Δημόσια δεδομένα: παρατηρητήριο τιμών καυσίμων | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 10
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Δημήτρης Ζαχαριάδης   
20.12.08
Ο ιστότοπος του Υπουργείου Ανάπτυξης Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, fuelprices.gr που δημοσιεύει τιμές καυσίμων για όλη την Ελλάδα είναι μια προσπάθεια κάλυψης μέσω του διαδικτύου του προβλήματος της έλλειψης πληροφόρησης των καταναλωτών και βασίζεται σε αγορανομική διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική ενημέρωση του υπουργείου για κάθε αλλαγή της τιμής πώλησης των υγρών καυσίμων. Ο τρόπος ενημέρωσης των τιμών είναι πολύ απλός και γρήγορος (γίνεται online ή με SMS) και γι αυτό και η μη τήρηση του από τους πρατηριούχους είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Η προσπάθεια αυτή παροχής δημόσιων δεδομένων από την πολιτεία αξίζει διάδοσης και στήριξης. Χωρίς την καθολική συμμετοχή των πρατηριούχων και ζήτηση της υπηρεσίας από τους πολίτες το μέτρο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Από τεχνική άποψη υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, που η υλοποίησή τους θα μπορούσε να κάνει την προσπάθεια αυτή υπόδειγμα για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Τί μπορούμε να κάνουμε

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

24-12-2008 : Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας (ΚΑΠΕ) απάντησε θετικά για τις προτάσεις, και αναμένεται η απόφαση του ΥΠΑΝ που εξετάζει το αίτημα. Οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά τις γιορτές, σύμφωνα με το διαχειριστή.

Είναι ευκαιρία, όσο το ΥΠΑΝ εξετάζει το αίτημα, να λαμβάνει μηνύματα πολιτών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει αποδεκτό.

23.12.2008 : Φαίνεται ότι το Παρατηρητήριο βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει. Σήμερα πρόσεξα νέες σελίδες με στατιστικά.

Διαβάστε παρακάτω το αίτημα προς το Παρατηρητήριο για ορισμένες τεχνικές αλλαγές ώστε να γίνουν τα δεδομένα του ένα περιζήτητο widget για πάρα πολλές ελληνικές ιστοσελίδες.
Για να είναι δυνατή η αξιοποίηση των δεδομένων του Παρατηρητηρίου από άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες, πρέπει να δίνεται η δυνατότητα χρήσης ενός RSS feed καθώς και η δυνατότητα αναζήτησης συγκεκριμένων στοιχείων από τη βάση δεδομένων. Η ανταπόκριση του υπουργείου στα παραπάνω ζητούμενα εξαρτάται από τη μαζικότητα του αιτήματος. Γι αυτό είναι αναγκαίο να σταλούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα στη διεύθυνση Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε .

Πείτε στο Παρατηρητήριο...

(επιλέξτε και αντιγράψτε το παρακάτω κείμενο και στείλτε το στη διεύθυνση του Παρατηρητηρίου Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε , κοινοποιώντας το και στη Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης του ΥΠΑΝ Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε , με τίτλο "Αίτημα τεχνικών βελτιώσεων στον ιστότοπο του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων", συμπληρώνοντας και το ονοματεπώνυμό σας)

Προς το
Υπουργείο Ανάπτυξης,
Γενική Γραμματεία Ανάπτυξης
Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε
Κοιν.: Αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα προστατεύεται από spam bots, θα πρέπει να έχετε ενεργοποιημένη τη Javascript για να το δείτε

Κύριοι

Συγχαρητήρια για την δημιουργία του “Παρατηρητηρίου
Τιμών Υγρών Καυσίμων”. Η προσπάθειά σας αυτή αξίζει
να διαδοθεί και να στηριχθεί από όλους τους πολίτες
και να βρει μίμηση από άλλους δημόσιους οργανισμούς.
Η πληροφόρηση των καταναλωτών για τις φθηνότερες τιμές
μπορεί να συμβάλει στην σωστή ανταγωνιστική λειτουργία
των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Για να διαδοθεί το εγχείρημά σας στο διαδίκτυο και να
επωφεληθούν όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, είναι
αναγκαίο να υπάρξουν ορισμένες τεχνικές διευκολύνσεις
στον τρόπο που παρέχονται οι πληροφορίες από το
παρατηρητήριο. Μερικές από αυτές είναι (κατά σειρά
προτεραιότητας):

- Να δηλώνεται καθαρά ότι οι πληροφορίες είναι
ελεύθερες για οποιαδήποτε χρήση (public domain).

- Να προσφέρεται RSS feed συνολικό αλλά και ξε-
χωριστά για τις 54 νομαρχίες της χώρας, ώστε
να μπορούν να αναρτώνται από τα τοπικά ηλεκτρο-
νικά μέσα τιμές εστιασμένες στο νομό.

- Να καταχωρηθούν και να δημοσιευθούν Αριθμοί Μητρώου
για όλα τα πρατήρια της χώρας. Αυτό το μέτρο είναι
εξαιρετικά σημαντικό γιατί βοηθάει στον προσδιορισμό
της γειτονιάς ενός πρατηρίου ώστε να γίνεται εύκολη
αντίστροφη αναζήτηση του φθηνότερου στην ίδια περιοχή.

- Να προσφέρεται δυνατότητα απ' ευθείας αναζήτησης
(query) στη βάση δεδομένων ώστε να μπορεί η
πληροφορία να ανακτάται από άλλες διαδικτυακές
υπηρεσίες και να επαναχρησιμοποιείται. Απαραίτητο
η απάντηση να είναι σε XML και JSON με callback,
για να διευκολύνονται εφαρμογές σε ιστοσελίδες
και blog.

Η αναζήτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ' ελάχιστο:

- Επιλογή νομαρχίας και δήμων (πολλαπλή)

- Επιλογή Αριθμού Μητρώου πρατηρίου (πολλαπλή)

- Επιλογή κατάταξης κατά αλφαβητική σειρά,
φθηνότερη τιμή ή ημερομηνία

- Επιλογή μέγιστου αριθμού αποτελεσμάτων
(μειώνει το φορτίο του server και τον χρόνο
παρουσίασης των ιστοσελίδων τρίτων)

Ελπίζοντας στην ανταπόκρισή σας

Με εκτίμηση
(ονοματεπώνυμο)

Προβολές: 11566

Σχόλια (7)
RSS comments
1. 21-12-2008 12:26
έχεις δει το σχετικό mashup με google maps, ε; 
 
http://www.webmap.gr/
2. 21-12-2008 19:47
Το έχω δει, όπως και το ότι οι τιμές που δίνει δεν συμπίπτουν με αυτές του Παρατηρητηρίου. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα που ελπίζω να λύσει η πρόταση αυτή: να δώσει μια επίσημη βάση τιμών που να υπόκεινται και σε αγορανομικό έλεγχο και πρόστιμα σύμφωνα με το νόμο. 
 
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να γίνονται και καταγγελίες από τους καταναλωτές, που μπορούν έτσι να συμβάλλουν στην προσπάθεια της πολιτείας (ή να την εξαναγκάσουν, ανάλογα με το πως το βλέπει κανείς)
3. 21-12-2008 23:31
"Χωρίς _επιβολή_ καθολικής συμμετοχής στους πρατηριούχους...";;;; Πώς συμβιβάζεται η ελευθερία στο λογισμικό, με την επιβολή συμμετοχής στους πρατηριούχους;;; Όταν οι ίδιοι οι άνθρωποι αντιφάσκουν την Ελευθερία τους, πώς θα κατορθώσουν να την πραγματώσουν; Υποβάλοντας...αιτήματα στα Υπουργεία (τους); Είναι δυνατόν απλοί πολίτες, όπως εσείς, να ζητάτε την "επιβολή" κάποιου πράγματος επάνω σε μια άλλη κοινωνική ομάδα;;; Τι γνώμη θα σχηματίσουν για εμάς, εσάς και το ΕΛ/ΛΑΚ;
4. 22-12-2008 09:16
Την καθολική συμμετοχή των πρατηριούχων την επιβάλλει η αγορανομική διάταξη, δεν είναι εφεύρημα αυτής της πρότασης. Αν δεν είναι καθολική η συμμετοχή τους βλάπτονται πρώτα απ'''' όλα τα δικά τους συμφέροντα, γιατί κάποιοι κάνουν το κορόιδο εκμεταλλευόμενοι ανταγωνιστικά την πληροφόρηση που τους παρέχουν όσοι ήδη εφαρμόζουν τον νόμο. 
 
Είναι δυνατόν όμως (μάλλον επιβάλλεται) να ζητούν οι _απλοί πολίτες_ την επιβολή των νόμων, με τον ίδιο τρόπο που ζητούν την εφαρμογή κανόνων απέναντι σε άλλες κοινωνικές ομάδες, όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας απέναντι στην κοινωνική ομάδα των βιομηχάνων. Η ελευθερία εξασφαλίζεται ακριβώς όταν _απλοί πολίτες_ αντιλαμβάνονται τα δικαιώματά τους και φροντίζουν για την εφαρμογή τους αντί να αναθέτουν εν λευκώ σε κάποιο υπερ-κοινωνικό κράτος-τέρας (βλέπε γραφειοκρατία και πελατειακές σχέσεις) την τήρηση τους, Οι ενώσεις καταναλωτών κάνουν και αυτές αυτή τη δουλειά. 
 
Η ελευθερία ορίζεται και μπορεί να πραγματώνεται μόνον σε σχέση με την κοινωνία στην οποία ανήκουν οι πολίτες, αλλιώς κάθε οργανωμένη μειοψηφία συμφερόντων που δεν ελέγχεται δημοκρατικά (δηλ. απ'''' τους _απλούς πολίτες_) θα μπορεί να επιβάλλει τα συμφέροντά της, αφήνοντας για τους πολίτες το ρόλο του διαμαρτυρόμενου υπήκοου. 
 
Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος για τον οποίο το ελεύθερο λογισμικό δημιουργεί, και _επιβάλλει_ όταν χρειαστεί, τους δικούς του κανόνες δικαίου, δηλ. τις άδειές του (GPL, LGPL, CC κλπ). Για να μην μπορεί ο κάθε "έξυπνος" να να χρησιμοποιεί ένα δημιούργημα της κοινότητας για να αποκομίζει κέρδη σε βάρος της και σε αντίθεση με τους κανόνες της. 
 
Προσωπικά δεν βλέπω καμμία αντίφαση. Η γνώμη που θα σχηματίσουν για μας (και για κάθε άλλον) οι πολίτες καθορίζεται από τις πράξεις μας και την κοινωνική προσφορά μας.
5. 22-12-2008 11:01
Δεν συμφωνώ με την άποψή σας και δεν ξέρω αν επιτρέπεται να συνεχιστεί συζήτηση τέτοιου είδους εδώ, στο φόρουμ αυτό! Αν είναι έτσι, η προσωπική μου διεύθυνση για ανταλλαγή απόψεων επ'''' αυτού είναι . 
Εντούτοις επιτρέψτε μου την διαπίστωση ότι επιχειρείτε ένα νέο ορισμό της Πολιτικής Ελευθερίας ο οποίος αντιφάσκει με ό,τι ήταν ως σήμερα εν γένει αποδεκτό: άλλο πράγμα η απαίτηση από μια κοινωνική ομάδα επιβολής κάποιου νόμου έναντι κάποιας άλλης, μέσω της κατασταλτικής επέμβασης του Κράτους, κι άλλο πράγμα είναι να ζητούμε εμείς οι ίδιοι την τήρηση των κανόνων από άλλους! Ασφαλώς και δεν αποτελεί δικαίωμα το αίτημα, από πολίτες απλούς, επιβολής νόμου ή καταστολής: αντίθετα, έχουμε δικαίωμα στην αυτονόητη συνεννόηση και επικοινωνία ημών των ιδίων με την εκάστοτε κοινωνική ομάδα! Αν η συνεννόηση αυτή δεν είναι εφικτή άμεσα, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών και την επιμονή θα γίνει κατορθωτή, αφού ούτε οι πρατηριούχοι είναι κάποιοι "βάρβαροι", ούτε εμείς μονολιθικοί στις αξιώσεις μας και αδιάλακτοι! 
Όπως και να έχει και εφόσον η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να συνεχιστεί εδώ, παρακαλώ μόνο τότε χρησιμοποιείστε την πιο πάνω ηλεκτρονική διεύθυνσή μου για περαιτέρω επικοινωνία και ανταλλαγή αποψεων! 
 
Γιώργος Φράγκος.
6. 22-12-2008 11:02
Για κάποιον λόγο δεν εμφανίζεται η διεύθυνσή μου στο μήνυμά μου: 
 
george_fragosATNOSPAMhotmailTELIAcom
7. 22-12-2008 12:42
Άλλαξα το κείμενο εξαλείφοντας τη λέξη επιβολή, η οποία φαίνεται να δημιουργεί το πρόβλημα. Παρ'''' όλα αυτά, κατά την άποψή μου, ένα από μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής διοικητικής μηχανής είναι η αδυναμία (ή απροθυμία) της να επιβάλλει τους νόμους που η ίδια η πολιτεία ψηφίζει (παραδείγματα αναρίθμητα, δεν χρειάζεται να αναφερθώ). Εμφανίζεται δηλ. σωστή στη θεωρία αλλά "αδυνατεί" να υλοποιήσει την πράξη. 
 
Τα περί ορισμού της έννοιας "ελευθερία" προσδιορίζουν λίγο πολύ και τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός. Παρ'''' όλ'''' αυτά δεν αντιλαμβάνομαι τα επιχειρήματα περί των ορίων των δικαιωμάτων των πολιτών. Αν κάποιος έχει αντίρρηση με την αγορανομική διάταξη που ισχύει, δεν έχει παρά να πράξει τα δέοντα για να την αλλάξει. 
 
Το συγκεκριμένο αίτημα αφορά τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα, και επειδή είναι και τεχνικό γι αυτό αναρτήθηκε σε αυτόν τον ιστοτόπο. Το ζητούμενο πάντως είναι κι εδώ η πράξη.

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >