Αναφορά για τις εργασίες του συνεδρίου Open Source Systems 2009 | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η Παναγιώτης Σταθόπουλος   
30.06.09
 Από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου 2009 διεξήχθη το 5ο διεθνές συνέδριο Open Source Systems στο Skovde της Σουηδίας. Το OSS είναι ένα ετήσιο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνεται από την IFIP (International Federation on Information Processing). Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου ήταν η Stormy Peters, executive director του GNOME Foundation, ο Brian Behlendorf, ιδρυτικό μέλος του Apache Software Foundation και του CollabNet και ο Rishab Aiyer Ghosh, Managing Editor του online περιοδικού First Monday 

ΕΚΤ συμμετείχε στο συνέδριο με την εργασία με τίτλο

 

 «The case study of a FLOSS virtualization platform deployment and quantitative results» στην οποία παρουσιάστηκαν τα ποσοτικοποιημένα πλεονεκτήματα από την δημιουργία και εφαρμογή μιας σημαντικού μεγέθους πλατφόρμας virtualization open source για την διάθεση των υπηρεσιών του ΕΚΤ. Ακολουθεί περίληψη των κυριοτερων σημείων γενικού ενδιαφέροντος του συνεδρίου.

 

Ανάμεσα στις πλέον ενδιαφέρουσες ενότητες του συνεδρίου ήταν η παρουσίαση «The economics of Open Standards» από τον Rishab Aiyer Ghosh στην οποία έγινε αναφορά στην έννοια των Ανοικτών Προτύπων, την σχέση τους με το Ανοικτό Λογισμικό αλλά και τις απαιτήσεις που πρέπει να έχει ο ορισμός ενός προτύπου ώστε να είναι συμβατό με το Ανοικτό Λογισμικό. Σημειώνεται ότι πρότυπα τα οποία είναι ανοικτά, με βάση ορισμένους από τους εναλλακτικούς υπάρχοντες ορισμούς, δεν αποτελούν κατά ανάγκη και ανοικτά πρότυπα και για το ανοικτό λογισμικό μιας και π.χ. μπορούν να απαιτούν άδειες χρήσης ανά συσκευή.  Για περισσότερες πληροφορίες υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον υλικό εδώ

 

Ενδιαφέρον, επίσης παρουσίασαν οι σχετικές παρουσιάσεις για την εφαρμογή ανοικτών προτύπων στην δημόσια διοίκηση στην περίπτωση του Βελγίου και της Σουηδίας και συγκεκριμένα του προτύπου αρχείων ODF. Στην περίπτωση του Βελγίου αυτό έχει οριστεί ως αποκλειστικό μέσο επικοινωνίας ανάμεσα στους διαφορετικούς οργανισμούς της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βελγίου, ενώ στην περίπτωση της Σουηδίας παρόλο που είναι υποχρεωτική η αποδοχή του σε επικοινωνία των πολιτών με την δημοσία διοίκηση, σε πληθώρα περιπτώσεων αυτό δεν καθίσταται δυνατό.

 

Σε ανάλογο πνέυμα αναδείχτηκαν σχετικά ζητήματα σε διακυρήξης του ευρύτερου Δημόσιου τομέα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παρουσιάστηκε μελέτη σύμφωνα με την οποία σε ένα σημαντικό αριθμό διακυρήξεων σχετικών με προμήθεια λογισμικού παρατηρήθηκε το φαινόμενο να ζητούνται ονομαστικά προϊόντα λογισμικού. Επισημάνθηκε ότι η ορθή πρακτική είναι η περιγραφή των  απαιτήσεων με βάση λειτουργικά χαρακτηριστικά, υπογραμμίστηκε ότι αντίστοιχες προδιαγραφές θεωρούνται αυτονόητες, πλέον, για προμήθεια εξοπλισμού αλλά ωστόσο είναι ακόμα ζητούμενο στο επίπεδο του λογισμικού. Για αυτό τον σκοπό έχουν εκδοθεί σχετικές κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες υπάρχουν διαθέσιμες στο «OSOR Guidelines - Public procurement and Open Source Software».

 

Άλλα ενδιαφέροντα θέματα του συνεδρίου απετέλεσαν η μελέτη της κοινωνικής και τεχνολογικής οργάνωσης των κοινοτήτων ανοικτού λογισμικού, ζητήματα διάδοσης και χρήσης Ανοικτού Λογισμικού, η σημασία της ύπαρξης ενός οικοσυστήματος εταιριών, οργανισμών και προσώπων για την υποστήριξη του ανοικτού λογισμικού καθώς και δείκτες για την εξαγωγή συμπερασμάτων ωριμότητας και ποιότητας Ανοικτού Λογισμικού.

 

Το ΕΚΤ συμμετείχε στο συνέδριο με την εργασία με τίτλο «The case study of a FLOSS virtualization platform deployment and quantitative results» στην οποία παρουσιάστηκαν τα ποσοτικοποιημένα πλεονεκτήματα από την δημιουργία και εφαρμογή μιας σημαντικού μεγέθους πλατφόρμας virtualization open source για την διάθεση των υπηρεσιών του ΕΚΤ. Αυτά τα στοιχεία έχουν συλλεχθεί από την αρχή λειτουργίας της πλατφόρμας, από τα μέσα του 2007. Στην εργασία αναλύονται τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο συνδυασμός της τεχνολογίας του virtualization και του open source, οι οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνονται καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτεύχθηκε στην λειτουργία του Υπολογιστικού Κέντρου του ΕΚΤ, στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης προς την εφαρμογή δράσεων Green Computing. Προκαταρτικά αποτελέσματα αυτής της εργασίας παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο 3ο συνέδριο για το ΕΛΛΑΚ (2008).

 

Τα πρακτικά του συνεδρίου είναι διαθέσιμα στο http://www.springer.com/computer/general/book/978-3-642-02031-5 (σε μορφή «κλειστής» πρόσβασης δυστυχώς, διαθέσιμα σε φορείς μόνο που διατηρούν ενεργή συνδρομή στον αντίστοιχο εκδότη) ενώ το αναλυτικό τεχνικό report της παρουσίασης του ΕΚΤ βρίσκεται ελεύθερα διαθέσιμο στο αποθετήριο ανοικτής πρόσβασης του ΕΙΕ, στην διεύθυνση http://helios-eie.ekt.gr/EIE/handle/10442/8123.

 

Το επόμενον συνέδριο Open Source Systems θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ το 2010.

 


Προβολές: 10143

Γράψε σχόλιο
RSS comments

Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ κάντε login ή εγγραφείτε.

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.1.4.6
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Προηγ.   Επόμ. >