ΕΛ/ΛΑΚ Εφαρμογή Προστασίας Κινητών & Υπολογιστών απο κλοπή! | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
25.10.11

Prey LogoΣτη σημερινή εποχή η κατοχή και χρήση πολλαπλών κινητών συσκευών τηλεφώνου και ηλεκτρονικών υπολογιστών, γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη.  Όσο αυξάνεται ο αριθμός και η συχνότητα που τις μεταφέρουμε μαζί μας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να χαθεί ή να κλαπεί μία τέτοια συσκευή.  Οι πιθανότητες ανεύρεσης αυτών, είναι συνήθως ελάχιστες...

 Το Prey είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα που έρχεται να δώσει λύση σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα. Πρόκειται για λογισμικό που εγκαθίσταται σε Η/Υ και υποστηρίζει όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα: Linux, Windows, OSX. Αντίστοιχα, είναι διαθέσιμο για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android (υποστήριξη για συσκευές με λειτουργικό σύστημα iOS είναι στα μελλοντικά σχέδια της ομάδας ανάπτυξης).

Στιγμιότυπο οθόνης του λογισμικού PreyΩς λογισμικό, εγκαθίσταται στον Η/Υ χωρίς να εμφανίζεται στη λίστα των προγραμμάτων - για προφανείς λόγους. Εκτελείται στο παρασκήνιο όπου και παραμένει ανενεργό, χωρίς να κάνει την παρουσία του γνωστή στο χρήστη. Η χρήση του γίνεται μέσω του διαδικτύου με το σκεπτικό να ενεργοποιηθεί από απόσταση και να στείλει στον νόμιμο χρήστη-κάτοχο του Η/Υ ή κινητού τηλεφώνου, πληροφορίες για την τρέχουσα κατάσταση της συσκευής όπως τη γεωγραφική τοποθεσία της, στιγμιότυπο οθόνης αλλά και στιγμιότυπο από την κάμερα (εφόσον υπάρχει) της συσκευής.

 

Πράγματι, έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, πάμπολλες ιστορίες όπου χρήστες κατάφεραν να ανακτήσουν τις συσκευές τους σε περιπτώσεις κλοπής, καλώντας την αστυνομία, αποστέλλοντας σε αυτή, τις πληροφορίες που τους παρείχε το Prey. Για παράδειγμα, όταν ένας κλεμμένος φορητός υπολογιστής, στον οποίο έχει εγκατασταθεί και ρυθμιστεί το Prey, χρησιμοποιείται από τον επίδοξο ληστή ενώ είναι συνδεδεμένος με το διαδίκτυο, ο νόμιμος κάτοχός του μπορεί να ενεργοποιεί το Prey εξ αποστάσεως και να λαμβάνει συχνές αναφορές για το πού βρίσκεται ο Η/Υ ή το κινητό τηλέφωνό του, τι φαίνεται στην οθόνη του και πιθανόν, το πρόσωπο του χρήστη (εφόσον η συσκευή διαθέτει κάμερα). Ο μη νόμιμος χρήστης δε γνωρίζει ότι υπάρχει εγκατεστημένο και ενεργοποιημένο το Prey αφού δεν υπάρχει κάποια σχετική ένδειξη.

 

Φυσικά, υπάρχουν και περιορισμοί στις δυνατότητες του Prey που δε δύναται να καλύψει. Για παράδειγμα, εάν ο επίδοξος ληστής διαγράψει τα περιεχόμενα της μνήμης ή επαναφέρει στις εργοστασιακές ρυθμίσεις μία τηλεφωνική συσκευή, παράλληλα σταματάει και η ύπαρξη του Prey. Ασφαλώς, δεν είναι δυνατή και η εξ αποστάσεως εγκαστάστασή του για προφανείς λόγους ασφαλείας.

 

Οι δυνατότητες του Prey συνοψίζονται στο παρακάτω βίντεο-οδηγό. Το Prey, διατίθεται δωρεάν για λήψη από τον επίσημο δικτυακό του τόπο: http://preyproject.com.

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >