Ημερίδα Labs.opengov | | Εκτύπωση | |
Γράφει ο/η newsletter | |
11.03.10 | |
Την Πέμπτη 4 Μαρτίου, έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών - αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας", ημερίδα σχετικά με το έργο labs.opengov, και παρουσιάστηκε το έργο που έχει γίνει. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από κυβερνητικούς και μη οργανισμούς, όπως ο κ. Γιάννης Πανάρετος Υφ. Παιδείας, Πολιτικός Υπεύθυνος για την Ανοικτή Διακυβέρνηση η κα. Γ. Παπαρίδου, Β' Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Σ.Ε.Π.Ε, ο κ. Στέφανος Γκρίτζαλης, Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ο κ. Διομήδης Σπινέλλης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Υπουργείο Οικονομικών και ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Ένα σημαντικό στοιχείο της ημερίδας, ήταν οι παρουσιάσεις πολιτών που πρότειναν διάφορα έργα για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οι προτάσεις είχαν διάφορους σκοπούς και ήταν όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Πλατφόρμα Αξιοποίησης και Διάθεσης Δημοσίων Πληροφοριών για την Δημιουργία Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας, από τον κ. Γιάννη Χαραλαμπάκη ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ.
Σε αυτή την πλατφόρμα, που θα εξυπηρετεί πέντε κατηγορίες χρηστών, τους απλούς πολίτες, τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες του φορέα, τους διαχειριστές, τους αναδόχους έργων και τους άλλους εξωτερικούς φορείς, θα είναι εύκολα προσβάσιμα, δημόσια δεδομένα, για να μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές που να βασίζονται σε αυτά. Το πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορούν να παρέχονται εφαρμογές εξυπηρέτησης φορέων και ιδιωτών, χωρίς επανάληψη εργασιών και επίπονη αναζήτηση και ενημέρωση.
Ηλεκτρονικές πληρωμές στα ΚΕΠ, eΚΕΠ και την πύλη ERMIS με παράλληλη θέσπιση του ηλεκτρονικού παραβόλου από τον κ. Σωτήρη Συρμακέζη, από την διεύθυνση Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.
Κατά την παρουσίασή του ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι η ενδιάμεση εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου θα επέφερε μια μείωση του κόστους της τάξης του 67 τοις εκατό περίπου, ενώ η πλήρης εφαρμογή του θα μείωνε το κόστος κατά 79 τοις εκατό περίπου σε σχέση με σήμερα. Η πρόταση υποστηρίζει πολλούς τρόπους πληρωμής όπως μέσω ιστοσελίδας, κινητού τηλεφώνου χρεωστικών/πιστωτικών καρτών μετρητών και φυσικά η δυνατότητα χρησιμοποίησης του παραδοσιακού τρόπου για όσους το επιθυμούν.
Δημιουργία One Stop Shop σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου από τον κ. Δημήτρη Καραθανάση Μηχανικό Πληρηφορικής Τ.Ε. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης
Η πρόταση αφορά δημιουργία γραφείου το οποίο θα παραλαμβάνει και θα διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του πολίτη από το Α έως το Ω. Ο στόχος της προσπάθειας είναι να αποφευχθεί η συναλλαγή, με το πρωτόκολλο να δίδεται και ημερομηνία διεκπεραίωσης, να λαμβάνει ο πολίτης ,εμπρόθεσμα απάντηση στο πρόβλημά του, να έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει τα δικαιώματά του και να μπορούν να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα της κάθε υπηρεσίας.
Δημιουργία Ηλεκτρονικού Portal εξυπηρέτησης του Πολίτη από την κα. Παναγιώτα Χριστοδούλου Γ.Ν.Δ.Α “Αγία Βαρβάρα”
Η πρόταση αφορά την δημιουργία πύλη εξυπηρέτησης του πολίτη. Η ωφέλειες των πολιτών είναι: άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση χωρίς διακρίσεις (π.χ. ΑΜΕΑ), συνεχής λειτουργικότητα (24/7), λιγότερες μετακινήσεις, πρόσβαση από οπουδήποτε στην χώρα, ακόμα και από το εξωτερικό. Το Δημόσιο θα ωφεληθεί, από την ουσιαστική επανίδρυση των υπηρεσιών, εξοικονόμηση πόρων είτε φυσικών (χαρτί), είτε χρόνου, μικρότερο κόστος διεκπεραίωσης όπως και η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων των πολιτών. Οι προυποθέσεις είναι, κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο (ψηφιακές υπογραφές), προστασία προσωπικών δεδομένων, ασφάλεια συναλλαγών πολυγλωσσικό περιβάλλον, διαλειτουργικότητα και στελέχωση των υπηρεσιών με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.
Εθνική Ηλεκτρονική Ταυτότητα από τον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο 6pna.com
Η πρόταση αφορά την δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας, ώστε να μπορεί η κάθε εφαρμογή να γνωρίζει τον χρήστη. Προτείνεται η χρήση τεχνολογιών όπως το OpenID ή το oAuth. Παράλληλα αναφέρεται και στα μειονεκτήματα της χρήσης της, όπως να λυθούν θέματα ασφαλείας, διαβάθμιση υπηρεσιών, και γενικότερα η δυσκαμψία που παρατηρείται για την υλοποίηση τέτοιων τεχνολογιών.
Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στις Διευθύνσεις Α'/θμιας και Β'/θμιας Εκπαίδευσης από τον κ. Μπίτση Χρήστο, Καθηγητή Πληροφορικής , Υπεύθυνο Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών
Στην σημερινή κατάσταση γίνεται χρήση του email για την αποστολή των εγγράφων και στην συνέχεια γίνεται η αποστολή του κανονικού εγγράφου (όχι ηλεκτρονικού), που απλά έχει σαν σκοπό την αρχειοθέτηση του. Προτείνεται η δημιουργία ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου με βάση το Excel, και η χρήση ψηφιακών υπογραφών στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υπογραφή από τον διευθυντή για την γνησιότητα του εγγράφου. Ακόμη προτείνεται η χρήση αρχείων PDF, Doc/ODT, XLS.ODS για τα διάφορα έγγραφα.
Κέντρο Φιλοξενίας Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τον κ. Γιάννη Καραλή Ηλεκτρ. Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών Ε.Μ.Π., Μ.Β.Α.
Το κέντρο φιλοξενίας εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, είναι το Data Center της Δημόσιας Διοίκησης. Θα μπορεί να παρέχει εφαρμογές με την μορφή υπηρεσιών, δηλαδή να υπάρχει μια φορά η εφαρμογή, αλλά να χρησιμοποιείται από πολλές υπηρεσίες του δημοσίου. Ακόμα μπορεί να προσφέρει υποδομή για την δημόσια διοίκηση, θα βασίζεται σε ΕΛΛΑΚ και μπορεί να υλοποιηθεί με αρχιτεκτονικές χαμηλού κόστους. Θα συνεχίσουμε σε επόμενο άρθρο με τις υπόλοιπες παρουσιάσεις καθώς η παρουσίασή τους σε αυτό το άρθρο, θα το έκανε μεγάλο και δυσανάγνωστο. Οι παρουσιάσεις βρίσκονται στην διεύθυνση http://labs.opengov.gr/event-presentations, για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες. |
< Προηγ. | Επόμ. > |
---|