Η Διαβούλευση της Προκήρυξης του e-book reader άρχισε | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η newsletter   
23.07.09

  Η εποχή των υπολογιστών και της πληροφορίας, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο, ένα τομέα που προσφέρει πάρα πολλά στην διάδοση της γνώσης. Πριν από την ανακάλυψη της τυπογραφίας, η γνώση ήταν προνόμιο των λίγων, καθώς η συγγραφή βιβλίων για την μετάδοσή της γινόταν με το χέρι (μέθοδος αργή και πάρα πολύ ακριβή).

 

 

 Η ανακάλυψη της τυπογραφίας, μείωσε πολύ το κόστος και η γνώση έγινε ευρύτερα διαθέσιμη. Σήμερα ζούμε άλλη μια επανάσταση, που διευκολύνει ακόμα περισσότερο την διάδοση της γνώσης, καθώς απαλλασσόμαστε από το κόστος χαρτιού, μελανιών και γενικότερα των εξόδων εκτύπωσης. 

Το βιβλίο πια γίνεται ψηφιακό και μπορεί να μεταφερθεί και να διαδοθεί απλά με την αντιγραφή ενός αρχείου. Όμως για να μπορεί να διαβαστεί χρειάζεται ένα πρόγραμμα ανάγνωσης όπου θα εύκολη η ανάγνωση του ψηφιακού βιβλίου. Έτσι για να καλυφθεί αυτή η ανάγκη έχουν δημιουργηθεί διάφορα προγράμματα, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε μια προσπάθεια που θα διανέμεται σαν ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ΕΕΛ/ΛΑΚ υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού διοργανώνουν τον “Ανοιχτό Διαγωνισμό Ιδεών ολοκληρωμένης πλατφόρμας Ψηφιακού Αναγνώστη Βιβλίων (e-book reader)” που θα απευθύνεται στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η προκύρυξη του διαγωνισμού είναι στο στάδιο της διαβούλευσης, οπότε μπορούν να προταθούν ιδέες για την διαμόρφωση του τελικού κειμένου.

 

  Ενθαρύννεται η συμμετοχή ομάδων επιστημόνων και ειδικών που θα καταθέσουν εμπνευσμένες προτάσεις. Το έργο θα ονομάζεται “Αναγνώστης Βιβλίων Ανοικτής Αρχιτεκτονικής”, και θέτει ως στόχους την δημιουργία καινοτόμων εργαλείων και εφαρμογών καθώς και την δημιουργική και αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, έχουν Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα, χωρίς κανέναν περιορισμό. Λόγω της σφαιρικής/διεπιστημονικής θεώρησης του θέματος, ενθαρρύνεται η συμμετοχή διαφόρων επιστημόνων και ειδικών σε ομάδες συνεργασίας. Μηχανικοί, παιδαγωγοί, προγραμματιστές (developers), σχεδιαστές (designers), ειδικοί σε ζητήματα εκδόσεων και Νομικά Πρόσωπα μπορούν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας με τη σύνθεση που θεωρούν ότι θα αποδώσει την καλύτερη δυνατή πρόταση για το διαγωνισμό. Αποτέλεσμα του Διαγωνισμού θα είναι η βράβευση τριών προτάσεων με αντίστοιχα βραβεία στην κλίμακα αξιολόγησής τους. Η πρόταση που θα πάρει το πρώτο βραβείο θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να δημιουργήσει ένα λειτουργικό πρωτότυπο της συσκευής και του διαδικτυακού πλαισίου υποστήριξης λειτουργίας της.

 

Τα βραβεία ανέρχονται σε 30.000 ευρώ συνολικά με την ακόλουθη κατανομή:

1ο βραβείο: 15.000 ευρώ,

2ο βραβείο: 10.000 ευρώ,

3ο βραβείο: 5.000 ευρώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την δαβούλευση στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού στην διεύθυνση http://b.ook.gr/

Tags: Add more tags...,
 
< Προηγ.   Επόμ. >