Άρθρα μελών
Course για πρακτικό software engineering
Γράφει ο/η Γιώργος Κόλλιας   
14.05.09
Υπάρχει ένα ενδιαφέρον project/course  στο http://swc.scipy.org/   που παρουσιάζει τεχνικές/tools-of-the-trade που ενώ θεωρούνται ίσως αυτονόητα για κάποιον που "έχει" το discipline του computer engineer εντούτοις είναι παντελώς άγνωστες συνήθως για κάποιον π.χ. Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολόγο που ενώ χρησιμοποιεί εντατικά τον υπολογιστή δεν το κάνει με... "πειθαρχημένο" τρόπο (με την έννοια του software engineering, των tools) οπότε και πολλές φορές παιδεύεται αναίτια, χάνει το χρόνο του, δημιουργεί κάτι ad-hoc ή μπερδεμένο.

To course είναι βασισμένο στην Python αλλά από ό,τι είδα η Mathworks χρηματοδοτεί την προσαρμογή του σε Matlab.

Ο εξελληνισμός και προσαρμογή αυτού του course θα είχε νομίζω αρκετό ενδιαφέρον.   
Tags: παιδεία, τηλεκπαίδευση, Add more tags...,

Γράψε σχόλιο , Προβολές: 9472 , Διαβάστε περισσότερα...

 
Εξαγορά της SUN από την Oracle - Τι θα γίνει με τη MySQL
Γράφει ο/η V KOUTSIKOS   
03.05.09

Το νέο της εξαγοράς της SUN Microsystems από την Oracle , έναντι 7,4 δις. Δολαρίων, πριν από λίγες ημέρες, εξέπληξε πολλούς. Ακόμη και ο συνήθως "ευφραδής", Steve Ballmer, CEO της Microsoft, κατάπιε τη γλώσσα του: "Πρέπει να το σκεφτώ λίγο" , φέρεται να δήλωσε από τη Μόσχα, όπου τον βρήκαν τα νέα.

Προς τι η έκπληξη; Η Oracle, γνωστή από το πανίσχυρο λογισμικό βάσης δεδομένων, είναι η 2η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο η οποία, ως προχτές, είχε κάθε είδους εφαρμογές στο portfolio της, εκτός ίσως από λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές γραφείου (τύπου Office). 

Από την άλλη η SUN θεωρούνταν από πολλούς (λανθασμένα όπως θα δούμε στη συνέχεια) κυρίως εταιρεία hardware. Όμως, αν σκεφθεί κανείς ότι χάρη στη SUN απολαμβάνουμε λογισμικά όπως τα OpenOffice (StarOffice) , Java/JavaEE , Solaris , VirtualBox και τελευταία τη MySQL (μετά την εξαγορά της εταιρείας που την ανέπτυξε, από τη SUN), τότε η κίνηση της Oracle δεν ήταν και τόσο έκπληξη.

Tags: MySQL, Oracle, sun, Add more tags...,

Γράψε σχόλιο , Προβολές: 7193 , Διαβάστε περισσότερα...

 
Linux με χρήση της κονσόλας
Γράφει ο/η annak   
19.03.09

Η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο πλαίσιο του του έργου «ΠΛΟΗΓΙΣ: Από την Πληροφορία στη Γνώση» (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ-Ενέργεια 2.1.3, Κατηγορία Πράξεων Δ «Ενίσχυση και Εμπλουτισμός Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» με χρονική διάρκεια από 01/07/2000 μέχρι 31/05/2009 και συγχρηματοδότηση μέσω του ΥΠΕΠ-Θ από την Ευρωπαϊκή Ένωση -3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης- με Κοινοτική συμμετοχή -ΕΚΤ- και εθνικούς πόρους) προσφέρει σε συνεργασία με καθηγητές του Πανεπιστημίου το ηλεκτρονικό μάθημα: Linux με τη χρήση κονσόλας.

Tags: τηλεκπαίδευση, linux, moodle, Add more tags...,

Γράψε σχόλιο , Προβολές: 7532 , Διαβάστε περισσότερα...

 
Δημόσια δεδομένα: παρατηρητήριο τιμών καυσίμων
Γράφει ο/η Δημήτρης Ζαχαριάδης   
20.12.08
Ο ιστότοπος του Υπουργείου Ανάπτυξης Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, fuelprices.gr που δημοσιεύει τιμές καυσίμων για όλη την Ελλάδα είναι μια προσπάθεια κάλυψης μέσω του διαδικτύου του προβλήματος της έλλειψης πληροφόρησης των καταναλωτών και βασίζεται σε αγορανομική διάταξη που επιβάλλει την υποχρεωτική ενημέρωση του υπουργείου για κάθε αλλαγή της τιμής πώλησης των υγρών καυσίμων. Ο τρόπος ενημέρωσης των τιμών είναι πολύ απλός και γρήγορος (γίνεται online ή με SMS) και γι αυτό και η μη τήρηση του από τους πρατηριούχους είναι απολύτως αδικαιολόγητη.

Η προσπάθεια αυτή παροχής δημόσιων δεδομένων από την πολιτεία αξίζει διάδοσης και στήριξης. Χωρίς την καθολική συμμετοχή των πρατηριούχων και ζήτηση της υπηρεσίας από τους πολίτες το μέτρο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Από τεχνική άποψη υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, που η υλοποίησή τους θα μπορούσε να κάνει την προσπάθεια αυτή υπόδειγμα για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Τί μπορούμε να κάνουμε

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

24-12-2008 : Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας (ΚΑΠΕ) απάντησε θετικά για τις προτάσεις, και αναμένεται η απόφαση του ΥΠΑΝ που εξετάζει το αίτημα. Οι όποιες εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά τις γιορτές, σύμφωνα με το διαχειριστή.

Είναι ευκαιρία, όσο το ΥΠΑΝ εξετάζει το αίτημα, να λαμβάνει μηνύματα πολιτών ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει αποδεκτό.

23.12.2008 : Φαίνεται ότι το Παρατηρητήριο βρίσκεται σε διαδικασία βελτίωσης των υπηρεσιών που παρέχει. Σήμερα πρόσεξα νέες σελίδες με στατιστικά.

Διαβάστε παρακάτω το αίτημα προς το Παρατηρητήριο για ορισμένες τεχνικές αλλαγές ώστε να γίνουν τα δεδομένα του ένα περιζήτητο widget για πάρα πολλές ελληνικές ιστοσελίδες.

Σχόλια (7) , Προβολές: 11563 , Διαβάστε περισσότερα...

 
Διεθνές Συνέδριο "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης" 15-16/12/08
Γράφει ο/η Παναγιώτης Σταθόπουλος   
02.12.08
Tο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: "Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης: το Μέλλον της Επιστημονικής Επικοινωνίας" το οποίο πραγματοποιείται στις 15 & 16 Δεκεμβρίου 2008 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας"), Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα.

Ανοικτή πρόσβαση είναι η ελεύθερη, άμεση, διαρκής και απαλαγμένη από τέλη και τους περισσότερους περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων διαδικτυακή πρόσβαση σε ψηφιακό ακαδημαϊκό και επιστημονικό περιεχόμενο. Πρωταρχικός σκοπός της είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής επιστημονικών πληροφοριών για την παραγωγή επιστημονικής γνώσης. Η κίνηση για Ανοικτή Πρόσβαση παρουσιάζει σημαντικές αναλογίες με αυτή για Ελεύθερο και Ανοικτό Λογισμικό, σε επίπεδο στόχων, νοοτροπίας και μεθόδων υλοποίησης.

Ομιλητές του Συνεδρίου θα είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκδότες από την Ευρώπη και την Αμερική και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τις Υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης (Ηλεκτρονικά Αποθετήρια και Επιστημονικά Περιοδικά) και τις νέες προοπτικές που αναδύονται για την επικοινωνία των επιστημόνων και τη διάδοση της γνώσης.

Σημειώνεται ότι οι υποδομές ανοικτής πρόσβασης υλοποιούνται κατά κύριο λόγω με χρήση ΕΛΛΑΚ, ενώ στα πλαίσια του συνεδρίου θα γίνει την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 παράλληλη συνάντηση εργασίας με θέμα "Πλατφόρμες, Εργαλεία και Τεχνολογίες Υλοποίησης Υποδομών Ανοικτής Πρόσβασης".

Περισσότερες πληροφορίες : http://www.openaccess.gr/conference2008
Ηλεκτρονική εγγραφή : http://www.openaccess.gr/conference2008/registration

Γράψε σχόλιο , Προβολές: 8012 , Διαβάστε περισσότερα...

 
Πίνακας ισοδύναμων λογισμικών
Γράφει ο/η admin   
30.11.08
Βασικά κριτήρια επιλογής ενός ΕΛΛΑΚ λογισμικού είναι η καταλληλότητα για τις ανάγκες της επιχείρησης ή του οργανισμού, η άδεια χρήσης(Διαθέσιμες Άδειες-http://www.opensource.org/licenses & http://www.ebusinessforum.gr/creative_cc/), ο αριθμός των ενεργών μελών της κοινότητας(προγραμματιστών/developers) που το υποστηρίζουν καθώς και η ύπαρξη στελεχών που είναι σε θέση να αναλάβουν την υποστήριξη του ΕΛΛΑΚ λογισμικού στην επιχείρηση ή στον οργανισμό ή εναλλακτικά η επιλογή εταιρείας πληροφορικής με τεχνογνωσία και εμπειρία στην υποστήριξη του επιλεγμένου ΕΛΛΑΚ λογισμικού.

Ο διαθέσιμος πίνακας ανανεώνεται στο wiki

 

 

Σχόλια (2) , Προβολές: 7712 , Διαβάστε περισσότερα...

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 33 - 48 από 66