προϋποθέσεις για Περισσότερες Υπηρεσίες προς τον Πολίτη”. Την ενότητα ξεκίνησε ο Καθ. Γιάννης Καλογήρου, Μέλος ερευνητικής ομάδας Infostrag, επιστημονικός σύμβουλος ΚΕΔΚΕ. Στην ομιλία του τόνισε το πρόβλημα που υπάρχει στα σημερινά έργα, καθώς είναι αποσπασματικά και ασύνδετα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν έχει αποσαφηνισθεί το τι σημαίνει “ηλεκτρονική διακυβέρνηση”, και ανέπτυξε τις προτάσεις του για το θέμα. Ο κ. Μάνος Μαργαρίτης CTO “EXODUS SA” συνέχισε, με θέμα "Εξυπηρέτηση του Πολίτη και Ελεύθερο Λογισμικό " αναπτύσσοντας τις περιοχές ενδιαφέροντος που μπορούν να επικεντρωθούν και να δρατηριοποιηθούν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής. Αυτές κατά τον ομιλητή ήταν η διαχείριση περιεχομένου, οι ηλεκρονικές διαδικασίες, η επικοινωνία-συνεργασία, η εκπαίδευση, το Middleware και οι υποδομές. Την ενότητα έκλεισε ο κ. Δημήτρης Ανδρεάδης, επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Jboss Application Server της Red Hat με θέμα "The JBoss/Red Hat Experience ". Στην ομιλία του παρουσίασε το έργο Jboss, την εξέλιξη και την επιτυχημένη του πορεία μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη ενότητα είχε σαν θέμα “Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα: Λύσεις και Προκλήσεις”. Την ενότητα ξεκίνησε ο κ. Ilikka Lehtinen εκπρόσωπος του Φινλανδικού Κέντρου για τις λύσεις Ανοικτού Κώδικα. Παρουσίασε το κέντρο και τις δραστηριότητές του , σχετικά με την προώθηση των λύσεων ανοικτού κώδικα στην χώρα του. Μεταξύ άλλων ένα ενδιαφέρον γεγονός που παρουσίασε, ήταν η επιτυχία της Δανίας, να ενσωματωσει σε μεγάλο βαθμό την τεχνολογία στον δημόσιο τομέα, ενώ στην χώρα του, αυτή η επιτυχία έχει γίνει στον ιδιωτικό τομέα. Η επόμενη ομιλία ήταν του κ. Πέτρου Καβάσαλη από το ATLANTIS GROUP, Research Academic Computer Technology Institute. Αναφέρθηκε στην ομοιότητα μεταξύ e-goverment και e-bussiness και στα σχέδια της ομάδας LGAF για την υλοποίηση της διαλειτουργικότητας και των ροών εγγράφων μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών. Στην συνέχεια της ίδιας ενότητας ο κ. Γρηγόρης Χωματάς από την BetaConcept, ανέπτυξε τις νέες εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιούν της τεχνολογίες SOA και BPM . Με αυτές τις τεχνολογίες το μοντέλο διανομής υλικού αλλάζει και από web σελίδες, μεταβαίνουμε σε ένα σύστημα με ανοικτές αποθήκες επαναχρησιμοποιήσιμου περιεχομένου, που μπορεί να αντληθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τελευταία ομιλία της δεύτερης ενότητας, ήταν του κ. Βασίλη Χρηστίδη, Διευθύνοντα συμβούλου της “Knowledge Broadband Services A.E.αι αναφέρθηκε στις Ευκαιρίες και προϋποθέσεις για τον κλάδο ΤΠΕ στο Ανοικτό Λογισμικό . Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας προδιαγραφών ώστε να είναι επιτυχής μια εγκατάσταση λογισμικού σε δημόσιες υπηρεσίες. Ακόμα ανέπτυξε το εμπορικό μοντέλο για το ανοικτό λογισμικό, και τον τρόπο αλληλεπίδρασης των κοινοτήτων με μια εταιρεία.
Η τρίτη και τελευταία ενότητα είχε σαν θέμα “Μεγάλοι Οργανισμοί: Ανοικτή Πρόσκληση και Στόχοι”. Την ενότητα ξεκίνησε ο κ. Χρήστος Τριζόγλου Γενικός Διευθυντής ΔΕΗ με θέμα “ΕΛ/ΛΑΚ – Πρακτικές εφαρμογές και προβληματισμοί ”. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ΕΛ/ΛΑΚ, και τόνισε σαν σημαντικότερο πρόβλημα, το πρόβλημα της κουλτούρας, που δυσκολεύει την μετάβαση από ένα προϊοντικό μοντέλο σε ένα μοντέλο παροχής υπηρεσιών.Στην συνέχεια ο κ. Φώτης Καρώνης CIO Business Unit IT “ROM TELECOM” ανέπτυξε το θέμα “Open Source – Age of Agility ”. Η επόμενη ομιλία του κ. Δημήτρη Λιβά Head of Group IT Architecture & Inetgration “EUROBANK” είχε σαν θέμα το “Towards an Open Source Oriented Architecture ”. Στην συνέχεια ο μίλησε κ. Γιώργος Βασαρδάνης Διευθύνων Σύμβουλος Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε., για τις "δυνατότητες του Ανοιχτού Λογισμικού σε μεγάλους οργανισμούς " και η ενότητα έκλεισε με ομιλία του Καθ. Χρήστου Μπούρα από το Πανεπιστήμιο Πατρών τμήμα Πληροφορικής με θέμα “Στρατηγική επιλογή ή εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους”.
|
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|