Χρήση Ubuntu/LTSP Server στη σχολική βιβλιοθήκη του 9ου Γυμνασίου Περιστερίου | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
29.06.11

Σχολική Βιβλιοθήκη 9ου Γυμνασίου ΠεριστερίουΗ διαχείριση τοπικών δικτύων με κεντρικοποιημένο τρόπο σε περιβάλλοντα όπου υπάρχουν πολλοί τερματικοί Η/Υ αποτελεί ένα δύσκολο και πολύπλοκο έργο. Η ρύθμιση, έλεγχος και συντήρηση όλων των Η/Υ του δικτύου απαιτεί σημαντικούς πόρους, όταν δε γίνεται μαζικά και οργανωμένα. Μία από τις προτεινόμενες λύσεις είναι η χρήση ενός κεντρικού Η/Υ που θα παίζει το ρόλο του εξυπηρετητή (fat client) και θα προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες, διαμοιράζοντάς τες στους υπόλοιπους Η/Υ του δικτύου (thin clients), οι οποίοι θα εξαρτώνται πλήρως από τον εξυπηρετητή. Με αυτή τη μέθοδο, επιτυγχάνεται κεντρικοποιημένος έλεγχος από τον εξυπηρετητή και παράλληλα επιτρέπεται η χρήση Η/Υ χαμηλών προδιαγραφών για χρήση ως τερματικά.

 

Η τεχνοτροπία αυτή χρησιμοποιείται με επιτυχία από το 2009 στη Σχολική Βιβλιοθήκη του 9ου και 19ο Γυμνάσιου Περιστερίου με χρήση Η/Υ τυπικών ή χαμηλών προδιαγραφών. Συγκεκριμένα, ο εξυπηρετητής είναι ένας Η/Υ με ταχύτητα επεξεργαστή 2,4 GHz, μνήμη 2Gb και σκληρό δίσκο 160Gb που εξυπηρετεί τέσσερις τερματικούς Η/Υ ακόμη χαμηλότερων προδιαγραφών. Στον εξυπηρετητή έχει εγκατασταθεί και χρησιμοποιείται το ΕΛΛΑΚ λειτουργικό σύστημα Ubuntu Server 10.04 LTS στο οποίο λειτουργεί η υπηρεσία Ubuntu LTSP πάνω στην οποία διασυνδέονται όλοι οι τερματικοί Η/Υ. Με αυτόν τον τρόπο, η εγκατάσταση, ρύθμιση, παραμετροποίηση και συντήρηση των τερματικών Η/Υ γίνεται απευθείας από τον εξυπηρετητή, κεντρικά. Το λογισμικό που χρησιμοποιείται στον εξυπηρετητή και στους τερματικούς Η/Υ είναι το ίδιο ΕΛΛΑΚ που περιλαμβάνεται σε όλες τις σύγχρονες διανομές Ubuntu, π.χ. Αυτόματες ενημερώσεις λογισμικού, Firefox και Libre/Open Office, Gimp, Software Center με ΕΛΛΑΚ εφαρμογές κ.λπ.

 

Παράλληλα, στον εξυπηρετητή έχουν εγκατασταθεί ειδικά προσαρμοσμένες δεσμίδες εντολών (shell scripts), που έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες εκπαιδευτικούς, με τίτλο sch-scripts. Βασικός στόχος τους είναι η αυτοματοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης και ρύθμισης ενός σχολικού εργαστηρίου με όσο το δυνατόν ευκολότερο τρόπο. Μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρουν είναι:

 

- Μαζική δημιουργία χρηστών
- Απομακρυσμένη διαχείριση τερματικών Η/Υ
- Προβολή οθόνης καθηγητή στους τερματικούς Η/Υ
- Κλείδωμα οθόνης τερματικών
- Παρακολούθηση τερματικού
- Αποσύνδεση χρήστη, επανεκκίνηση, τερματισμός
- Ρύθμιση ήχου (άνοιγμα, κλείσιμο)
- Εκτέλεση εντολών κελύφους
- Πρόσβαση σε εικονικό δικτυακό δίσκο
- Εύκολη τροποποίηση ρυθμίσεων του δικτύου των τερματικών

 

 Σχολική Βιβλιοθήκη 9ου Γυμνασίου Περιστερίου

Τα οφέλη που πηγάζουν από τη χρήση κεντρικοποιημένου ελέγχου με τερματικά χαμηλών προδιαγραφών εντοπίζονται στην ελαχιστοποίηση του χρόνου και κόπου για συντήρηση των τερματικών αφού η διαχείριση γίνεται απευθείας στον εξυπηρετητή και είναι ανεξάρτητη από τον αριθμό των τερματικών Η/Υ που είναι διασυνδεδεμένα στο τοπικό δίκτυο. Παράλληλα, όλο το λογισμικό με τις ρυθμίσεις και τα δεδομένα των χρηστών παραμένουν αποθηκευμένα στον εξυπηρετητή με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η πρόσβασή τους από οποιονδήποτε τερματικό Η/Υ που είναι συνδεδεμένος στο τοπικό δίκτυο και χρησιμοποιεί την υπηρεσία LTSP.


Η τεχνοτροπία αυτή εφαρμόζεται ήδη σε διάφορα σχολικά εργαστήρια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Σχολική βιβλιοθήκη του 9ου Γυμνασίου Περιστερίου βραβεύθηκε με αριστείο για την καινοτόμο δράση της σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας στις 23 Ιουνίου 2011 στα πλαίσια του θεσμού «Αριστείας και καινοτόμων δράσεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

- Οδηγίες εγκατάστασης και ρύθμισης Ubuntu 10.04 LTS/LTSP σε σχολικά εργαστήρια και χρήσης εργαλείων διαχείρισης σε PDF (4,3Mb) και
- Οδηγός εγκατάστασης του Ubuntu 10.04/LTSP σε μορφή wiki
- Ιστότοπος της Σχολικής Βιβλιοθήκης 9ου Γυμνασίου Περιστερίου


[Πηγή: http://goo.gl/Ex8KD]

 
< Προηγ.   Επόμ. >