Παρουσίαση του ΕΛΛΑΚ λογισμικού αναπαραγωγής πολυμεσικού υλικού VLC Player | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
15.07.11

VLC Player logoΣτον τομέα λογισμικών αναπαραγωγής πολυμέσων, το VLC Player του Γαλλικού οργανισμού VideoLAN είναι ένα από τα δημοφιλέστερα λογισμικά αναπαραγωγής πολυμεσικού υλικού ανοιχτού κώδικα στο διαδίκτυο με περισσότερες από 439 εκατομμύρια λήψεις [Ιούλιος, 2011] από την ημερομηνία δημιουργίας του. Η προτίμησή του είναι απόλυτα δικαιολογημένη καθώς υποστηρίζει την πλειοψηφία των μορφών πολυμέσων (media formats) που κυκλοφορούν σήμερα ενώ είναι ένα πρόκειται για ενεργό έργο. Ως λογισμικό υπόκειται στην άδεια GNU/GPL.

 

Με τη βασική δυνατότητα την αναπαραγωγή αρχείων πολυμέσων, το VLC Player διαθέτει ιδιαίτερη πληθώρα παραμέτρων και ρυθμίσεων, με τις οποίες ο χρήστης μπορεί προαιρετικά να διαμορφώσει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας, εμφάνισης και αναπαραγωγής του πολυμεσικού υλικού. Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η υποστήριξη ελληνικών υποτίτλων, φίλτρα οπτικών εφέ, επιτάχυνση γραφικών μέσω της κάρτας γραφικών του Η/Υ (GPU hardware acceleration), πλήρη υποστήριξη πολυμεσικού υλικού υψηλής ευκρίνειας (High Definition), ενώ είναι διαλειτουργικό και διατίθεται για πάρα πολλά λειτουργικά συστήματα.

Πέρα από την τυπική χρήση του VLC Player ως συστήματος αναπαραγωγής πολυμεσικού υλικού σε έναν Η/Υ, διαθέτει πληθώρα άλλων δυνατοτήτων όπως για παράδειγμα τη χρήση τους για μετατροπή μορφών πολυμέσων (media transcoding) ώστε να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα για τη μετατροπή μιας ταινίας DVD σε κατάλληλη μορφή για αναπαραγωγή σε κινητές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων και κινητά τηλέφωνα.

VLC Player screenshot

Μία εναλλακτική

δυνατότητά του είναι η χρήση του ως εξυπηρετητή ροών πολυμέσων (media stream server) προσφέροντας μεγάλη ευελιξία, λόγω της υποστήριξης των περισσότερων δημοφιλών μορφών πολυμέσων, δημιουργώντας συστήματα εξυπηρετητή που παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν διότι απαιτούνταν πολύ εξειδικευμένο λογισμικό το οποίο είχε πολλούς περιορισμούς (π.χ. υποστήριζε μόνο μερικές μορφές πολυμέσων). Η δυνατότητα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα από έναν ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό για εύκολη και γρήγορη μετατροπή ζωντανής ροής σήματος (live stream) σε κατάλληλη μορφή και διεπαφή ώστε να είναι εκμεταλλεύσιμη και προσβάσιμη μέσω του διαδικτύου. Μάλιστα, με την κατάλληλη παραμετροποίηση, είναι δυνατή η δημιουργία εξυπηρετητή ροών πολυμέσων (media stream server) που να υποστηρίζει και άλλα συστήματα αναπαραγωγής πολυμέσων (για τον επισκέπτη) πέρα από τον ίδιο τον VLC Player, ακόμη και κινητές συσκευές (π.χ. κινητά τηλέφωνα, tablet PCs, ψηφιακές τηλεοράσεις).

Σε σχέση με εναλλακτικές εφαρμογές αναπαραγωγής πολυμέσων, στο VLC Player έχει δοθεί έμφαση στην αμεσότητα της χρήσης του παρά στη διαχείριση και οργάνωση βιβλιοθήκης αρχείων πολυμέσων, όπου διαθέτει μόνο βασική λειτουργικότητα. Παρομοίως, η διεπαφή χρήστη (user interface) διαθέτει μόνο τα βασικά στοιχεία ελέγχου διατηρώντας έτσι την εμπειρία χρήσης απλοποιημένη. Παράλληλα, διαθέτει αξιοσημείωτο αριθμό παραμέτρων που μπορεί να ελέγξει ο χρήστης μέσα από τα μενού επιλογών.

Συνοψίζοντας, το VLC Player μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πολύ απλούς χρήστες, χωρίς καμία απολύτως παραμετροποίηση (out of the box) αλλά και από τεχνικά έμπειρους χρήστες που δύναται να εκμεταλλευτούν περισσότερες δυνατότητες και παραμέτρους.

Ο οργανισμός VideoLAN αναπτύσσει και άλλα παρεμφερή έργα σχετικά με τον τομέα των πολυμέσων.

[Εξωτ. σύνδεσμος: http://www.videolan.org]

 
< Προηγ.   Επόμ. >