Ασύρματα Δίκτυα Ελεύθερης Πρόσβασης: ΕΕΛΛΑΚ Open WiFi, Athens WiFi, FabFi | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
02.08.11

WiFi LogoΤα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση χρήσης φορητών συσκευών που διαθέτουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και εντάσσεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα, είτε πρόκειται για φορητούς Η/Υ, είτε tablet PCs, είτε κινητά τηλέφωνα, όλο και περισσότερες συσκευές διαθέτουν ειδικούς πομποδέκτες ασύρματης δικτύωσης βάση του προτύπου WiFi. Ως εκ τούτου, η ανάγκη ύπαρξης σημείων ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (WiFi Access Points) αυξάνεται θεαματικά με αποτέλεσμα τη δημιουργία δημόσιων σημείων ασύρματης πρόσβασης σε επίπεδο δήμων (π.χ. σε πλατείες, λιμάνια, αεροδρόμια και χώρους μαζικής συνεστίασης και τουριστικού ενδιαφέροντος) αλλά και σε ιδιωτικό επίπεδο, σε επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν δωρεάν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πελάτες τους.

 

Open WiFiΗ ΕΕΛΛΑΚ έχει υλοποιήσει δική της δράση με τίτλο Openwifi.gr για δημιουργία νέων ή βελτίωση ήδη υπαρχόντων σημείων ανοιχτής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο αξιοποιώντας λογισμικό ΕΛΛΑΚ και ιδιαίτερα την τεχνολογία Open Mesh. Η υλοποίηση της δράσης βασίστηκε στην ύπαρξη εθελοντών που ανέλαβαν να εγκαταστήσουν, να λειτουργήσουν και να προωθήσουν την χρήση ασύρματων σημείων πρόσβασης παράλληλα με τη διαθεσιμότητα της δικής τους μόνιμης ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο. Στόχος ήταν η δημιουργία υπηρεσίας δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε πλατείες, πεζόδρομους, παραλίες και δημόσιους χώρους γενικότερα. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν πολλά τέτοια σημεία πρόσβασης σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα.

 

OpenMesh MapΑπό τεχνικής απόψεως, η τεχνολογία Open Mesh που χρησιμοποιήθηκε επιτρέπει την εγκατάσταση, ρύθμιση και συντήρηση ενός ασύρματου δικτύου με το μέγιστο δυνατό επίπεδο αυτοματοποίησης και με γνώμονα την μη-αναγκαιότητα τεχνικής κατάρτισης από τους χρήστες. Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός δικτύου σημείων πρόσβασης με αυτοματοποιημένη διαχείριση ώστε ακόμη κι αν δεν λειτουργεί κάποια από τις συσκευές ασύρματης πρόσβασης, να μην αποτελεί κίνδυνο για το υπόλοιπο δίκτυο. Ως τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως παγκοσμίως.

 

Ένα ακόμη πρότυπο παράδειγμα δράσης δημιουργίας δικτύου ασύρματης πρόσβασης σε επίπεδο δήμου, έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί από το 2008 από το Δήμο Αθηναίων σε προκαθορισμένες τοποθεσίες δημόσιου και τουριστικού ενδιαφέροντος. Ως έργο, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από το Εργαστήριο Υπολογιστικών Συστημάτων του ΕΠΙΣΕΥ - ΕΜΠ. Στόχος του προγράμματος είναι η υπηρεσία δημόσιας ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω WiFi από χρήστες/επισκέπτες που βρίσκονται εντός της εμβέλειας του δικτύου. Αντίστοιχες δράσεις, σε επίπεδο δήμων ανά την Ελλάδα, προβλέπονται στα πλαίσια της προώθησης της ευρυζωνικότητας και έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

 

Δράση FabFiΑξιοσημείωτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η δράση FabFi που υλοποιείται στο Αφγανιστάν και έχει σαν στόχο τη δημιουργία ασύρματων δικτύων ελεύθερης πρόσβασης με χρήση υλικού πολύ χαμηλού κόστους και πολυπλοκότητας ώστε να υπερνικηθούν φυσικά και τεχνικά εμπόδια (λόγω εδαφικής μορφολογίας και κλίματος) με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου, αυτοδιαχειριζόμενου δικτύου βασισμένο στην τεχνολογία Mesh. Χρησιμοποιώντας υλικά ακόμη και από σκουπίδια, η δράση φιλοδοξεί να μπορέσει να δικτυώσει δημόσιους χώρους όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, όπου μέχρι τώρα ήταν πρακτικά αδύνατη η πρόσβαση.

 

 

 

Η δωρεάν δημόσια ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί επιθυμία πολλών χρηστών και εξελίσσεται σε ανάγκη. Η χρήση τέτοιων ασύρματων σημείων πρόσβασης συνήθως γίνεται μέσα από ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας όπου τα δεδομένα μεταξύ του χρήστη και του σημείου πρόσβασης δεν είναι κρυπτογραφημένα με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιθανά θέματα ασφαλείας και ιδιωτικότητας.

 
< Προηγ.   Επόμ. >