GCompris

gcomprislogo.jpg

Το GCompris είναι μια σουίτα εκπαιδευτικού λογισμικού που αποτελείται από 110 περίπου δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 2 έως 10 ετών, οι οποίες αν και έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα, ωστόσο διατηρούν τον εκπαιδευτικό τους προσανατολισμό. Στο GCompris θα βρούμε τις δραστηριότητες κατηγοριοποιημένες: βασικές δεξιότητες, ανακάλυψη, άλγεβρα, επιστήμη, γεωγραφία, παιχνίδια, ανάγνωση, διασκέδαση, στρατηγική. Το GCompris δεν στοχεύει στην κάλυψη διδακτέας ύλης μαθημάτων του δημοτικού σχολείου, ούτε στην παραγωγή διδακτικού υλικού άρρηκτα συνδεδεμένου με τη διδακτέα ύλη, αλλά, περισσότερο, στην εκμάθηση, εξάσκηση και επέκταση των γνώσεων των παιδιών μέσα από δραστηριότητες που έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα. Παρόλα αυτά, οι δραστηριότητες της εφαρμογής μπορούν να συνδεθούν με συγκεκριμένες ενότητες και γνωστικά αντικείμενα και να προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να προσεγγίσουν τη γνώση με τρόπο ελκυστικό και ευχάριστο, ενώ ο δάσκαλος έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται και να αξιολογεί τη διαδικασία. Σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η απουσία δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την άμεση ή έμμεση βία. Το εργαλείο της Διαχείρισης είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, αφού η πληθώρα των δραστηριοτήτων και τα πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα. Θα πρέπει καταρχήν και πριν επιτρέψουμε την πρόσβαση στην εφαρμογή, είτε πρόκειται για τα παιδιά μας στο σπίτι είτε για τους μαθητές μας στο σχολείο, να λάβουμε υπόψη την ηλικία, το μαθησιακό επίπεδο και τις δεξιότητες κάθε παιδιού. Αν πρόκειται για τα δικά μας παιδιά με ηλικία ως 6 ετών, μπορούμε να επιτρέψουμε την πρόσβαση σε περισσότερες δραστηριότητες διασκέδασης, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να κάνουμε συνδυασμό διασκέδασης και εκμάθησης συγκεκριμένων διδακτικών αντικειμένων ή δεξιοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τα αναλυτικά προγράμματα.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://gcompris.net/-el-
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Windows
Βαθμίδες εκπαίδευσης: Πρωτοβάθμια
Σχετικές εφαρμογές:Childsplay PySyCache
Στιγμιότυπο οθόνης

Childsplay

Το Childsplay είναι μια σουίτα εκπαιδευτικών παιχνιδιών κυρίως για παιδιά προσχολικής ηλικίας και περιλαμβάνει 14 δραστηριότητες με παιχνίδια μνήμης (ήχοι, εικόνες, γράμματα και αριθμοί), εξάσκηση στο ποντίκι και το πληκτρολόγιο, παζλ, πιγκ – πογκ, πάκμαν, μπιλιάρδο. Υπάρχει και το Cognitionplay που προορίζεται για χρήση από άτομα με ψυχικές διαταραχές, καθώς και το Schoolplay που αναμένεται, το οποίο θα προορίζεται για χρήση στην αίθουσα διδασκαλίας και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε φορητούς XO OLPC.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.schoolsplay.org/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, MacOSX, Windows
Βαθμίδες εκπαίδευσης: Πρωτοβάθμια
Σχετικές εφαρμογές:GCompris PySyCache
Στιγμιότυπο οθόνης

PySyCache

Το PySyCache είναι μια μικρή σουίτα εκπαιδευτικών παιχνιδιών για παιδιά ηλικίας από 4 έως 7 ετών. Κύριος στόχος του είναι η εξάσκηση στη χρήση του ποντικιού, το σύρσιμο και η απόθεση αντικειμένων. Ενδείκνυται για παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς το απλό γραφικό περιβάλλον και τα μεγάλα εικονίδια βοηθούν τον χρήστη να εξοικειωθεί γρήγορα με την οθόνη. Διαθέτει μεγάλη συλλογή εικόνων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή παζλ και μνημονικών παιχνιδιών.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.pysycache.org/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Solaris, BSD, MacOSX, Windows
Βαθμίδες εκπαίδευσης: Πρωτοβάθμια
Σχετικές εφαρμογές:GCompris Childsplay
Στιγμιότυπο οθόνης

KTouch

Το KTouch είναι μια εφαρμογή του KDE Education Project που βοηθά στην εκμάθηση του πληκτρολογίου, ώστε ο χρήστης να καταστεί ικανός στην “τυφλή” και γρήγορη πληκτρολόγηση. Υποστηρίζει πολλές διατάξεις πληκτρολογίων, διαθέτει έναν αριθμό μαθημάτων, επιτρέπει την προσθήκη και επεξεργασία μαθημάτων από τον χρήστη, δίνει στατιστικά στοιχεία για την πρόοδο του χρήστη, επιτρέπει τη ρύθμιση του περιβάλλοντος ώστε να ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική του χρήστη και να τον διευκολύνει.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://ktouch.sourceforge.net/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Solaris
Βαθμίδες εκπαίδευσης: Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια
Σχετικές εφαρμογές:TuxTyping Clavaro
Στιγμιότυπο οθόνης

JMemorize

Το JMemorize είναι μια java εφαρμογή που διαχειρίζεται flashcards με το περίφημο σύστημα Leitner και κάνει εύκολη την απομνημόνευση ιστορικών γεγονότων, προσώπων, πρωτευουσών, οποιασδήποτε λίστας λέξεων. Μπορούμε να προσθέσουμε τις δικές μας κατηγορίες και να δημιουργήσουμε τις κάρτες που επιθυμούμε και να δούμε στατιστικά δεδομένα για τις επιδόσεις μας.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://jmemorize.org/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Solaris, BSD, MacOSX, Windows
Βαθμίδες εκπαίδευσης: Πρωτοβάθμια
Σχετικές εφαρμογές:blinken
Στιγμιότυπο οθόνηςjmemorizescreen.jpg

KHangMan

Η γνωστή κρεμάλα υλοποιείται στο KDE Education Project με την εφαρμογή KHangMan. Μπορούμε να δημιουργήσουμε τη δική μας λίστα λέξεων, π.χ. κράτη και πρωτεύουσες και να εξασκηθούμε μέσα από την εφαρμογή. Την ίδια λίστα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και σε άλλες εφαρμογές του KDE Education Project, όπως το KWordQuiz και το Parley. Έξυπνο και διασκεδαστικό εργαλείο, συμβάλλει στην απομνημόνευση.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://edu.kde.org/khangman/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Solaris
Βαθμίδες εκπαίδευσης: Πρωτοβάθμια
Σχετικές εφαρμογές:
Στιγμιότυπο οθόνης

KTuberling (Potato Guy)

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας το KDE Education Project διαθέτει το KTuberling ή Potato Guy, μια συμπαθητική πατάτα – άνθρωπο, την οποία ο χρήστης καλείται να ντύσει και να διακοσμήσει με διάφορα ρούχα και αξεσουάρ που βρίσκονται στις εργαλειοθήκες της εφαρμογής. Εκτός από την πατάτα, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει ως κύριο θέμα τη σελήνη, την κοιλάδα του τρένου, την πιτσαρία, την Αρχαία Αίγυπτο, κλπ., και να δημιουργήσει τη δική του σκηνή με τα εργαλεία που αλλάζουν ανάλογα με το κύριο θέμα.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://games.kde.org/game.php?game=ktuberling
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Solaris
Βαθμίδες εκπαίδευσης: Πρωτοβάθμια
Σχετικές εφαρμογές:
Στιγμιότυπο οθόνης

 
ellak/ψυχαγωγική_εκμάθηση.txt (21 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki