Παρουσίαση της ΕΛΛΑΚ εφαρμογής αναπαραγωγής πολυμέσων Banshee | Εκτύπωση |  E-mail
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
ΦτωχόΑριστο 
Γράφει ο/η ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ   
11.07.11

Banshee LogoΗ αναπαραγωγή πολυμέσων αποτελεί βασική εργασία που διατίθεται σε ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα και τυγχάνει μεγάλης ζήτησης και αποδοχής από απλούς αλλά και προχωρημένους χρήστες. Στον τομέα της αναπαραγωγής ήχου, παρουσιάζεται πλειάδα λογισμικών, ΕΛΛΑΚ και εμπορικών, με παρεμφερείς δυνατότητες, λειτουργικότητα και επεκτασιμότητα. Τα προηγούμενα χρόνια, για την αναπαραγωγή διαφορετικών μορφών πολυμέσων απαιτούνταν διαφορετικές εξειδικευμένες εφαρμογές σε αντίθεση με τις σύγχρονες εφαρμογές που υποστηρίζουν πολλαπλές μορφές πολυμέσων επιτρέποντας στη διαχείριση των αρχείων πολυμέσων μέσα από μία και μόνο εφαρμογή.

 

Ένα πολύ καλό παράδειγμα μιας τέτοιας σύγχρονης εφαρμογής ΕΛΛΑΚ για αναπαραγωγή μουσικής είναι το Banshee που αναπτύσσει η Novel με άδεια MIT/X11.

 

Ένα από τα βασικά του προτερήματα είναι η διαλειτουργικότητα (cross-platform) καθότι υποστηρίζεται από όλα τα γνωστά λειτουργικά συστήματα. Όντας λογισμικό ΕΛΛΑΚ, αναβαθμίζεται και εξελίσσεται διαρκώς (κάθε μήνα κυκλοφορεί καινούργια έκδοση). Παράλληλα, διαθέτει δυνατότητα για επέκταση της λειτουργικότητάς του με μονάδες-επέκτασης (extensions) που δημιουργούν τρίτες εταιρίες που προσφέρουν δυνατότητες όπως εμφάνιση στίχων τραγουδιών, καλύτερη ενσωμάτωση με το λειτουργικό σύστημα, βελτιωμένους τρόπους αναζήτησης ραδιοφωνικών σταθμών και πολλά άλλα. Μερικές μονάδες-επέκτασης περιλαμβάνονται ήδη στην αρχική εγκατάσταση του Banshee. Σαν αρχιτεκτονική, έχει αναπτυχθεί πάνω στην ΕΛΛΑΚ πλατφόρμα Mono ενώ για την αναπαραγωγή στηρίζεται σε ΕΛΛΑΚ βιβλιοθήκες όπως για παράδειγμα αυτές του GStreamer. Λόγω του ότι η αναπαραγωγή και υποστήριξη διαφορετικών μορφών πολυμέσων εξαρτάται από ανεξάρτητες βιβλιοθήκες, εξασφαλίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η διαρκής υποστήριξη των νέων μορφών πολυμέσων που κυκλοφορούν.

Bansee ScreenshotΣτη βασική λειτουργικότητα του Banshee περιλαμβάνεται η αναπαραγωγή μουσικής, ταινιών τοπικά ή απομακρυσμένα (π.χ. διαδικτυακά ραδιόφωνα και podcasts), συγχρονισμός με φορητές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων (portable media players) ή/και κινητά τηλέφωνα όπως και δημιουργία βιβλιοθήκης πολυμέσων με εισαγωγή αρχείων από πολλαπλές τοποθεσίες, επιλογή υφών (skins) και άλλα. Επιπλέον, διαθέτει αυτοματισμούς για την εύρεση αρχείων με βάση προσαρμοσμένα κριτήρια, δυνατότητα επεξεργασίας μεταδεδομένων, αυτόματη ανάκτηση εξώφυλλων δίσκων (album art), λίστα αναπαραγωγής, ισοσταθμιστή συχνοτήτων (equalizer). Ανάμεσα στις δυνατότητές του, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη οργάνωσης και διαχείριση της βιβλιοθήκης πολυμέσων με αρχεία του χρήστη, για παράδειγμα η οργάνωση της μουσικής γίνεται ανά είδος μουσικής, έτος, δίσκο ενώ επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα βαθμολόγησης/αξιολόγησης χρήστη στα αρχεία των πολυμέσων.

Ως εφαρμογή, το Banshee δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις εμπορικές εφαρμογές που κυκλοφορούν στα εμπορικά λειτουργικά συστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί επάξια ως αντικαταστάτης τους. Μάλιστα, σε σύγκριση με τα εμπορικά λογισμικά αναπαραγωγής πολυμέσων, η χρήση και μόνο ΕΛΛΑΚ λογισμικού για αναπαραγωγή πολυμέσων, εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή υποστήριξη πολλαπλών μορφών πολυμέσων - κάτι το οποίο δεν είναι δεδομένο στις άλλες περιπτώσεις, διαρκείς δωρεάν αναβαθμίσεις και επεκτάσεις συνδυασμένο με διαλειτουργικότητα (cross-platform). Αξιοσημείωτο είναι το ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές αντίστοιχες παρόμοιες ΕΛΛΑΚ εφαρμογές για αναπαραγωγή ήχου, βίντεο ή και τα δύο.

[Εξωτ. σύνδεσμος: http://banshee.fm]

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >