Ομάδα 3: Εκπαιδευτικές Εφαρμογές και Σενάρια

Σκοπός της 3ης ομάδας του φορητού υπολογιστή είναι η προετοιμασία των εκπαιδευτικών που θα επιλεγούν ως βασικοί πυρήνες της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς και η συγκέντρωση και ανάπτυξη μαθησιακού υλικού.

Οι στόχοι της Ομάδας 3 είναι:

  • επιμόρφωση εκπαδευτικών στη χρήση του μαθητικού υπολογιστή
  • επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη μεθοδολογία εργασίας με αναλογία 1 προς 1
  • συγκέντρωση κατάλληλου περιεχομένου για χρήση ως μέσο μάθησης
  • ανάπτυξη περιεχομένου

Την ευθύνη της Συντονιστικής Ομάδας 3 έχουν οι Αύγουστος Τσινάκος του ΤΕΙ Καβάλλας και ο Αλέξανδρος Κοφτερός του Απόπλους.

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στη λίστα εθελοντών και δεν το έχουν κάνει ήδη, μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους στον Κατάλογο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος http://www.ellak.gr/component/option,com_openwiki/Itemid,84/id,ellak:katalogos_ekdilwsis_endiaferontos/].

Το έργο της 3ης Ομάδας θα χωριστεί σε δύο μεγάλες ενότητες

Α. Ανάπτυξη υλικού

Για ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών θα χρησιμοποιήσουμε το Squeak eToys( http://wiki.laptop.org/go/Etoys, http://wiki.laptop.org/go/Sugar_EToys & http://squeakland.org/kids/sqfest_2004.htm ). Εγκατάσταση και χρήση του Squeak, http://map.squeak.org/, SqueakMap is a catalogue, hopefully all code ever written in Squeak. Για να κατεβάσετε την αγγλική έκδοση παρακαλώ επισκεφτείτε τη σελίδα http://squeak.org/. Για παραδείγματα ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρμογών σε Squeak eToys, δείτε το Squeak WIKI( http://wiki.squeak.org/squeak/ ) και το http://squeakland.org/. Επίσης δείτε το " Etoys, Tutorials - http://squeakland.org/whatis/tutorials.html & http://coweb.cc.gatech.edu:8888/squeakbook/uploads/steinmetz.pdf .

Άλλο λογισμικό για ανάπτυξη υλικού είναι το Hot Potato (http://hotpot.uvic.ca/ ), εξαιρετικό εργαλείο είναι το JClic (http://clic.xtec.es/en/index.htm ).Επίσης δείτε το “Τhe Physics Education Technology project - http://phet.colorado.edu/web-pages/index.html "

Η έμφαση θα είναι (αρχικά) στην ΣΤ’ Δημοτικού και Β’ Γυμνασίου, στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών. Από εκεί και πέρα είμαστε πρόθυμοι να δούμε και τις δικές σας εισηγήσεις, χωρίς να αποκλείουμε ανάπτυξη ποιοτικού υλικού σε άλλα μαθήματα.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ.

1. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

(α) εποπτικοποίηση της εύρεσης εμβαδού παραλληλογράμμου. Ας κατασκευάσουμε δραστηριότητες στις οποίες ο μαθητής (της Ε Δημοτικού) να μπορεί να μετακινήσει τα τρίγωνα που σχηματίζονται όταν φέρουμε το ύψος από τις δύο κορυφές του Παραλληλογράμμου προς τη βάση. Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνεται τον τύπο (Εμβαδό παραλληλογράμμου = βάση x ύψος) κατά παρόμοιο τρόπο που ισχύει στα ορθογώνια (Εμβαδό = μήκος x πλάτος)

(β) υπολογισμός του χρόνου. Ψηφιακό και αναλογικό ρολόι που δείχνει την ώρα. Προβλήματα με εντοπισμό της νέας ώρας μετά από παρέλευση (i) 40 λεπτών (ii) μιας ώρας και 15 λεπτών (iii) 4 ημερών, δύο ωρών και 20 λεπτών

(γ) υπολογισμός του όγκου σχημάτων. Δημιουργία τρισδιάστατων σχημάτων τα οποία ο μαθητής να μπορεί να περιστρέψει ώστε να μελετήσει τα χαρακτηριστικά τους (π.χ. έδρες κύβου).

2. ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (Φυσική, Χημεία, Βιολογία)

(α) αγωγοί ηλεκτρισμού/ μονωτές. ασκήσεις στις οποίες ο μαθητής να μπορεί να δημιουργήσει κλειστό κύκλωμα εξετάζοντας την αγωγιμότητα διαφόρων αντικειμένων (π.χ. γομολάστιχα, συνδετηράκι από μέταλλο, μολύβι κ.α.)

(β) ανώμαλη διαστολή του νερού. Τι συμβαίνει στο νερό όταν αυξάνουμε ή μειώνουμε τη θερμότητα που δίνουμε

(γ) τροχιά οβίδας κανονιού υπό κλίση. Πως μια οβίδα πάει στο στόχο της όταν αλλάζει η γωνία βολής και η απόσταση από το στόχο

Τα πιο πάνω είναι αρχικές ιδέες που αφορούν την ανάπτυξη υλικού.

Β. Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Η επιμόρφωση θα πρέπει να γίνει τόσο στη χρήση του υπολογιστή όσο και στη χρήση των λογισμικών ανάπτυξης υλικού (όπως τα 3 που ανάφερα στην αρχή) αλλά και στην αξιοποίηση του υλικού που θα δημιουργηθεί. Στον δικτυακό τόπο http://www.mathisis.org/ εχουν αναπτυχθεί μαθήματα(e-learning modules) για να εγκαταστήσετε και δοκιμάσετε το λογισμικό του ΧΟ.

Συνιστούμε επίσης να δημιουργηθούν και μαθήματα για εκπαιδευτικούς για χρήση των εργαλείων που ήδη υπάρχουν στο Moodle.

Το λογισμικό που θα αναπτυχθεί θα διατίθεται με άδεια GPL ή CC, δείτε για ενημέρωση το http://creativecommons.gr/

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αλέξανδρο Κοφτερό( alexandros at apoplous dot org ) και τον Αύγουστο Τσινάκο( tsinakos at teikav dot edu dot gr).

ΠΑΡΑΔΟΤΕΑ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

 
ellak/olpc_omada3.txt (12 views) · Τελευταία τροποποίηση: 2014/04/03 17:26
 
Recent changes RSS feed Creative Commons License Donate Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki