Εμπειρίες από εγκαταστάσεις Open Mesh | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
10.06.10
omlogo-tiny.pngΚατά τη εγκατάσταση ασυρμάτων δικτύων Open Mesh, έγιναν παρατηρήσεις από τους ανθρώπους που τα εγκατέστησαν και βγήκαν διάφορα συμπεράσματα που είναι χρήσιμα σε όσους σκοπεύουν να κάνουν μελλοντικά μιά εγκατάσταση. Είναι κάποια σημεία που πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν για να γίνει μια καλή εγκατάσταση δικτύου Open-Mesh.Τα ασύρματα δίκτυα πράγματι επηρεάζονται από πολλαπλούς παράγοντες του περιβάλλοντος που εγκαθίστανται ένα σημαντικό σημείο είναι η θέση του κεντρικού δρομολογητή, που κατά ένα παράξενο τρόπο, λειτουργεί καλύτερα όταν βρίσκεται επάνω σε ένα γραφείο παρά στην οροφή.

 

 Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η τοιχοποιείες και ο σκελετός ενός κτιρίου Το ηλεκτρομαγνητικό σήμα των ασύρματων δικτύων (wifi) διαπερνά με δυσκολία κολώνες και τσιμεντένιες πλάκες με οπλισμένο σκυρόδεμα, τοίχους με πέτρες, τοίχους με τούβλα. Αντίθετα περνά πολύ εύκολα εάν οι τοίχοι είναι γυψοσανίδες κοκ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα wifi access point να έχει μικρή εμβέλεια εάν τοποθετηθεί σε δωμάτιο μιας πολυκατοικίας. Θα πιάνει περίπου 5 δωμάτια οριζόντια και 2 ορόφους κατακόρυφα. Πάντα όμως εξαρτάται από το χώρο και τα υλικά.

 

 Εάν ο κεντρικός δρομολογητής τοποθετηθεί σε εξωτερικό χώρο, η εμβέλεια γίνεται σημαντικά μεγαλύτερη. Ακόμα και εάν υπάρχουν κτίρια, η είσοδος του σήματος γίνεται από τα ανοίγματα των κτιρίων, πόρτες και παράθυρα, οπότε υπάρχει κάλυψη και εντός των κτιρίων. Η τοποθετηση κεραιών 5db αυξάνει κατά πολύ την ποιότητα του σήματος στο δίκτυο. Η οπτική επαφή είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που αυξάνει την εμβέλεια. Παρατηρήθηκε ότι με οπτική επαφή δύο κόμβοι του δικτύου μπορεί να απέχουν και 1000 μέτρα απόσταση. Ανάλογα με το περιβάλλον και την διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, παρατηρείται μιά πτώση της ταχύτητας με την απόσταση. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με την τοποθέτηση ενδιάμεσου κόμβου, όμως θέλει προσοχή καθώς η υπερβολή της χρήσης κόμβων δημιουργεί θόρυβο στο δίκτυο και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Μιά ικανοποιητική απόσταση, που όμως δεν μπορεί να αποτελέσει "μπούσουλα", καθώς μεταβάλλεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του τόπου, είναι η απόσταση 70-150 μέτρων μεταξύ των κόμβων.


 
Αυτή την στιγμή έχουν εγκατασταθεί δίκτυα στο Ανθόφυτο Κιλκίς, που έχει δέκα κόμβους, και στην Πάρο με οκτώ κόμβους ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την παροχή υλικού για τους:
 
- Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης,
- Λαογραφική Εταιρεία Βαρνάβα σε συνεργασία με την κοινότητα ανοικτού λογισμικού Μαραθώνα
- Δήμος Μαραθώνα σε συνεργασία με την κοινότητα ανοικτού λογισμικού Μαραθώνα
- IKAROS NETWORK,  που είναι μια διαδημοτική συνεργασία των Δήμων της Κρήτης και των νήσων του Αιγαίου που διαθέτουν Μητροπολιτικά δίκτυα Οπτικών Ινών
- Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Δήμος Κολυμβαρίου
- Σύλλογος Κυψέλη Νέων στο Σχηματάρι
- HWMN Ασύρματο μητροπολιτικό δίκτυο Ηρακλείου
- Κοινοτητα χρηστών Internet Μεσσηνίας
- ΜκΟ για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό “Αχελώου Ρους”,
- Ασύρματο δίκτυο ΚάβοΜαλέα-Αγίου Νικολάου Βοιών Λακωνίας
- Σύνδεσμο Αγιονικολαϊτών
- Ασύρματο Δίκτυο Σαρανταπόρου Ν.Λάρισας
- 1o Γυμνάσιο Ρεθύμνου
- Οικισμός Κώμης Τήνου
- Ελίκα Λακωνίας
- ΤΕΙ Μεσολογγίου
- Δήμος Μίκρας
 
Για την καλύτερη ενημέρωσή σας θα δημοσιευθούν άρθρα για τις κατά τόπους εγκαταστάσεις, ώστε να διαδοθεί η εμπειρία που αποκτάται από την κάθε ομάδα εγκατάστασης. 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο http://ub0.cc/BW/4N

 

Tags: Add more tags...,
 
< Προηγ.   Επόμ. >