ΕΛΛΑΚ Λογισμικό δημιουργίας διαγραμμάτων Dia | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
06.09.11

Dia Diagramming SoftwareΟι εφαρμογές για τη δημιουργία διαγραμμάτων διαφόρων τύπων βρίσκουν εφαρμογή σε πάμπολλες περιπτώσεις όπου απαιτείται η απεικόνιση πληροφοριών και η διατύπωση των σχέσεων μεταξύ αυτών. Είτε πρόκειται για απλά οργανογράμματα, διαγράμματα ροής εργασιών, είτε για τα πιο εξειδικευμένα μοντέλα οντοτήτων-σχέσεων (ER), διαγράμματα UML, διαγράμματα απεικόνισης δικτύων, υπάρχουν κατάλληλα λογισμικά τα οποία αυτοματοποιούν, ως ένα βαθμό, τη δημιουργία και το σχεδιασμό τέτοιων διαγραμμάτων.

 

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο τρόπος απεικόνισης των σχεδίων/οντοτήτων και των σχέσεων μεταξύ αυτών, ο οποίος γίνεται με αντικειμενοστρέφεια και διανυσματικά γραφικά ώστε να είναι δυνατή η μετέπειτα επεξεργασία, τροποποίηση και διαχείριση των διαγραμμάτων με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο.

Dia ScreenshotΈνα τέτοιο παράδειγμα ΕΛΛΑΚ λογισμικού, είναι το Dia που αναπτύχθηκε ως ελεύθερη λύση - αντικατάσταση για γνωστό εμπορικό λογισμικό των Windows. Ως λογισμικό, υπόκειται σε άδεια χρήσης GPL και είναι συμβατό με όλα τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα Η/Υ (Windows, Linux, OSX). Στα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του είναι η ύπαρξη (και η δυνατότητα δημιουργίας) εξωτερικών προγραμμάτων ή δεσμών εντολών με στόχο την παραγωγή διαγραμμάτων με προγραμματιστικό τρόπο ή αντίστροφα με την αξιοποίηση ήδη υπαρχόντων διαγραμμάτων για την παραγωγή πηγαίου κώδικα. Η εν λόγω λειτουργικότητα είναι δυνατή μέσω τη γλώσσας προγραμματισμού Python.



Ως λογισμικό, το Dia χρησιμοποιεί ανοικτά πρότυπα δεδομένων και προτυποποιημένες μορφές αρχείων στη γλώσσα σήμανσης XML προκειμένου να είναι συμβατό με τη φιλοσοφία του ΕΛΛΑΚ λογισμικού. Τα διαγράμματα που δημιουργεί ο χρήστης, δύναται να εξαχθούν σε πολλές μορφές διανυσματικών αρχείων (π.χ. EPS, WMF κ.α.) μεταξύ των οποίων και ανοικτές μορφές όπως το SVG, PNG, XFIG.


Dia Screenshot
Το Dia μπορεί να αξιοποιηθεί από απλούς χρήστες για τη δημιουργία διαγραμμάτων με απλά σχήματα αλλά και από εξειδικευμένους τεχνικούς που αναζητούν τρόπους δημιουργίας διαγραμμάτων για προγραμματιστική ή τεχνική χρήση. Όντας ανοικτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσθετο σε άλλες εφαρμογές για την αυτόματη απεικόνιση διαγραμμάτων ή αντίστροφα για τη μετατροπή διαγραμμάτων σε άλλες μορφές πληροφοριών.

 

 

 

 

 


[Εξωτ. σύνδεσμος: http://live.gnome.org/Dia]

 
< Προηγ.   Επόμ. >