Apache

apachelogo.jpg O Apache είναι ο δημοφιλέστερος HTTP server, με άριστες επιδόσεις στη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την ταχύτητα. Οι περισσότεροι διακομιστές που χρησιμοποιούν Apache είναι Linux. Αναπτύσσεται και στηρίζεται από μια ανοιχτή κοινότητα προγραμματιστών υπό την προστασία του Apache Software Foundation.

Άδεια:Apache License 2.0
Ιστότοπος:http://www.apache.org
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, MacOS, BSD, Solaris, Windows
Σχετικές εφαρμογές:Jetty
Στιγμιότυπο οθόνηςapachescreen.jpg

Sendmail

Το Sendmail είναι ένας διακομιστής αλληλογραφίας που υποστηρίζει πολλά είδη μεταφοράς και διανομής αλληλογραφίας, συμπεριλαμβανομένου και του δημοφιλούς πρωτόκολλου SMTP. Είναι απόγονος του delivermail. Διανέμεται τόσο όσο Ε.Λ./Λ.Α.Κ., όσο και ως εμπορικό λογισμικό. Ενσωματώνει ένα πλήθος λειτουργιών ασφάλειας, όπως ο διαχωρισμός των δικαιωμάτων και ένα πλήθος προαιρετικών ρυθμίσεων που βελτιώνουν το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει.

Άδεια:Sendmail License
Ιστότοπος:http://www.sendmail.org/
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, MacOS, BSD, Solaris, Windows
Σχετικές εφαρμογές:Postfix
Στιγμιότυπο οθόνης

Samba

Το Samba είναι είναι μια σουίτα εργαλείων που προσφέρει υπηρεσίες διαμοιρασμού αρχείων και εκτυπωτών και επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα μεταξύ Linux/Unix διακομιστών και πελατών Windows, κάτι που αποτελεί και το βασικό στόχο του έργου. Οι εργασίες γίνονται μέσω του εργαλείου διαχείρισης SWAT που εμφανίζεται μέσω ενός Web Browser. Οι διαχειριστές θα έχουν σύμμαχο ένα ισχυρό, εύκαμπτο εργαλείο, με πλήθος ρυθμίσεων, ώστε σχετικά εύκολα να μπορούν να εγκαθιστούν και να ρυθμίζουν τις εργασίες που αναλαμβάνει ένας διακομιστής.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://us6.samba.org/samba
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, IBM System 390, OpenVMS
Σχετικές εφαρμογές:
Στιγμιότυπο οθόνηςsambascreen.jpg

gFTP

gftplogo.jpg

Το gFTP είναι ένας πελάτης μεταφοράς αρχείων για συστήματα που έχουν ως βάση το UNIX. Υποστηρίζει πρωτόκολλα FTP, FTPS, HTTP, HTTPS, SSH και FSP και επιτρέπει την ταυτόχρονη μεταφορά αρχείων.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.gftp.org/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, BSD, Solaris
Σχετικές εφαρμογές:Filezilla WinSCP
Στιγμιότυπο οθόνης

MySQL

Πανίσχυρη βάση δεδομένων, εκτελείται ως διακομιστής και προσφέρει ταυτόχρονη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων από πολλούς χρήστες, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε hardware. Μπορούμε να την εγκαταστήσουμε πολύ εύκολα με το πακέτο LAMPP, το οποίο περιέχει όλα όσα χρειάζονται για να μετατρέψουμε τον υπολογιστή μας σε διακομιστή.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.mysql.com/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, BSD, Solaris, Windows
Σχετικές εφαρμογές: PostgreSQL Drizzle
Στιγμιότυπο οθόνηςmysqlj.jpg

OpenOffice.org Base

Η εφαρμογή OpenOffice.org Base επιτρέπει στο χρήστη να δημιουργεί και να διαχειρίζεται βάσεις δεδομένων. Δημιουργείστε και τροποποιήστε πίνακες, ερωτήματα, φόρμες και αναφορές χρησιμοποιώντας είτε δικές σας είτε ενσωματωμένες βάσεις δεδομένων. Η εφαρμογή με την πληθώρα των χρηστικών εργαλείων διευκολύνει από τον αρχάριο μέχρι τον προχωρημένο χρήστη να δημιουργήσει βάσεις δεδομένων για την απλή διαχείριση των mp3 συλλογών του μέχρι την κατάρτιση ετήσιας αναφοράς με βαθμολογίες μαθητών.

Άδεια:GNU/LGPL, PDL
Ιστότοπος:http://el.openoffice.org
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Solaris, MacOSX, Windows
Σχετικές εφαρμογές:Kexi
Στιγμιότυπο οθόνης

iTALC

Το iTALC είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς. Εγκαθίσταται στον διακομιστή του εργαστηρίου και δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να παρατηρεί και να ελέγχει τους άλλους υπολογιστές που είναι στο εργαστήριο. Προσφέρει λειτουργίες επισκόπησης, απομακρυσμένης πρόσβασης, προβολής, κλείδωμα σταθμών εργασίας, αποστολή μηνυμάτων κειμένου, κλείσιμο άνοιγμα πελατών, home-schooling.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://italc.sourceforge.net/
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, BSD, Solaris, Windows
Σχετικές εφαρμογές:
Στιγμιότυπο οθόνηςitalc1061.jpg

SmoothWall Express

smoothwall.jpg

Το SmoothWall Express είναι μια διανομή Linux, σχεδιασμένη για να είναι ένα δικτυακό τείχος προστασίας, για οικιακή και επιχειρηματική χρήση. Η διαχείρισή του γίνεται μέσω ενός web-based γραφικού περιβάλλοντος και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις Linux για την εγκατάσταση και τη διαχείρισή του.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος: http://www.smoothwall.org
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux
Σχετικές εφαρμογές: IPCop Securepoint
Στιγμιότυπο οθόνηςsmoothwall2.jpg

FirewallBuilder

Το Firewall Builder διαθέτει γραφικό περιβάλλον για τη ρύθμιση και τη διαχείρισή του. Οι διαχειριστές δικτύων μπορούν εύκολα να διαχειρίζονται το τείχος προστασίας παρέχοντας σύνθετα δικαιώματα πρόσβασης, αφού το γραφικό περιβάλλον προσφέρει δυνατότητες απλοποίησης των εργασιών.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.fwbuilder.org
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, BSD, MacOSX, Windows
Σχετικές εφαρμογές: Guarddog Firestarter ModeSecurity
Στιγμιότυπο οθόνης

Dans Guardian

Το DansGuardian είναι φίλτρο διαδικτυακού περιεχομένου (web content filter). Φιλτράρει το πραγματικό περιεχόμενο των ιστοσελίδων, βασιζόμενο στην ταύτιση φράσεων ή λέξεων, στα μεταδεδομένα που συνδέονται με το περιεχόμενο του διαδικτύου και στα URL‘s των ιστοσελίδων. Σχεδιάστηκε ώστε να βοηθήσει εκπαιδευτικούς και γονείς να προσαρμόζουν την πρόσβαση των παιδιών στο διαδικτυακό περιεχόμενο. Οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις του είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://dansguardian.org/
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, BSD, MacOSX, Windows
Σχετικές εφαρμογές: SquidGuard
Στιγμιότυπο οθόνηςdansguardianscreen.jpg

Squid

squidlogo.jpg

Μπορούμε να επιταχύνουμε την περιήγησή μας στο διαδίκτυο με τη χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης κρυφής μνήμης (caching proxy server). Το Squid είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή για να έχουμε ταχύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Υποστηρίζει FTP, gopher και HTTP και διατηρεί μεταδεδομένα στη μνήμη.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.squid-cache.org/
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, BSD, Solaris, Windows
Σχετικές εφαρμογές: DeleGate ApacheSynapse
Στιγμιότυπο οθόνης

Open-Xchange

openxchangelogo.jpg

Το Open-Xchange είναι ένας διακομιστής που επιτρέπει την αποθήκευση και διαχείριση των ραντεβού, των επαφών, των εργασιών, των μηνυμάτων ηλεκτρικού ταχυδρομείου, των σελιδοδεικτών, των εγγράφων, κλπ. και παράλληλα το διαμοιρασμό τους με άλλους χρήστες. ¨Η πρόσβαση γίνεται μέσω περιβάλλοντος Web Browser, καθώς και του Kontact (KDE), Mozilla Calendar, iCAL (Apple), MS Outlook.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.open-xchange.com
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, MacOSX, Windows
Σχετικές εφαρμογές: PHProject
Στιγμιότυπο οθόνηςopenxchangescreen.jpg

ClamAv

Το ClamAv είναι μια εργαλειοθήκη προστασίας από ιούς για συστήματα που βασιζόνται στο UNIX και είναι ειδικά σχεδιασμένο για έλεγχο της αλληλογραφίας. Παρέχει μια σειρά βοηθητικών προγραμμάτων, όπως έναν ευέλικτο και ευπροσάρμοστο δαίμονο (daemon), γραμμή εντολών και προχωρημένο εργαλείο για αυτόματη ενημέρωση της βάσης δεδομένων.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.clamwin.com/
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, BSD
Σχετικές εφαρμογές: ClamWin OpenAntivirus
Στιγμιότυπο οθόνηςclamavsettings.jpg

Snort

Το Snort είναι σύστημα ανίχνευσης και αποτροπής αυθαίρετων και παράνομων εισβολών (Instruction Detection System), που αξιοποιεί μια σειρά κανόνων (υπογραφές, πρωτόκολλα) για να προστατέψει το δίκτυο των υπολογιστών. Παρακολουθεί την κίνηση στο δίκτυο σε πραγματικό χρόνο, μελετά προσεκτικά κάθε πακέτο που εισέρχεται στο δίκτυο για να αξιολογήσει την ωφελιμότητα ή την επικινδυνότητά του.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.snort.org/
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Windows
Σχετικές εφαρμογές: Midas WireShark
Στιγμιότυπο οθόνης

MailMan

Με το MailMan μπορούμε να διαχειριστούμε λίστες αλληλογραφίας (mailing lists), καθώς και λίστες διανομής ενημερωτικών δελτίων (newsletters). Είναι εύκολο στη χρήση του, τόσο για τους χρήστες όσο και για τους διαχειριστές. Διαθέτει ενσωματωμένη αρχειοθέτηση, αυτόματη διαχείριση μηνυμάτων που δεν μπορούν να παραδοθούν, φίλτρο περιεχομένων, φίλτρα ενοχληματικών μηνυμάτων (spam) και διανομή σύνοψης.

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://www.gnu.org/software/mailman/index.html
Ελληνικά:Όχι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, MacOSX, Windows
Σχετικές εφαρμογές: Majordomo
Στιγμιότυπο οθόνης

Brasero

Το Brasero είναι μια εφαρμογή του Gnome Desktop για εγγραφή CD/DVD. Υποστηρίζει όλες τις γνωστές εργασίες εγγραφής, έκδοση των περιεχομένων των δίσκων, αυτόματο φιλτράρισμα ανεπιθύμητων αρχείων, έλεγχο της ακεραιότητας των δίσκων, εγγραφή πληροφοριών στον δίσκο. Διαθέτει προεπισκόπηση αρχείων ήχου, εικόνων και βίντεο και εντοπισμό συσκευών

Άδεια:GNU/GPL
Ιστότοπος:http://projects.gnome.org/brasero
Ελληνικά:Ναι
Λειτουργικά συστήματα: Linux, Unix, Solaris
Σχετικές εφαρμογές: K3b Infrarecorder
Στιγμιότυπο οθόνης

 
ellak/υποδομή_σχολικών_εργαστηρίων.txt (1401 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki