ΕΛ/ΛΑΚ στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
02.03.11

Όλοι και περισσότεροι αντιλαμβάνονται τα οφέλη από το ΕΛ/ΛΑΚ και αρχίζουν να το χρησιμοποιούν στις εταιρείες τους, και σε υπηρεσίες του δημοσίου όπως είναι και τα Πανεπιστήμια. Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου αποφάσισε την μετάβαση σε ΕΛ/ΛΑΚ. Η μετάβαση δεν αφορά μόνο τις εφαρμογές, αλλά και την αλλαγή λειτουργικού συστήματος σε GNU/Linux. Η μετάβαση προτάθηκε από την επιτροπή διαχείρισης λογισμικού που αποτελείται από τον Επίκουρο Καθηγητή Γιάννη Τουλή, τον Καθηγητή Ιωσήφ Παπαδάτο και τον Επίκουρο Καθηγητή Ανδρέα Μνιέστρη.

 

Η μετάβαση θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την γνωριμία και την ήπια προσαρμογή του προσωπικού και των φοιτητών του Τ.Μ.Σ με το λογισμικό ανοικτού κώδικα, και το ανοικτό πρότυπο .odt που αποτελεί πλέον την επίσημη μορφή ηλεκτρονικών εγγράφων του Τ.Μ.Σ. Σε αυτή την φάση έχουν εγκατασταθεί οι αντίστοιχες εφαρμογές ανοικτού κώδικα παράλληλα με τις εφαρμογές που υπαρχουν. Στην δεύτερη φάση θα εγκατασταθεί το λειτουργικό σύστημα GNU/Linux και συγκεκριμένα η διανομή Ubuntu. Υπεύθυνος και Γενικός Συντονιστής για τη διαδικασία μετάβασης του Τ.Μ.Σ στο Ελεύθερο Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, είναι ο Επίκουρος καθηγητής Γιάννης Τουλής.

 

Η μετάβαση θα φέρει μιά εξοικονόμιση πόρων περίπου 15%-20% ετησίως, όσον αφορά τα κόστη συντήρησης των υπολογιστικών συστημάτων και του λογισμικού. Θα επιμηκυνθεί ο χρόνος χρήσης παλαιότερων συστημάτων, καθώς οι απαιτήσεις του λειτουργικού σε πόρους είναι μικρότερες. Εκτός από τη εξοικονόμιση, η απόφαση μετάβασης έχει και εκπαιδευτική διάσταση, καθώς οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με ένα λογισμικό που παρέχεται σαν κοινωνικό αγαθό, οπότε υπάρχει άμεση πρόσβαση σε αυτό χωρίς να καταφύγουμε στην πειρατεία.

 

Κατά την διαδικασία της μετάβασης, θα βοηθήσει εθελοντικά και η Μ.Κ.Ο. Ένωση Ελλήνων Χρηστών και Φίλων ΕΛΛΑΚ  (GreekLUG) με την παροχή τεχνικής υποστήριξης και σεμιναρίων επιμόρφωσης, καθώς και με την παροχή ενημερωτικού υλικού.

 
< Προηγ.   Επόμ. >